Last news in Fakti

31 Август, 2022 15:00 4 981 20

Бруталната смърт на Анкита, която подпали Индия

  • права на жените-
  • анкита-
  • убийство-
  • женитба-
  • индия-
  • жени-
  • индийки

19-годишна индийка е била залята с бензин и изгорена, защото отхвърлила предложението за женитба

Бруталната смърт на Анкита, която подпали Индия - 1
Снимка: Shutterstock

Смъртта на 19-годишната индийка предизвика огромно възмущение от продължаващите насилия срещу жени в страната. Жертвата, която се е наричала Анкита, е от района на Думка и е била в последния клас на гимназията. Твърди се, че е била залята с керосин, докато е спяла, и е била подпалена от мъж, който започнал да я преследва, след като тя отхвърлила предложението му за брак. В болница са се опитали да спасят жената, на тя е починала от раните си.

Масови протести

Смъртта ѝ предизвика масови протести с искания за справедливост. В крайна сметка ситуацията излезе извън контрол, поради което се наложи службите за сигурност да възстановят реда. Окръжните власти ограничиха движението на хора, за да предотвратят последствията от инцидента.

Местните индуистки групи и политици призоваха за това предполагаемият извършител, който е задържан от полицията, да получи смъртно наказание и предположиха, че той е убил Анкита и от религиозни подбуди, тъй като тя е индуистка, а той е мюсюлманин. Думка е с голямо индуистко мнозинство - 79 % от населението, докато само 8% от жителите му са мюсюлмани. Политици от опозицията в Индия заявиха, че смъртта на Анкита показва как законът и редът се разпадат в щата Джаркханд.

"След жестокостта, проявена към Анкита, нейната смърт накара всеки индиец да сведе глава от срам", заяви в Tуитър Рахул Ганди, лидер на основната опозиционна партия "Индийски Национален Конгрес". "Днес е крайно необходимо да се създаде безопасна среда за жените в страната".

Насилие срещу жени

Въпреки че в Джаркханд се намират над 40% от минералните ресурси на Индия, корупцията и шуробаджанащината са довели до ситуация, в която 39% от населението живее под прага на бедността, а недохранването при малките деца е сериозен проблем. Убийството отново възпламени възмущение заради насилието срещу жени в Индия. Според ООН разпространението на домашното насилие, сексуалното насилие и убийствата на жени е причината Индия постоянно да се нарежда в долните 20% на индекса за неравенство между половете.

Автор: Елизабет Шумахер


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 „СЛОНА МОЯ ПРИЯТЕЛ”🐘

    14 21 Отговор
    ......новите братя НА братята РУ.ци

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    26 13 Отговор

    До коментар #1 от "„СЛОНА МОЯ ПРИЯТЕЛ”🐘":

    Ядосан си, че са осъдили виновника на смърт ли? Е ако беше станало в Западна Европа медал щяха да му дадат, особено ако е третополов. В Германия например изнасилванията и педофилията са узаконени.
  • 5 Иванушка  🇷🇺

    1 11 Отговор
    "...Автор: Елизабет Шумахер..."

    Подписвала се с Елизабет и била уж журналичка ама майка и я вика - Димитричка 😁😁😁

    Залагам си главата и победата на Украина, че това на снимката не е Димитричка ))
  • 6 У Столипиново не праят тъй!

    8 8 Отговор
    Детето я краде, и я води у дома! Майката я държи за едната ръка, бащата за другата и бъдещия младоженец в средата! След това идва и братята и накрая и бащата! Няма пари за бензин няма и за керосин! Направо в средата и газ!
  • 7 Винкело

    26 0 Отговор
    "корупцията и шуробаджанащината са довели до ситуация, в която 39% от населението живее под прага на бедността"
    Не думай. А в България колко бяха пороцентите, че не моем се сети сега?
  • 8 тц тц

    29 4 Отговор
    В САЩ става убийство на всеки четири минути, но не е политкоректно да се пише за това, а и убийствата там са хуманни и е използвано демократично оръжие.
  • 9 Топуз

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Раданч Татлъту":

    Българито голям domuz ши знаш.
  • 10 А сега де

    29 7 Отговор
    39% от населението живее под прага на бедността"...По Живково време бедността в Индия и Китай беше над 90%, откакто влязохме във великия ЕС бедността в България стана 70%, в Индия спадна до 39%, а в Китай е под 15%. Изводите оставям за тези с IQ над 50.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Това хора ли са

    14 0 Отговор
    Индия преди 100 години е била 300 милиона, само за един век са се размножили до 1. 400 милиарда ! За Китай не знам, но сигурно и те са били около 200-300 милиона
  • 13 Роза

    16 3 Отговор
    Индия е страна с древна история и много мъдреци,но за съжаление с твърде много насилие,особено срещу жени.Там има безброй религии и касти,които се борят за господство.Манталитетът им е различен от този на европейците.Съжалявам много за красивата жена,станала жертва на дивотията и злобата на извършителя,и се надявам той да си получи заслуженото наказание!
  • 14 небрежнев

    12 8 Отговор

    До коментар #10 от "А сега де":

    "39% от населението живее под прага на бедността"...По Живково време бедността в Индия и Китай беше над 90%, откакто влязохме във великия ЕС бедността в България стана 70%, в Индия спадна до 39%, а в Китай е под 15%. Изводите оставям за тези с IQ над 50."

    Откъде имаш тези данни?

    Всъщност под прага на бедност в БГ по данни на НСИ за 2021 г са 22.1% (а не посочените от теб 70%). Това е официално и не се взема предвид сивата икономика, която е поне 30%.
    Тази година, до средата на Август, над 1 милион българи са били на почивка в Гърция. Това е 17% от населението. Когато 17% от индийците или китайците ходят на почивка в чужбина, тогава се сeти за IQ50.

    Поразително е мрънкането на българите. Ако вземеш да се огледаш и свършиш нещо, то ще си и по-богат и по-щастлив.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тити

    3 4 Отговор
    Това са ортаците на Рашистите какъв хубав съюз
  • 17 Охо-бохо

    2 2 Отговор
    Когато исляма е религия на много ниски и необразовани социални групи се получават такива неща.

    Коментиран от #18

  • 18 хан Дому3чиев

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Охо-бохо":

    Не е лошо да прочетеш каква част от населението на Индия въобще изповядва исляма - доволен ще останеш.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания