Last news in Fakti

26 Юни, 2022 14:20 5 018 16

Ще затворят ли Баб ал-Хава - спасителният пояс на милиони?

  • кюрди-
  • сиря-
  • идлиб-
  • турция-
  • пкк-
  • турска армия-
  • баб ал-хава-
  • русия-
  • реджеп ердоган-
  • башар асад-
  • хуманитарна помощ

Милиони цивилни в Идлиб разчитат на хуманитарна помощ

Ще затворят ли Баб ал-Хава - спасителният пояс на милиони? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Всеки месец между 600 и 800 камиона на международни организации се насочват от Турция към района на Идлиб, за да снабдяват хората там с храна, лекарства и други продукти. Всички те минават през граничния пункт Баб ал-Хава. "Ако Баб ал-Хава бъде затворен, това може да доведе до хуманитарна катастрофа. Хората в бежанските лагери в този регион са особено зависими от помощта", казва Худа Хайти, ръководител на център за жени в Идлиб.

Според различни оценки в провинция Идлиб живеят около четири милиона души, като почти два милиона от тях са в бежански лагери. Мнозина вече са бягали няколко пъти в територията на Сирия и почти всички зависят от хуманитарна помощ. Само в бежанския лагер Атме около един милион души живеят в колиби и палатки. Там няма нито течаща вода, нито достатъчно електричество, нито добри хигиенни условия, в резултат от което лагерът редовно се превръща в огнище на различни заболявания.

Спасителният пояс Баб ал-Хава

Мнозина наричат Баб ал-Хава спасителен пояс, но той може да изчезне на 10 юли. Тогава Съветът за сигурност на ООН ще преговаря за удължаване на мандата, който осигурява хуманитарната помощ. През 2014 г. Съветът за сигурност на ООН реши да отвори четири гранични пункта в Северозападна Сирия, през които да се транспортират провизии. Целта е хората, които живеят в контролирания от близката до Ал Кайда групировка "Хаят Тахрир аш Шам" район, да бъдат снабдявани с най-основното.

Но мандатът трябва да се подновява периодично. Сирийският режим под ръководството на Башар Асад и неговият най-близък съюзник Русия се противопоставят, тъй като Асад иска да разшири влиянието си в малкото останали райони, контролирани от бунтовниците. Поради това Русия, която има право на вето в Съвета за сигурност, затвори граничните пунктове един по един с изключение на Баб ал-Хава.

Всяка година трябва да се решава дали той да остане отворен. И всяка година Худа Хайти се притеснява от този ден през юли. "Болните хора се карат в Турция през Баб ал-Хава. Къде ще ги лекуват, ако го затворят? Тук няма химиотерапия", казва тя.

Русия може да използва ветото си в Съвета за сигурност, за да прилага спирането на доставките на хуманитарна помощ като оръжие, предупредават експерти. Докато Асад се опитва да задържи властта, Русия ходатайства за режим на транспортиране на хуманитарните помощи само през Дамаск. Затваряйки Баб ал-Хава, режимът ще може да изпраща провизии само на лоялните към Асад групи и да оказва допълнителен натиск над хората в Идлиб. А Русия може да бъде изкушена да използва Баб ал-Хава и за друго политическо изнудване.

Хората в Идлиб плащат цената за политическите игри

Експерти предполагат, че Русия ще използва вота на 10 юли, за да си поиска отстъпки по отношение на войната в Украйна. Ако не ги получи, е твърде вероятно Москва да попречи на изпращането на хуманитарна помощ към Идлиб.

До момента Кремъл не отговаря еднозначно на въпроса как ще гласува на 10 юли. "Не отричам, че става дума и за бежанци, но терористичните групировки също се възползват от това", каза заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски. "Хаят Тахрир аш Шам" контролира района и това ѝ позволява да събира и митнически такси. Експертите не отричат това, но в провинцията живеят милиони хора, повече от 95% от които са цивилни, "включително много, много деца".

Хуманитарното положение в Сирия е катастрофално след 11 години война и тежка икономическа криза. Тежко засегнат е и Идлиб, който някога бе определян за житницата на Сирия. Повечето земеделци са избягали, много посеви са унищожени от ракети. Глобалният недостиг на зърно усилва този проблем.

И все пак има известен напредък. Официално между "Хаят Тахрир аш Шам" и техните поддръжници от Анкара, от една страна, и президента Асад и Москва, от друга, е в сила примирие. Европейският съюз и САЩ осигуряват хуманитарна помощ, но в страната тонът определят основно Русия, Иран и Турция.

И действията на Турция будят тревога

От спирането на граничния пункт Баб ал-Хава могат да спечелят не само Асад и Русия, но и Турция. През него преминават не само доставки на помощи от ООН. Той е и пункт за претоварване на стоки за турски неправителствени организации, които действат независимо от ООН. Ако мандатът на ООН бъде прекратен, Турция ще може да решава какъв обем помощ да бъде разрешен и кои организации да доставят в граничната зона. Ако Турция разреши такива доставки на помощ, това вероятно ще е с цел да се предотврати бягството на още повече хора от Сирия към Турция.

Жителите на Идлиб са обезпокоени от действията на Турция в североизточната част на страната. От седмици Турция обстрелва села там. Ердоган заявява, че иска да прогони кюрдите от сирийския граничен район с Турция. Критиците обаче са убедени, че основната цел на турския президент е да си осигури достатъчно сирийска територия, за да изпрати там бежанци - дори ако те идват от некюрдски райони на Сирия.

Не е известно дали вече има преговори или споразумения между Русия и Турция относно граничния пункт Баб ал-Хава. "Това, което знам, е, че ние, хората в Идлиб, винаги ставаме играчка на политически интереси - особено когато Русия иска да постигне нещо в политически план", казва правозащитничката Худа Хайти.

Автор: Диана Ходали


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хах

    13 7 Отговор
    Гледай какви тенекии танкове имат турците, нашите Т-72 са по-добри.
    Този танк е като от филма Фъри с Брад Пит от ВСВ когато руснаците са имали Т-34.

    Коментиран от #4, #13

  • 2 В.В.П.

    17 3 Отговор
    Тези избягали са против Асад,т.е.участваха в гражданската война .Някои..Затова са там, в ничия земя.Русия я интересува да е Асад на власт ..Това е повече от логично.С ПОМОЩИТЕ СЕ ВкАРВА ОРЪЖИЯ КОЕТО пак ШЕ ПОДПАЛИ РАЙОНА..Ердоган иска да е играч..Путин къде го търсите .?.
  • 3 Гост

    24 2 Отговор
    За Идлиб храна и лекарства. За Украйна оръжия и още оръжия.

    Коментиран от #6

  • 4 В.В.П.

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хах":

    Това е Патън .Боклук.
  • 5 Искате от Русия

    24 3 Отговор
    да е вечната майка Тереза а вие вечно да я санкционирате,няма как! Махайте тези глупави санкции,отваряйте СП-2,сядайте на дългата маса на Путин избръснати,скромно усмихнати и слушайте внимателно какво Той ви говори! Щатите водят ЕС в дълбока и блатна рецесия,с тях Старият Континент няма бъдеще!
  • 6 Относно оръжията..

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Докога и Защо,знаеш ли? Не,не знаеш.Докато Путин и Армията му наберат достатъчно Основания и Войнственост за да минат и през Колонията ни,на път за Ламанша.За нас ще е интересно и отработено - Орлов мост,пита и шарена сол,гледай да си избръснат и с нова риза,по-европейско да е..
  • 7 За размисъл

    13 0 Отговор
    Провинция Идлиб винаги е била желана терирория от Турция. Плодородна земя, вода, изобилие от плодове и зеленчуци, дървета шам фъстък ( фъсток халаби). Но точно там се изритаха всички ислямистки, уахабитски, салафитски и тем подобни групировки. Населението е взето за заложник. Там са и хората, които ги е страх от разплата, заради участието им в инсценировките на Белите каски. Познавам лекари, инженери, журналисти от тази област. Разказват за ограбването на населението и как точно помощите стигат само до въоръжените групировки, а обикновените хора - кучета ги яли.

    Коментиран от #9

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 3 Отговор
    доче зеле, нещо за санций на турция? щото нищо не прочетох за санкций? тия санкций се налагат избирателно мисля? на наще хора не се налагат санкций?!?

    и още сега турция като води война цялото нато ли я води тая война? щото ако асад вземе че удари турция натото ще скочи нали? така може ли? или за пропадналата огргазнизация натот може всичко
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "За размисъл":

    ами да се изнасят от там белите хора , насила някой ги държи там

    Коментиран от #10

  • 10 За размисъл

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не , не могат. Малцина успяйа да избягат от там с огромен риск за живота им. Мнозина имряха. Групировките стреляха на месо по всичко движещо се по посока излаз, дори през полета и градини. В ръцете на приятелка лекар издъхна 26 годишен младеж, докато група от 15 човека бягаха. Застрелян от снайперист.
  • 11 Малко са заети

    4 1 Отговор
    руснаците ама после ще ви обърнат внимание. Гнездото на терористи ще гори !
  • 12 Червен Светофар

    3 4 Отговор
    Както посочихме, турците нямаха зелена светлина от великите сили, поради което спряха да говорят за нахлуване в Сирия. Те са толкова смели и мъжествени, че ако шефовете кажат НЕ преглъщат езика и „величието“.

    Коментиран от #14

  • 13 А виждаш ли байрактарите над тях

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хах":

    Дето браха лайката на руската безаналогова скрап?
  • 14 Хохохо

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Червен Светофар":

    Те нямаха зелена светлина и за предните 5 операции 🤣🤣🤣
  • 15 Ауди

    4 2 Отговор
    От тази статия стават ясни 2 неща. Турция води незаконна война и е приятел с джихадиска групировка а ООН доставя на бунтовниците храна, пари и оръжие и всичко това против законната власт в Сирия. Това как се нарича???
  • 16 Груз 200 за рушляците!

    0 3 Отговор
    Мръс.ниците руски са набъркани във всички мизерии по света.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания