Тема: Украйна

28 Юни, 2022 08:50 4 363 45

Тимъти Снайдър: Престанете да мислите, че Русия е рационална държава

  • военни престъпления-
  • тимъти снайдър-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • ссср-
  • гладомор

Русия нахлу в Украйна, използвайки колониална аргументация

Тимъти Снайдър: Престанете да мислите, че Русия е рационална държава - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Гладът в Украйна през 1932-1933 година изиграва ключова роля за формирането на света, в който живеем днес", заяви на Глобалния медиен форум на ДВ в Бон авторитетният историк Тимъти Снайдър, който е специалист по Източна Европа и автор на книги за тоталитаризма и фашизма. Ако причините за Гладомора бяха изучени по-рано, светът можеше да избегне някои от последвалите големи трагедии, смята още той. Гладоморът, отнел живота на 4 милиона души, е резултат от политическия избор на Сталин, казва историкът: "Сталин провежда политика, която сам нарича своеобразна самоколонизация или вътрешна колонизация. Идеята е част от Съветския съюз да експлоатира други части от СССР."

"Поврат към тирания"

Още новини от Украйна

Историкът изброява три причини, поради които светът не е разбрал своевременно на какво се дължи гладът в Украйна. Първата той свързва с разпространеното тогава убеждение, че Сталин е рационален деец, а плановете му имат смисъл. "На хората им беше трудно да разберат, че е настъпил поврат към тирания, пропаганда и идеология", казва Снайдър. Втората причина според него е отсъствието на журналисти, които да разкажат за трагедията: "В началото на 1930-те години е много трудно да се осведомява за събитията в СССР, а през 1932-1933 на репортерите направо им е забранено да посещават съветска Украйна", припомня историкът.

Като трета причина Снайдър посочва съветската пропаганда, която посочва жертвите на трагедията за нейни причинители, а чуждестранните журналисти и общественици, които се опитват да привлекат вниманието върху глада в Украйна, просто са обявени за "нацисти". Смъртоносният глад в Украйна в онези години е всъщност "колониален глад", смята още историкът: "Опит на центъра да завладее периферията. И тъкмо тази катастрофа става източник за вдъхновението на Хитлер. Една от основните причини, поради които той започва войната, е желанието му да завладее Украйна и да установи контрол над плодородните ѝ земи - по примера на Сталин", твърди историкът. Според него сега историята се повтаря:

"Русия нахлу в Украйна. Русия води в Украйна унищожителна война. А това означава бягство и преселение на милиони украинци. Това означава разрушаване на украински градове, но и опит да се унищожи украинската икономика. А тя, както и навремето, стъпва върху селското стопанство и износа на селскостопанска продукция. Ето защо част от усилията да бъде унищожена Украйна включват и блокадата на украинската търговия, унищожаването и разграбването на украинските селскостопански култури и блокадата на украинските пристанища, която възпрепятства износа на украински хранителни продукти", обяснява историкът. Според Снайдър всичко това води до повишаване на цените на храните и задълбочаване на световната продоволствена криза, чиито първи жертви ще станат най-уязвимите слоеве от населението, особено в Африка. "Ако Украйна е под блокада, светът ще гладува", казва историкът.

Три поуки

Снайдър сравнява днешното политическо решение на Владимир Путин, което предизвиква световна продоволствена криза, с политическото решение на Сталин, довело до Гладомора - и извежда три исторически поуки. Първата гласи: да спрем да мислим, че руската държава е рационална. "Искаше ни се да вярваме, че Путин е един вид технократ, поради което на мнозина им беше трудно да си представят, че той ще нахлуе в Украйна. По същата причина мнозина измежду нас просто не могат да си представят, че съществува още по-дълбока и още по-мрачна версия на тази война. Версия, при която настъпва глад", предупреждава Тимъти Снайдър.

Според него втората историческа поука е свързана с присъствието на журналисти в Украйна. И третата поука, която подчертава историкът: на всяка цена трябва да се противодейства на пропагандата, опитваща се да представи жертвата за виновник. "Причината за глада е много проста: руските кораби в Черно море. Но руската пропаганда пак обвинява украинците и използва думата "нацисти". Както и преди, целта е да се отблъснат журналистите, да не им се позволи да пишат истината", смята Снайдър.

Историкът казва, че Русия е нахлула в Украйна, използвайки колониална аргументация - същата, каквато в продължение на 500 години използват европейците, опитвайки се да завладеят целия останал свят. "Те твърдяха, че тези хора не са нации, че нямат политическа организация и не представляват същински държави. Същите аргументи използва и Русия при нахлуването в Украйна. И в този смисъл действията на руските войски там са продължение на специфичната европейска традиция на колониалните войни", обобщава Снайдър.

Експертът припомня, че в историята на колониализма особено важна е идеята за обективизация: човекът се разглежда не като личност, а като средство за постигане на определена цел. Сега се наблюдава дори двойна обективизация: не само на украинците не се гледа като на народ, но и жителите на Африка и Азия, които ще станат жертва на глада, не се разглеждат като хора. Всички те са просто обекти в една пропагандна кампания, посочва историкът. Някои може и да не вярват, че заради войната в Украйна е възможно да избухне световен глад, казва още Снайдър. Но ако познавате историята на Украйна, тази опасност вече няма да ви се струва толкова илюзорна, добавя историкът: "В продължение на хиляди години Украйна е изхранвала огромна част от света. Украйна е изхранвала древна Атина. В епохата на откритията европейските колониални сили внасят зърно от Украйна, което води до появата на крепостничеството там. А ако знаете, че и Хитлер, и Сталин са гледали на Украйна като на колониална територия, която ще им позволи да променят света, тогава вероятността за избухването на голям глад изглежда още по-очевидна", заключава Тимъти Снайдър.

Автор: Марина Барановская


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    44 19 Отговор
    Като видя Дойче зеле и вече знам какво ще прочета...
  • 2 Русия е кочина мутренска клоака

    28 41 Отговор
    Там е важен само диктатора и свитата му а народа ражда пушечно месо и робове ...диктатора и свитата му прибират парите от ресурсите и живеятв замъци по света а робовете ги копат
  • 3 Бацкатаа

    42 17 Отговор
    Както винаги : лъжи и глупости от Дойше Зеле!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хахаха

    47 17 Отговор
    Русия никога не е била колониална държава. Западът е този, който колонизира света и който е колонизатор по същност. Богатствата на западните страни са заграбени по най бруталния начин именно от своите колонии. Русия, в отличие от запада, винаги е помагала и е развивала страните, попаднали в орбитата на нейното влияние. За Украйна да не говорим, ясно, че всичко , което е изградено там е в съюза с Русия, Прибалтика е нищо без съветската инфраструктура и т н.. Да не говорим, че руснаците в СССР са живеели най - зле , в сравнение с другите народи на СССР и на СИВ. Колонизаторите ограбват другите с цел да подобрят своя живот. Така прави Западът и за това има безброй исторически примери. Както винаги опитват се да очернят Русия, приписвайки и своите грехове. Сатанисти.

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Иван

    12 3 Отговор
    Не е Гладомор, а Голодомор.
  • 10 Лъжа за дебили

    34 7 Отговор
    Тоя шамшал въобще не познава древната история. Атина,Рим и Византия са изхранвани от Египет и Северна Африка. В Древността по полята на Украйна са препускали номади и е нямала уседнали земеделски народи. То и в САЩ Средният Запад храни държавата,но преди 200 години там са били прерии и са препускали индианци и бизони.За дебилните американци тая лъжа минава,но не и тук.

    Коментиран от #42

  • 11 Да има

    10 24 Отговор

    До коментар #4 от "Мими Кучева":

    на във всичките страни властваха диктатори, подпомагани от Русия, които избиваха собственото си население.

    Коментиран от #14

  • 12 Факт

    12 13 Отговор
    В Русия от едно столетие е управлява от крайни русофоби интернационалисти глобалисти.Руския народ е системно унищожаван за сметка на прииждащите от юг азиатци.Руснаците колкото по рано го прозрат толкова по добре за тях.Шест милиона са напуснали за три месеца предимно етнически руснаци.На Путин му трябват повече азиатци те се контролират по лесно.
  • 13 Бат Пешо

    29 9 Отговор
    Дълго и напоително. Дрън дрън ала бала. Всички го виждаме. САЩ, Англетата и ЕС с ръцете на Украйна се опитват да унищожат Русия. Искат да я разпарчетосат и за всеки да има тръсто парче с природни ресурси, от което да си цоца. Ами нормално е руснаците леко да не са съгласни с тоя план
  • 14 Раданч Татлъту

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Да има":

    Верно ли?Само толкова ли си можеш?🙉😢🙉
  • 15 Стига руски тролове

    9 26 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Русия е напълно деградирала, съветския режим е избил десетки милиони истински руснаци, докато остане една злобна, крадлива и жестока паплач. След идването на социалистите, Русия се превръща от една модерна държава в лагер на смъртта.
  • 16 Урюрвкос

    15 2 Отговор
    това че щатите отказват плащането на дълговете в злато и искат зърно и то баш в този период е една пропусната дреболия
  • 17 Видяхме колко нагли са украинците,

    23 10 Отговор
    а представяте ли си, какво би се случило след години, ако Русия не беше ги изпреварила!? Американските хиени искаха да обкръжат Русия и да я смачкат, но планът им се провали и затова сега беснеят.

    Коментиран от #27, #41

  • 18 В.В.П.

    11 4 Отговор
    СССР,вкарва за пръв път социално и пенсионно осигуряване..докато Джими хХофа ,се бори за пенсиите на шофьорите през 60 те края .За пенсия и здравни осигуровки .Англия ,Франция ,Холандия ,Белгия ,Испания са експлоатирали най жестоко Азия ,Африка ,Америка ..Издърпали са хиляди тонове злато оттам.Това не е важно.златото се създава за период от 800 млн години..Може би ..Златото е важно ..
  • 19 Стига бе

    13 3 Отговор
    Писах, че това "Украйна е изхранвала древна Атина" , са брутални глупости и ме изтриха.
    Защо , да не би да е вярно и аз да лъжа?
  • 20 Русия е мутренска страна

    7 15 Отговор
    Там е важен само диктатора и свитата му а народа ражда пушечно месо и робове ...диктатора и свитата му прибират парите от ресурсите и живеятв замъци по света а робовете ги копат ресурсите и на тва му викат държава😂😂😂а други учени прават бомби така че диктатора и свитата му спокойно да си грабят от света необезпокоявано ...тва е руската империя на злото
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гюро Михайлов

    15 4 Отговор
    А нещо за НАТО на прага на Русия .

    Коментиран от #24

  • 23 Бесен_ Язовец

    12 2 Отговор
    Нещо се е объркал Тимъти индийския гладомор който UK налага в Бангладеш 1943г отнема 4 000 000 живота. От индийския гладомор поне има фотографии които още са акотоални и не са цензурирани.
  • 24 А нещо

    3 14 Отговор

    До коментар #22 от "Гюро Михайлов":

    за деградиралите крадливи кръволоци от рашистан.
  • 25 Иванушка  🇷🇺

    9 7 Отговор
    Украйна е една средновековна, феодална, корумпирана и крадлива селяния. Няма нищо лошо тази дива, нецивилизована територия да придобие нов стопанин.
    Ако руснаците не я култивират, да помислим кой ли ще издържа поне 100г тия нагли туземци.

    Коментиран от #28

  • 26 Някой

    14 1 Отговор
    Поредна тъпотия!
  • 27 Какво бе

    5 13 Отговор

    До коментар #17 от "Видяхме колко нагли са украинците,":

    опоркин, само това ли измисли, да оправдаеш престъпленията на Русия. Украинците искаха да живеят свободно и добре, но Русия това не може да го позволи, току виж руснаците ще разберат, че има не само външни тоалетни.
  • 28 Рубладжия

    5 7 Отговор

    До коментар #25 от "Иванушка  🇷🇺":

    това е рашистан. Украйна си е много хубава страна, без руските боклуци.
  • 29 Ех Снайдър, Европа има

    10 2 Отговор
    своите неоспорими достижения, архитектурата е пленителна, паркове, дворци красота, по-свободни сте в журналистическите дела, научили са ви да спазвате законите, но геополитическите ви амбиции спрямо Русия са коварни и неоспорими, и Украйна е само един крайно податлив инструмент в това отношение. Преди да обвинявате Сталин в тоталитаризъм се вгледайте в собствените си корпорации. Основният принцип в тях е "Слушам и изпълнявам."
  • 30 Мдаааа .... истината

    12 7 Отговор
    Божеее... колко много истина!!!!
    Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....
    Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме с вредата от мусаката и джендър стремленията.

    Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос – щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.
    И защо трябва тогава да се правим на идиoти и да търсим вината единствено и само в Пyтин? Вината е преди всичко в нас, европейците, защото позволихме на Украйна да не изпълни Минските споразумения. И в резултат на това днес страда цяла Европа.....
    Петко Добрев – анализатор 9.2.22 в Епицентър.....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ИВАН

    5 1 Отговор
    Сталин тъй, Путин инак ... дрън, дрън, дрън ... гладомора, ама и войните са причина за много трагедии и загуби, защо правим танкове, а не трактори. защо не си правим разходки с колите за удоволствие, а не да горим горивото за военни цели, защо не градим, а не да разрушаваме - кой причинява войните, кой ги подклажда и финансира ...
  • 39 Точно

    3 2 Отговор
    За да няма глад, руските кораби в Черно море трябва да бъдат потопени. Просто и ясно.
  • 40 сноу

    1 0 Отговор
    Брай,брей..значи да престанем и да мислим вече ,само да рупаме мкдона,да преживяме сладките приказки на някакво си тимъти ,да примляскваме вкиснатото зеле и блажено ухилени да скандираме отан,йенси ,вики и пак..
  • 41 Реакция

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Видяхме колко нагли са украинците,":

    Това са пълни глупости и елементарна подмяна на истината, предназначена за дебили.
    Елементарен си.
  • 42 Логика

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Лъжа за дебили":

    За вас логична е само тролската пропаганда на Путлер. Нищо друго няма значение. Но запомни, че скоро затворите ще почнат да се пълнят в Русия с такива като вас. Причината - не изпълнявате достатъчно активно квотите си за тролене по форумите, не носите достатъчно голяма буква Z на тениската си, не веете знамето със същият символ достатъчно високо и прочие и прочие. Когато няма какво да предложиш на народа си го храниш с пропаганда!
  • 43 Стига краварска Пропаганда

    0 1 Отговор
    А в Кравария има ли нещо рационално!
  • 44 Само че

    1 0 Отговор
    Украйна, когато я нападна Путин, не беше просто някаква земя, населена с неорганизирани племена, а пълноправна съвременна държава ! Този факт е някак си пропуснат !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.