Last news in Fakti

27 Юни, 2022 11:02 1 168 5

Индонезия, Виетнам и Филипините имат интерес към атомната енергетика

  • атомна енергетика-
  • виетнам-
  • индонезия-
  • филипините-
  • аец-
  • атомна централа

Енергобалансът на Югоизточна Азия се състои от 80% изкопаеми горива

Индонезия, Виетнам и Филипините имат интерес към атомната енергетика - 1
Снимка: Shutterstock

В Югоизточна Азия засега няма нито една действаща АЕЦ, но всичко може да се промени. Индонезия, Виетнам и Филипините обявиха намерения да построят атомни централи, за да задоволят нарастващите си потребности от електроенергия и да намалят зависимостта си от изкопаеми горива.

Енергобалансът на Югоизточна Азия се състои от 80% изкопаеми горива, а останалото се пада на възобновяеми източници – ВЕЦ. В началото на този месец в Индонезия представиха законопроект, който предвижда строителство на първата АЕЦ до 2045 г. Четвъртата по численост страна в света планира да създаде регулатор за контрол за развитие и експлоатация на АЕЦ.

Във Виетнам развитието на атомната енергетика е „неизбежна тенденция“, заяви наскоро министърът на промишлеността и търговията Нгуен Хонг Диен. През 2016 г. проектите за строителството на две АЕЦ от руската „Росатом“ и японската Japan Atomic Power бяха прекратени заради липса на средства.

Във Филипините новоизбраният президент Фердинанд Маркос-младши разглежда възможността за възстановяване на АЕЦ „Батан“, разположена на 80 км от столицата Манила. Тя бе завършена през 1984 г., но така и не бе въведена в експлоатация. В края на май филипинският президент се срещна с посланика на Южна Корея, за да обсъди плановете за възобновяване на централата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Россия ще ги строи..

    8 0 Отговор
    ТЯ е най-изгодната по всички параметри.А вие от Прайда сте в електронното "кошче" Мъкиии..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Плебей

    9 0 Отговор
    Само България и ПРОДАЖНИТЕ й политици, под НАТИСКА на САЩ, искат кюмюрени електроцентрали !

    Политиците, които управляват България през последните 30 години са за РАЗСТРЕЛ, заради това че УНИЩОЖИХА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА на България, от което ЗАГУБАТА е за десетки МИЛИАРДИ долари !

    За такива огромни загуби, тези политици, трябва да се съдят, като ВРАГОВЕ на НАРОДА по стария НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.