Last news in Fakti

29 Юни, 2022 19:23 2 243 24

51 процента от сърбите са против влизането на страната в ЕС

  • сърбия-
  • косово-
  • европейски съюз-
  • александър вучич-
  • ана бърнабич

81 на сто от анкетираните смятат, че Сърбия на всяка цена трябва да запази своята неутралност, а 80 процента заявяват, че Белград не трябва да въвежда санкции срещу Русия

51 процента от сърбите са против влизането на страната в ЕС  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако утре имаше референдум за влизането на Сърбия в Европейския съюз, 34 процента от гражданите биха гласували "за", но само 17 смятат, че би трябвало да направят определени отстъпки заради напредването към ЕС, а против влизането в ЕС са 51 процента от анкетираните, бе заявено днес на представянето на резултатите от анкета на социологическата агенция Демостат, съобщава белградският вестник "Данас".

На представянето на проучването "Външнополитически ориентации на гражданите на Сърбия" Сречко Михайлович от Демостат посочи, че 58 процента от анкетираните смятат, че Сърбия не би трябвало да съгласува своята външна политика с ЕС, докато 33 процента смятат, че Сърбия трябва да направи това.

На въпрос какво би трябвало да направят властите в Сърбия, 43 процента от анкетираните смятат, че властите би трябвало да отхвърлят влизането на Сърбия в ЕС, а 30 процента са на мнение, че властите би трябвало да приемат влизането на Сърбия в ЕС.

На въпрос дали Сърбия би трябвало да се присъедини към един от двата глобални световни блока, 40 процента смятат, че Сърбия трябва да вземе страна, а 37 процента са на мнение, че не трябва да избира един от двата блока.

81 процента от анкетираните смятат, че Сърбия на всяка цена трябва да запази своята неутралност, а 80 процента заявяват, че Белград не трябва да въвежда санкции срещу Русия.

Отговаряйки на въпрос кой е отговорен за настоящото положение в Украйна, седем процента от анкетираните са посочили Русия, три процента смятат, че Русия е по-отговорна от Украйна, 17 процента смятат, че за ситуацията е най-отговорна НАТО, а 54 процента са на мнение, че НАТО е изцяло отговорна.

Ако идната седмица в страната имаше парламентарни избори, за Сръбската прогресивна партия биха гласували почти половината от анкетираните, посочи Михайлович, Партията за свобода и правосъдие би получила 10 процента, а Социалистическата партия на Сърбия - 9 процента от гласовете.

Когато става въпрос за политиците, 46 процента имат най-голямо доверие в Александър Вучич, 6 процента имат най-голямо доверие в Здравко Понош и Ивица Дачич, а 27 процента нямат доверие в нито един политик. От световните лидери 45 процента имат най-добро мнение за Владимир Путин, Си Дзинпин се харесва от 12 процента, а Еманюел Макрон от 11 процента от анкетираните.

От лидерите на съседните страни на-голям брой анкетирани имат най-добро мнение за Виктор Орбан (37 процента) и Милорад Додик (28 процента).

За гражданите на Сърбия най-близки народи сред съседните страни са черногорците (34 процента) и македонците (24 процента), най-малко близки са албанците (4 процента). Проучването е било направено между 13 и 22 юни и в него са участвали 1203 сръбски граждани.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я визи

    31 44 Отговор
    Я визи и мита за всички сърбе, много бързо ше обърнат палач.. плескавуцата

    Коментиран от #21

  • 2 007

    25 54 Отговор
    Ми то и ние не искаме русороби и българоубийци в ЕС. Слава Украiна!!!!

    Коментиран от #5, #8, #22

  • 3 ще има и още

    25 34 Отговор
    Стари югославски иширети..............да ама вървят пред ЕС.
    Истината е че от ЕС трябва да отменят всякакви митнически и визови облекчения и привилегии за Сърбия.
    Да се третира просто като трета стрна във финансов, митнически и икономически режим. Без истерии, без санкции, обвинения или обиди. Просто трета страна и точка.
    След което нещата вярвам ще се подредят от самосеби си.
  • 4 Ако в България

    52 21 Отговор
    Се проведе референдум то със сигурност процента за напускане на НАТО и ЕС ще е над 50 и това новите ни американски господари го знаят много добре.

    Коментиран от #7, #23

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Соломон

    41 11 Отговор
    Просто Киро щеше са ги НАТИКА в ЕС и НАТО за отрицателно време ! :)

    Отдавна не бях псувал толкова ! :)

    Коментиран от #16

  • 7 може би

    19 23 Отговор

    До коментар #4 от "Ако в България":

    Може и повече от 50% да е вота!Като се има в предвид колко е затъпяло населението и мощната руска агентура у нас.

    Коментиран от #13, #14

  • 8 Димо

    29 15 Отговор

    До коментар #2 от "007":

    Украйна е създадена през 1917г. Преди това я е нямало на картата. Реално е една измислена държава също като Македония . Държава ,което е " у края".

    Коментиран от #15

  • 9 Кокорчо🙄

    23 8 Отговор
    Ес ако не се оттърси от еврейокрсвсрско робство затъва, ресурсите са на изток. Запада започва да се рони като варовик
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 АБВ

    10 1 Отговор
    Пипчко матеру
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Керът

    9 11 Отговор

    До коментар #7 от "може би":

    Ами като събереш тия, гласуващи за тиквата, копейката, чалгаря и столетния труп, то ясно колко мозък е остана у народонаселението...
  • 14 Керът

    5 11 Отговор

    До коментар #7 от "може би":

    Ами като събереш тия, гласуващи за тиквата, копейката, чалгаря и столетния труп, то ясно колко мозък е остана у народонаселението...
  • 15 Керът

    9 8 Отговор

    До коментар #8 от "Димо":

    Явно си зле с географията, та ще ти го обясня: у края на Азия е началото на Европа. Въпрос на приоритети е кое те влече повече, за теб разбрахме... 😁😁😁
  • 16 Вие сте бунаци

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Соломон":

    Те са взели 4 милиарда евро прдприсъединително. Да бяха направили тази анкета преди това.
  • 17 Закс

    15 6 Отговор
    Не са прости ...
  • 18 Кавана

    6 4 Отговор
    Като ги знам сърбете как обичат да си пушат у каваните и след влизането ще им го забранят все ми е на акъла че ще се съгласят и още куп европейски ценности.
  • 19 Путинче

    6 11 Отговор
    То е ясно че сърбите са проруски анклав. Не знам за чий.. им е на ЕС да ги приемат. Новите членове трябва да се приемат в ЕС само след референдум с 2/3 мнозинство. Иначе се рискува да се стигне до все по голямо спъван на работата на ЕС. Вижда се случая с Унгария която налага вето за санкциите срещу Русия. Ако има и една Сърбия в ЕС Русия чрез тях ще влияе на ЕС чрез такива държави троянски коне. Като не ви кефи ЕС никой не ви кара насила. Останете си както сте си и готово.
  • 20 Каква изненада

    7 8 Отговор
    Най-големия сателит на Путин не иска да влиза в ЕС 😂😂😂😂
    Ама пари от наше данъци иска, нали 😤😤😤
  • 21 Само коментирам

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Я визи":




    "51 процента от сърбите са против влизането на страната в ЕС"



    Браво на сърбите. А нас кога ще ни питат по този въпрос?





    😉
  • 22 Само напомням

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "007":




    Сърбите не искат, защото помнят европейската и НАТОвската агресия и геноцид преди 20-ина години срещу тях. Югославия я разпаднаха с цивилна много кръв и разрушения.





    😉
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Щом такава е волята на народа

    3 0 Отговор
    Да стоят там,където са!Това е само и единствено ТЕХЕН ИЗБОР и не е наша работа!
Новини по държави: