Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Юли, 2022 13:49 12 640 147

Украйна: Това е ад!

  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • войници-
  • донбас-
  • луганска област-
  • фронт

Украинските войници описват източния фронт като "ад на земята"

Украйна: Това е ад! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Изпепелени гори и изгорени до основи градове. Колеги с отрязани крайници. Бомбардировките са толкова безмилостни, че единствената възможност е да лежиш в окопа, да чакаш и да се молиш. Украинските войници, които се завръщат от фронтовата линия в Донбас в Източна Украйна, където Русия води ожесточена офанзива, описват живота по време на превърналата се във война на изтощение като апокалиптичен.

В интервюта за Асошиейтед прес някои от тях се оплакват от хаотична организация, дезертьорство и психически проблеми, причинени от непрестанния обстрел. Други разказват за високия боен дух, героизма на колегите си и ангажимента да продължат да се сражават, дори когато по-добре екипираните руснаци контролират по-голяма част от зоната на бойните действия, предаде БТА.

Лейтенант Володимир Назаренко, на 30 г., втори командир на батальона "Свобода" на Украинската национална гвардия, е бил в състава на войските, които са се оттеглили от Северодонецк по заповед на военните ръководители. По време на едномесечната битка руските танкове унищожиха всички потенциални отбранителни позиции и превърнаха града с предвоенно население от 101 000 души в "опожарена пустиня", казва той. „Те ни обстрелваха всеки ден. Не искам да лъжа за това. Но това бяха залпове по всяка сграда", каза Назаренко. „Градът беше методично изравнен със земята".

По онова време Северодонецк беше един от двата големи града под украински контрол в Луганска област, където проруските сепаратисти обявиха непризната република преди осем години. Когато на 24 юни дойде заповедта за изтегляне, украинците бяха обкръжени от три страни и организираха отбрана от химически завод, в който бяха приютени също и цивилни. „Ако някъде на земята е имало ад, то това е било в Северодонецк", казва Артьом Рубан, войник от батальона на Назаренко, от сравнително безопасното място Бахмут, на 64 км югозападно от превзетия град. „Вътрешната сила на нашите момчета им позволи да удържат града до последния момент".

„Не бяха човешки условията, в които трябваше да се бият. Трудно е да ви обясня това тук, какво чувстват сега или какво е било там", каза Рубан, примигвайки на слънчевата светлина. „Там те се сражаваха докрай. Задачата беше да се унищожи врагът, независимо от всичко". Назаренко, който също се е сражавал в Киев и на други места в източната част на страната след нахлуването на Русия в Украйна, смята украинската операция в Северодонецк за „победа“ въпреки резултата. Според него защитниците са успели да ограничат жертвите, като същевременно са забавили руското настъпление за много по-дълго време от очакваното, изчерпвайки ресурсите на Русия. "Армията им понесе огромни загуби, а потенциалът им за атака беше унищожен", каза той.

И лейтенантът, и войникът под негово командване изразиха увереност, че Украйна ще си върне всички окупирани територии и ще победи Русия. Те подчертаха, че бойният дух остава висок. Други войници, повечето без боен опит преди инвазията, споделиха по-песимистични разкази, като настояха за анонимност или използваха само първите си имена, за да обсъдят преживяванията си. Олексий, член на украинската армия, който започна да се сражава срещу подкрепяните от Москва сепаратисти през 2016 г., току-що се беше върнал от фронта тежко накуцвайки. Той каза, че е бил ранен на бойното поле в Золоте - град, който също е окупиран от руснаците. „По телевизията показват красиви снимки от фронтовата линия, солидарността, армията, но реалността е съвсем различна", каза той и добави, че не смята, че доставката на повече западни оръжия ще промени хода на войната.

Батальонът му започнал да изпитва недостиг на боеприпаси в рамките на няколко седмици, казва Олексий. В един момент непрестанният обстрел не позволявал на войниците да се изправят в окопите, каза той, а по лицето ме се виждаше изтощение. Миналия месец високопоставен помощник на президента съобщи, че всеки ден загиват от 100 до 200 украински войници, но страната не е предоставила данни за общия брой на загиналите в бой. Олексий твърди, че по време на първите три дни от боевете подразделението му е загубило 150 души, много от които от загуба на кръв след раняване. Заради непрестанните бомбардировки ранените войници са били евакуирани само през нощта, а понякога е трябвало да чакат до два дни, казва той.

„Командирите не се интересуват от това, дали си психически пречупен. Ако сърцето ти бие, ако имаш ръце и крака, трябва да се върнеш обратно", добави той. Мария, 41-годишна командирка на взвод, която се присъединява към украинската армия през 2018 г., след като работи като адвокат и ражда дъщеря, обясни, че нивото на опасност и дискомфорт може да варира значително в зависимост от местоположението на подразделението и достъпа до линиите за снабдяване. Фронтовите линии, които съществуват от началото на конфликта с проруските сепаратисти през 2014 г., са по-статични и предвидими, докато местата, които се превърнаха в бойни полета, след като Русия изпрати войските си да нахлуят, са „различен свят“, каза тя.

Мария, която отказа да сподели фамилията си от съображения за сигурност, каза, че съпругът ѝ в момента се сражава в такава „гореща точка“. На всеки му липсват близките му, притеснява се за тях и въпреки че това причинява страдание, подчинените ѝ са запазили висок дух, каза тя. „Ние сме потомци на казаци, свободни сме и и сме смели. Това е в кръвта ни", казва тя. „Ще се борим докрай". Други двама войници, които АП интервюира - бивши служители в офиси в Киев, без предишен боен опит - казаха, че са били изпратени на фронтовата линия в източната част на страната веднага след като са завършили първоначалното си обучение. Те казаха, че са наблюдавали „ужасна организация и „нелогично вземане на решения", че много хора от техния батальон са отказали да се бият.

Един от войниците каза, че пуши марихуана всеки ден. „Иначе щях да си загубя ума, щях да дезертирам. Това е единственият начин, по който мога да се справям, каза той. 28-годишен бивш учител от Славянск, който „никога не си е представял'', че ще се бие за страната си, описва бойните полета в Украйна като напълно различен живот, с различна ценностна система и емоционални възходи, както и падения. „Има радост, има и тъга. Всичко е преплетено", казва той.

Приятелството с колегите му осигурява светлите моменти. Но той също така вижда как колегите му се поддават на изключителна умора, както физическа, така и психическа, и проявяват симптоми на посттравматично стресово разстройство. „Трудно е да живееш под постоянен стрес, лишен от сън и недохранен. Да виждаш всички тези ужаси със собствените си очи - мъртвите, откъснатите крайници. Малко вероятно е психиката на човек да издържи на това", казва той. Въпреки това той също настоява, че мотивацията да защитават страната си остава.

„Готови сме да издържим и да се борим със стиснати зъби. Без значение колко е трудно и тежко'', каза учителят, говорейки от рибарски магазин, който беше превърнат във военен разпределителен център. „Кой ще защити дома и семейството ми, ако не аз?“ Центърът в град Славянск снабдява местните военни части с оборудване и провизии и дава на войниците място, където да отидат по време на кратките почивки от физическото натоварване и ужасите на битката. Тетяна Химион, 43-годишна танцова хореографка, създава центъра, когато започва войната. Тя казва, че през него минават всякакви войници - от опитни бойци от спецчастите и закалени във войната ветерани до цивилни, които са се записали съвсем наскоро.

„Може да се опише така: Когато идва за първи път се усмихва широко, може дори да е срамежлив. Следващият път идва и в очите му има празнота", казва Химион. "Той е преживял нещо и е станал различен.“ Зад нея група млади украински войници, които се сменят от фронтовата линия, седят и споделят вицове и пица. На няколко километра се чува грохот на артилерия. „Те се надяват най-вече на по-добро. Да, понякога идват малко тъжни, но ние се надяваме да повдигнем духа им и тук", казва Химион. „Прегръщаме се, усмихваме се един на друг и след това те се връщат в полетата". В неделя руските сили окупираха последната украинска крепост в Луганска област и засилиха ракетните удари по Донецк, провинция Донбас, където се намира центърът.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иванушка

    209 36 Отговор
    Укрите неса виждали АД!Те първа щего видят и разберат!

    Коментиран от #47

  • 3 Така е

    217 30 Отговор
    Русия има опит във войни , не трябва да се закача без причина

    Коментиран от #34

  • 4 Хахахаха

    168 13 Отговор
    Това било ад е какво да е купонче на Майорка ли
  • 5 Иво

    219 26 Отговор
    През 2014 година в Украйна имаше преврат,а сега си плащат за него!
  • 6 Да,бе

    175 23 Отговор
    Украинец-пребит,като куче,но за сметка на това със самочувствие.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 го шо

    166 16 Отговор
    укрите не са видели още нищо. да свикват.
  • 9 Гост

    110 11 Отговор
    Те имат опит от ВСВ.....няма високоточни ,няма безаналогови...сигурно си е да се изравни със земята....
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    179 25 Отговор
    АД ЩЕ Е КАТО СЛУШАТЕ КРАВАРИТЕ , ТАКА ЩЕ Е АД
    СЛАВА НА РУСИЯ, СЛАВА НА РУСКАТА АРМИЯ

    Коментиран от #31, #147

  • 11 ИМАТЕ ЗАБPАНА ЗА ПУБЛИКУВАНЕ

    158 20 Отговор
    краварски тролове, мрееете кyчета беcни, мpете от злоба и яд че ви плащат малко !и вашия краварник е безсилен да спре руската мечка, мреееете от мъка ваштаМАМААА
  • 12 Таврийски българин

    18 95 Отговор

    До коментар #1 от "Бесарабски българин":

    За руснаците говориш, нали? Съгласен
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    112 11 Отговор
    Пуцай куме майку им фашиcтка

    Коментиран от #36

  • 14 Айдееее

    144 12 Отговор
    почнаха и наркомани да рекламират като доблестни войни....
    какво падение...

    Коментиран от #71

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 15 Отговор
    Продавам апартамент в Северодонецк,или поне каквото е останало от него!

    Коментиран от #25

  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    119 8 Отговор
    Руската специална операция е от типа на операциите „Пустинна буря“ (Персийският залив 1990-1991 г.), „Съюзна сила“, известна и като „Благородна наковалня“ (Сърбия 1999 г.), „Шок и ужас“ (Ирак 2003 г.), „Зората на Одисей“ (Либия 2011 г.). Даже е много по-животощадяща от американските.
    =
  • 17 паметта

    160 9 Отговор
    1. Българинът инж. Иван Милев - жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 деец на българската общност...
    2 Българинът Александър Николов - мирен протестиращ разстрелян в Одеса на 2 май 2014...
    3. Опожареният Български културен дом в Одеса на 2 май 2014...
    4. Разкъсаните 15 български знамена в Киев на 7 юли 2015 пред посещението на Българския Президент...
    5. Оскверненият пред 3 март Паметник на българските опълченци 1877-1878 в Болград - поруганите им имена омазани с украинска жълна и синя боя на 29 февруари 2017 и написаната на него закана към местните българи "чемодан - вокзал - София" ...
    6. Българинът Василий Кащи - публично жестоко пребит при залата на общинския съвет и зялят в очите с антисептична течност в Белгород на 30 май 2017...
    7. Първият акт на преварата в 2014г. - отмяната на законите гарантиращи права на българския език.
    8. Прекрояването на Болградските общини в 2020 за да изгубят българите мнозинстното си в тях, международно осъдено с Декларация на Народното събрание на България от 20 май 2020 г....
    9. "Закона за коренните народи" от 1 юли 2021 г. грубо дискириминиращ живеещите от векове там българи.....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мисля

    123 11 Отговор
    Само мало умник може да тръгне да воюва с Русия и да не види ада.Какво очакваха-парад,цветя и рози ли?Адвокатката Мария и хореографката Тетяна(на руски Татяна)големи Рамбовки се изкараха,много са смели докато задумка артилерията.Ако не са измислени от авторката де.
  • 20 ОТ УКРАИНСКА СТРАНА ИМА КОЙ ДА РАЗКАЗВА

    5 26 Отговор
    ОТ РУ.КА.....................................🙏

    Коментиран от #137

  • 21 Урюрвкос

    106 10 Отговор
    украинските войници при първа възможност бягат при руснаците и след това молят да не ги връщат в Украйна. Не звънят на роднините че са живи да не ги репресират и при възможност чрез трети лица пращат вест че всичко е нормално и да си траят. Роднините им получават документ че са в неизвестност а някой заминават за Русия да се съберат заедно и да дочакат края на войната.
  • 22 Соломон

    126 13 Отговор
    Руснаци и украинци, ЗАЕДНО ще се изправят и ще потърсят ОТГОВОРНОСТ, на така наречения КОЛЕКТИВЕН Запад, който се е ИЗРОДИЛ в някаква форма на ВАСАЛНО обединение, изпълняващо заповедите на САЩ, докарали Украйна и Русия до БРАТОУБИЙСТВЕНА ВОЙНА !
  • 23 Каква

    78 10 Отговор
    драма,какъв героизъм,каква себеотдаденост за страната,какво умиление,чак да се разплаче човек,били с казашка кръв,ами защо казашките полкове са от другата страна...
  • 24 123456

    51 7 Отговор
    ами фащайте си винтовките и марш на запад - скоро и там ще се пука
  • 25 мечо

    4 13 Отговор

    До коментар #15 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Колку искаш братчитуми

    Коментиран от #30

  • 26 Човек с очи

    66 5 Отговор
    Борбата за правото да прославяш и практикуваш нацизъм е тежка, но удовлетворяваща. И така, докато те гръмнат.
  • 27 ТаУмВзе

    63 5 Отговор
    Путин дава Лвов на поляците и окранското наци вече е Приключило. Злеленски си го прибира Мосад у израел. Краварчето се набутва в официална Гражданска война по темата. Ние сърбаме ветъра по точки и тва е.
  • 28 Гост

    75 6 Отговор
    Пушили марихуана всеки ден за беоен дух? Това не е ли наркомания? Нещо не връзвам морал и боен дух на армия с наркотик.

    Коментиран от #141

  • 29 Вашето мнение

    79 10 Отговор
    Така е бандерчета, русите идват и водят ада след себе си. То не е като да се правиш на рамбо докато мародерстваш и убиваш жени и деца. Прощавайте се с близките си и мрете, конниците на апокалипсиса идват за да въздадат справедливост.
  • 30 мечо

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от "мечо":

    Давъм идин чувал картофи
  • 31 Ушанката

    16 32 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Как ми се иска за един месец да отидеш в Сибир и после ще запееш и искаш да сучеш друго мляко...

    Коментиран от #97, #104

  • 32 Рошко

    44 5 Отговор
    И изчероахте ли ресурсите на руснаците, та снли заради тези ресурси ви насадиха на пачи яйца краварите
  • 33 анонимин

    61 8 Отговор
    Га ядахте кифтета с краварите не ревахте.
  • 34 Пъци

    14 20 Отговор

    До коментар #3 от "Така е":

    Що,Русия нали не била водила войни като краварите?
  • 35 Въпрос

    51 5 Отговор
    Вярно ли е,че подлежат на мобилизация всички украинки,които нямат деца или децата са им над 3 г.?Нещо такова чух,но не ми се вярва.А с бежанките в България какво стана?По новините нищо не казват за тях.Като че ли изчезнаха.

    Коментиран от #50

  • 36 Пъци

    5 12 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    пущай сръбското,че измрееме...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Тиква

    29 2 Отговор
    Малее. Голяма пропаганда! Извънземни имаше ли поне или ги забравихте?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Очевидец

    45 7 Отговор
    Тия пък,къде мислят,че се намират?На война са,не на парти.Достатъчно хуманност проявява Путин към цивилното население, затова се протака всичко. Никаква милост към украинските нацисти!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Скоро и в цяла източна европа

    25 7 Отговор
    Да благодарим на тримореца гумен Радев двуличника
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Пъци

    19 3 Отговор

    До коментар #18 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Време за защита на нещо българско остава ли Ви?
  • 46 Беспредел по путлеристки.

    6 32 Отговор
    Спират на улицата момче и момиче и им конфискуват телефона защото са снимали или те пращат на фронта ако си в Луганска или Донецка област и се разхождаш със съпругата си.
  • 47 Точно така

    18 7 Отговор

    До коментар #2 от "Иванушка":

    Малко им е!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Иван

    32 2 Отговор

    До коментар #35 от "Въпрос":

    Ето че писа нещо и аз нищо не чувам по новини. Все едно няма Урки в България. Затвориха темата и до там! Егати
  • 51 Ужас

    28 6 Отговор
    "Един от войниците каза, че пуши марихуана всеки ден. „Иначе щях да си загубя ума, щях да дезертирам."
    Без думи останах!По-добре да спират наркотиците!
  • 52 УКРИ

    31 6 Отговор
    ТО НЕ Е. ИМАЛО И НЯМА ДА ИМА ТАКАВА ДЪРЖАВА УКРАЙНА!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Бай Манчо

    50 7 Отговор
    Нали получиха оръжие на стойност 8 млрд от америка само ? Къде е ? Като бройка украинската армия е поне два пъти повече от Руската , за разрушените градове - да търсят отговорност от клоуна американо-английските му куратори които ги учат на терористични тактики да се крият зад цивилни , да организират огневи точки от жилищни сгради за щото знаят , че ще има ответен удар . След като видяха , че Руснаците с минум жертви сред цивилните успяват да ги "смелят" новата им тактика е обстрел от украинска страна към Руски населени места като целта е отново ответен удар с много украински жертви - извратена натовска тактика - но и за това има "лекарство" ZZZZZZZZZ
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 АМИ

    46 8 Отговор
    Заемете позиции извън населените места и ще видим дали руснаците ще ги срутват!!! Но НЕ ВИЕ създавате огневи точки в жилища, струпвате тежка техника в междублоковото пространство и какво да правят руснаците???!!! Да вигалят с паче перо!!!! Тези разрушения и жертви най-малко са желани от Русия! Отворете етническата карта на Украина и вижте, че бойните действию се водят в райони населени с преобладаващо руско население, които по всяка вероятност ще останат или отцепени от Украина или с особен статут!!!! И тактиката на "изпепелената земя" е предимно украинска, това ще потвърди всеки един непредубеден военен специалист!!!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Всичко лошо се връща !

    11 35 Отговор
    И ПУТИН,кръв ще повръща !
  • 59 Варна

    35 6 Отговор
    По телевизията показват красиви снимки от фронтовата линия, солидарността, армията, но реалността е съвсем различна", каза той и добави, че не смята, че доставката на повече западни оръжия ще промени хода на войната.

    Коментиран от #142

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Вот такое русский мир иди на...

    12 20 Отговор
    Мобибизация по путлерски.
  • 62 Пъци

    13 15 Отговор

    До коментар #37 от "Град Козлодуй":

    Вие отдавна надувате нещо руско,ама нейсе,сигурно Ви харесва.
  • 63 Сократ

    25 5 Отговор
    Не може да бъде. Вие какво очаквахте? Да ви черпят с кафенце?
  • 64 Чнг

    26 7 Отговор
    Каквото повикал това и отговорило.Така че сега не ми ревете, съсипъхте и наща икономика
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Доротея

    26 1 Отговор
    Това е нищо! На 5 юли 1943 е даден старт на германското настъпление при Курск през ВСВ! Гледайте утре какво става!
  • 68 Стоян Александров

    25 4 Отговор
    Еххххх ПРОПАГАНДА, ПРОПАГАНДААА. Другаря Тодор ЖИВКОВ СЕ ВЪРТИ СЕГА В ГРОБА. ДЕМОКРАТИЧНАТА ПРОПАГАНДА ПОБЕДИ В ПЪТИ ОНАЗИ ЛОШАЪА КО УНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА. Направо я издуха... Честит празник на Киро, Бойко, ДБ, Нинова и техните партии. Като чредателски и анти български партии днес на 4 юли имат празник. Празника на Господарите им от САЩ. ЧЕСТИТО ПРЕДАТЕЛИ...
  • 69 Женис Жембюзов

    38 7 Отговор
    Храбрите уркаинци отстъпват смело бегайки, пък Руснаците напредват много плахо
  • 70 Много ми е чудно ?!

    9 15 Отговор
    Как ще излязат мужиците !
    Ще има Партизан за бой се стяга !

    Коментиран от #73, #91

  • 71 Започва се

    31 5 Отговор

    До коментар #14 от "Айдееее":

    Такива са българските медии!Истината е прикрита,само пропаганда в полза на нацисти!Докато в Европа започнаха да публикуват статии за украинската лъжа и др.Публикуват и "пищови"на Бай дън,какво трябва да прави,като влезе в зала за среща с журналисти!Голям президент, няма що!

    Коментиран от #86

  • 72 !!!?

    10 42 Отговор
    Слава на Украйна ! Украинците защитават Европа от кремълската варварска Орда !!!?

    Коментиран от #75

  • 73 Хахаха

    20 4 Отговор

    До коментар #70 от "Много ми е чудно ?!":

    Няма жив останал партазан, то по тия земи уркайнци не живеят, беха ги пратили с байпънски пушки ама вече избегаха
  • 74 Ксаниба

    43 6 Отговор
    Русия е дала на генщаба на Окраина 1 мес да направят преврат и да започнат преговорите !! Вместо това, какво направиха каклите?!? Стреляха по коленете пленените, имитираха разстрел на жителите на Буча, от страната на Русия, а всъщност нацистите са ги избили!! Никаква прошка за окрите!!! Бооооооооой!!!
  • 75 Хохохо

    25 5 Отговор

    До коментар #72 от "!!!?":

    Байпънските орки вече малко поизмреха
  • 76 табсо

    18 3 Отговор

    До коментар #49 от "Цола Драгойчева":

    Ами сега оди да лижеш на ленчето мустака а на мустафата-брадата..
  • 77 Дедо

    11 18 Отговор

    До коментар #1 от "Бесарабски българин":

    Ъъъ, откога евреите станаха нацисти ??
    Май водката ти идва в повече, а?
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ИЗВЪНРЕДНО ! ТОКУ ЩО !

    6 26 Отговор
    НАТО затваря небето над УКРАЙНА !
    Целият наличен състав е приведен в
    бойна готовност !
  • 80 виждам, че

    13 28 Отговор
    на руските тролове им се плаща щедро за активноста им....... знаем, че сте платени не заблуждавате никого.....
  • 81 123

    26 9 Отговор
    Бегат като мишки урките. Слава на Русия
  • 82 ххххххххххх

    11 24 Отговор
    Проzия се дърви само на по слаби, така всеки може. Що не нападне НАТО, да видим кой кого.

    Коментиран от #109

  • 83 Измукана от пръстите статия

    22 5 Отговор
    ...чух, че един казал на друг , че еди си квоси ! Аз бих казал ,че ако воеените бяха на полето града щеше да е непокътнат! Ето ви жив щит в комплект с разрушен град! Умници!
  • 84 Всичко лошо се връща !

    8 26 Отговор
    И ПУТИН,кръв ще повръща !
    УКРАЙНА ще победи !
    Винаги ДОБРОТО побеждава zлото жуже !
    Винаги !!!
  • 85 Читател

    22 5 Отговор
    Това което се случва е ужасно и за двете страни,сърдете сега на наркомана и деменцията те и кохортата нацисти направиха това.
  • 86 Бил

    16 4 Отговор

    До коментар #71 от "Започва се":

    Чуков каза в едно интервю, че наглите украинци продавали оръжия на Русия. Печалби от помощите
  • 87 Бесен _Язовец

    25 6 Отговор
    Съчувствие ли търся фашистите? Да бяха питали преди това немците кво ги чака!
  • 88 Радон Керанов

    11 26 Отговор
    Тепърва ще дойде ада за руските путлеристи! Спокойно! Идва тежко въоръжение! И тогава няма да има милост за агресорите! Ще мечтаят за бърза смърт...!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Миглена Ангелова

    9 26 Отговор
    Питам се,кога us войски ще влязат и разбишкат
    татаромонголските орди. Хайде, че ми писна от
    джуджето Путин.Да живее свободна Украйна.

    Коментиран от #93, #136

  • 91 Хроники на шизофренията

    20 3 Отговор

    До коментар #70 от "Много ми е чудно ?!":

    Партизани в 21 век, при сателитното наблюдение, инфрачервените уреди за нощно виждане, термовизьорите, камерите засичащи движение денем и нощем. Смях в отделението.
  • 92 Хазаа

    6 15 Отговор
    Тез са зле..алкашите са още по-зле щото се бият за заплата а да те разглобят за 1000 долара не е голям бизнес..поне слабоумното руско население ще се радва че му строят СССР2 и светлото бъдеще..
  • 93 ХиХи

    16 3 Отговор

    До коментар #90 от "Миглена Ангелова":

    Щяха да влязат, но половината личен състав са бременни а пък забраниха абортите.
  • 94 падналия ангел

    33 6 Отговор
    И аз гледах едни видеа от Луганск! На тях жени, деци и стари хора излизаха от мазетата и посрещаха руските войници, плачеха и казваха-доживяхме да ви дочакаме прегръщаха ги! Войниците нямаха нищо друго освен кутии със сокове раздаваха ги на хората и казваха-спокойно, тук сме и няма да си тръгнем, това вече е руско! Ама сигурно е било постановка защото ги гледах по едни забранени у нас канали, знам ли!
  • 95 хахаха

    25 6 Отговор
    точно Северодонецк не е разрушен, защото смелите укри бързо го оставиха и се скриха в завода Азот с идеята да го превърнат във втори Азовстал....ама шубето е голям страх и устискаха едвам десетина дена. Има достатъчно клипове за Северодонецк...а че е било ад, така е...ако оставят калашниците и се предадат, няма да е ад...

    Коментиран от #100

  • 96 До Столтенберг (НАТО) !

    6 16 Отговор
    Хайде тръгвайте, че тези матрьошки станаха много нахални!
  • 97 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 5 Отговор

    До коментар #31 от "Ушанката":

    в сибир ходят само такива като тебе по заслуги аз няма какво да правя във сибир краварска подлого
  • 98 МирО

    15 5 Отговор
    "На гол тумбак чифте пищови" - нещо на такова ми изглежда ВСУ,
    и ми е жал за войниците (умиращи със стотици на ден, а колко са ранени??).
    И незнам кога най - накрая ще им дойде акъл в главата -
    да светят маслото на зеления наркоман и шайката около него
    и да седнът да се разберът с рашаните, два брадски народа (бих казал едни
    и същи - се руснаци) се избиват за кефа на Деменцията - каква ТРАГЕДИЯ.
  • 99 ъъъ

    10 1 Отговор
    Е мара как можа да препише толкова много глупости...🤭
  • 100 Нале

    4 19 Отговор

    До коментар #95 от "хахаха":

    Или може би са поредните осъзнали, че адът е за предпочитане пред "руский мир"?! Само удивително дресиран роб би избрал живота пред руски ботуш. Въпрос на време е в окупираните територии да започнат възстания.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 ЛОМ КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ушанката":

    ИМАМЕ ОТ СЪЩОТО МЛЯКО! ИСКАШ ЛИ?
  • 105 Мето

    13 6 Отговор
    Браво Вова.
  • 106 Механик

    26 7 Отговор
    Да, войната е ад! Да, там е страшно и по някога е безнадеждно и обречено.
    Но я си спомнете как преди години и до скоро се биехте в гърдите и се заканвахте да се къпете в руска кръв!
    Слава Украине и Героям Слава, нали?! Къде са сега героите, къде в Украйна?
    Путин ви се моли с години. Не влизайте в НАТО, не обстрелвайте Донецк и Луганск, спрете с антируската риторика! НАли така ви се молеше той? Защо не го уважихте, ами щяхте да слагате слънчогледови семки в джобовете на убитите руснаци и да торите земята с телата им.
    Сега не ревете! Ада самички го отворихте!
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Равносметката

    8 24 Отговор
    За един убит украинец - поне 5(пет) орки.
    Досега най малко 65 хиляди руски солдати
    дадоха фира. Пък лятото е в разгара си!

    Коментиран от #110

  • 109 123

    19 3 Отговор

    До коментар #82 от "ххххххххххх":

    А НАТО зако не нападне Русия, та да визим кой кого!? Страхливи пунди сте соросоидната паплач!
  • 110 123

    7 3 Отговор

    До коментар #108 от "Равносметката":

    Те точно това разказват укронацистите :)
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Аха

    4 11 Отговор
    А при руските на влеци различно ли е ?
  • 113 сноу

    12 1 Отговор
    Тъй,тъй..оттеглихте се казваш ..и как се оттеглихте ..тЮхо,тЮхо ..или под строй..Ама викаш бойния дух останал,ама колко е останал не казваш...Е ..то бойния дух с марихуанка току се повдигне, ама срещу кинжала не върви да ти кажа..то и зельончика всеки ден се повдига с ивичка две ,ама и на него белото взе да му усуква бойния..дух ли беше ,пух ли беше...Впрочем то зельончика не го бърка духа ,щото той неговия дух е в служба на курабийката и дяда му пън, а те на който съвет са му дали жив не е прокопсал...че и на тая химион ли камион ли да не си мислите че усмивките са спасение -не ...най многа да си отидете усмихнати..
  • 114 ДОЛУ ФАШ И ДЖЕНДЪРЛЯКА !

    17 2 Отговор
    ДОЛО соросоидите , които искат да завземат целия свят и да го превърнат във роби !

    Коментиран от #117

  • 115 Петър I

    5 16 Отговор
    чемодан-вокзал-россия за всички путинофили коментатори.
    По-чудно наказание от това за вас няма...

    Коментиран от #119

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Петър I

    3 9 Отговор

    До коментар #114 от "ДОЛУ ФАШ И ДЖЕНДЪРЛЯКА !":

    Ама ти дори не можеш да пишеш...
  • 118 СЛАВА РУСИЯ !

    17 6 Отговор
    СЛАВА НА ПУТИН ! СЛАВА , ВЕЧНА СЛАВА !!!
  • 119 Механик

    11 4 Отговор

    До коментар #115 от "Петър I":

    Ти от САЩ ли пишеш или не те пускат там, че нямаш виза?
    А може би си на предните линии в Украйна?
    Панелен шмекер.

    Коментиран от #121

  • 120 Петър I

    5 7 Отговор

    До коментар #116 от "Механик":

    Тънка ти е мисълта и мъдра. БРАВО! Ся ходи у Русия. Там разправят се живеело много добре.
  • 121 Петър I

    4 5 Отговор

    До коментар #119 от "Механик":

    А ти от россия ли си?
  • 122 Хи хи хи !

    12 4 Отговор
    ЗЕЛЕНИЯ НАРКОМАН КЪДЕ Е ?? ДА ДРЪПНЕ ЕДНО ПОБЕДНО СЛОВО НАД РУСНАЦИТЕ ???? МАРИЙКЕ А ТИ КЪДЕ СЕ СКРИ ? ЗАЩО НЕ ПИШЕШ КАК РУСНАЦИТЕ РАЗБИХА НАЦИСТИТЕ НА ЗЕЛЕНСКИ И ОНИЯ БЯГАТ КАТО МИШКИ ???????????????? ИЛИ ШЕФА ТИ ЗАБРАНЯВА ТАКИВА ИЗЯВЛЕНИЯ ????
  • 123 usa = на джудже

    12 5 Отговор
    Ми защо на мен никой не ми е предлагал пари. Винаги съм мразил сащ ,от както се помня. Антипода на сащ е Русия. Тя ни е създала след 500години не съществуване. Винаги те предава в живота този на когото най много си помагал - притча.
  • 124 Петър I

    8 17 Отговор
    Всички путинофилчета ВЪН от България!
  • 125 Иван

    11 4 Отговор
    Работайте, братья!
    "В неделя руските сили окупираха последната украинска крепост в Луганска област и засилиха ракетните удари по Донецк, провинция Донбас, където се намира центърът." Няколко въпроса? Защо трябва да се превръща град в крепост???? Ако се превръща в крепост защо не се изведът хората от там? Имате предвид засилването на обстрела от срана на украина по Донецк предполагам? / от къде на къде на "сепаратистите" трябва да им е добре, имало деца !!! голяма работа и те са сепаратисти/? Защо се складира оръжие до търговски център? Нещо по-горе цитираното изречение няма смисъл "център на какво се намира" ????!!! явно на световната глупост.
  • 126 Петър I

    3 8 Отговор
    Тролове и орки горете в ада...
    Чао...
  • 127 Фейкове от Украйна? Напуснахме Града но

    11 3 Отговор
    Победихме, казва Украинеца!!! Тия все "побеждават и отиват все по на Запад!!! Уста Украинска!!
  • 128 Бай Лисан

    8 1 Отговор
    Ами украйнците какво са очаквали, торта сахер ли?
    Колко пъти трябва да ги евакуират, че да им дойде акъла в главата?
  • 129 фитосекорадо

    5 2 Отговор
    да питат еврипа и полша защо ги излъгаха и какво ще преживеят още поколения заради алчноста на определени хора
  • 130 стоян георгиев

    5 15 Отговор
    силата на украинския народ се вижда от целия свят.поклон пред тия герои биещи се за пирането на азиатските орди пред вратите на европа.ще минат през много изпитания ,но ще победят.няма как свободните хора да загубят от орките.

    Коментиран от #134

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Иван

    6 1 Отговор
    Турските Байрактари не помагат ли?
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 А беее

    5 1 Отговор

    До коментар #90 от "Миглена Ангелова":

    Чакай малко да си починат от победите в Афганистан и Ирак и ще влязат в кюпа.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Украйна капут

    3 1 Отговор
    Украйна капут, Зеленски - тоже!
  • 139 Украинка

    3 1 Отговор
    Горките хорица, а на Зеленски на оная работа, Урсула иска да се премахне корупция, а Зеленски най корумпиран милионер, питам се откъде?
  • 140 Сталин

    2 2 Отговор
    Той Адът сега започва още нищо не сте видели
  • 141 Хахахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Но е така ВСВ е било същото на запад с мета на изток с водка както и във Виетнам нищо ново под слънцето
  • 142 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #59 от "Варна":

    Доставката на жръжие не е да промени хода на войната а да ги зароби по сигурно хахахаха
  • 143 Хахахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Цола Драгойчева":

    То сега понеже цъфнахме и вързахме хахаха и едните и другите ни нямат за живи колега
  • 144 Петърчо

    2 2 Отговор
    Защо, нищо не се коментира за за изчезналите шофьори от българска страна,който снабдяват с гориво Украйна. Как принудително ги изпращат на първа линия. Защо, мълчат не пристрастните журналисти.
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Иван

    0 0 Отговор
    "Те казаха, че са наблюдавали „ужасна организация и „нелогично вземане на решения", че много хора от техния батальон са отказали да се бият.
    Един от войниците каза, че пуши марихуана всеки ден."

    Такава армия може да бъде напердашена и от децата от детска градина "Слънце". Пълен смях са тези украунци, начело с президента им.
  • 147 Помияр

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Помияр...
Новини по държави: