Last news in Fakti

6 Юли, 2022 14:55 1 800 13

Русия и Китай доминират в дизайна на атомните реактори

  • атомна енергетика-
  • русия-
  • китай-
  • аец-
  • атомни централи-
  • фатих бирол-
  • реактори

Има голяма възможност атомната енергия да се превърне в основен компонент на глобалните енергийни пазари

Русия и Китай доминират в дизайна на атомните реактори - 1
Снимка: Shutterstock

АЕЦ могат да бъдат доминиращ фактор в чистата енергия от следващо поколение, но това изисква съгласувани действия от страна на правителствата и частната индустрия, което не се случва в момента. Русия и Китай доминират в сектора - от 2017 г. насам 87% от новите реактори в света, които са пуснати в експлоатация, са с руски и китайски дизайн.

Това обяви изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол в изявление на организацията. По думите му развитите икономики са загубили пазарното си лидерство, тъй като 27 от 31 реактора, които са започнали да се строят след 2017 година, са с руски или китайски дизайн.

„Има голяма възможност атомната енергия да се превърне в основен компонент на глобалните енергийни пазари, тъй като светът се събужда за ефектите от изменението на климата. Войната в Украйна допринесе за повишаване на цените на изкопаемите горива, което направи ядрената енергия по-привлекателна от икономическа гледна точка“, уточни Бирол. И посочи, че за да могат развитите икономики да настигнат китайските и руските си конкуренти, трябва да подобрят два компонента – строителството в срок и придържането към рамките на бюджета.

„Ядрената индустрия трябва бързо да се справи с проблемите с надвишаването на разходите и забавянето на проектите, които затрудниха изграждането на нови централи“, каза още Бирол. В САЩ изграждането на трети и четвърти енергоблок на АЕЦ „Вогтл“ в Джорджия се превърна в пример за неспособността на ядрената индустрия да работи ефективно, посочва CNBC.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето мнение

    30 6 Отговор
    Нищо, важното е, че плякащия се отзад евро женжърляк се е сдобил с новия смартфон.
  • 2 !!!?

    14 2 Отговор
    СИМБИОЗА ПО СМЕТКА !!!?

  • 3 Ха честито

    26 5 Отговор
    Директива от Пекин призова китайските инвеститори в България да напуснат страната ни до 48 часа! Каква е причината за изненадващото нареждане, идващо от най-високите нива на китайското правителство, все още не е известна. Според анализатори обаче, обосновано може да се предположи, че решението е взето вследствие на поне два фактора – скоростното изгонване на 70 руски дипломата от България, както и брутално растящата инфлация и сериозното влошаване на икономическата инвестиционна среда у нас. След началото на Covid-пандемията по света китайското посолство в София драматично съкрати състава си, като в него в момента не са останали почти никакви дипломати от азиатската страна.

    Коментиран от #6

  • 4 пьешу

    22 3 Отговор
    а бе, какво стана с гьола в белене? а с оня, дето беше спрял три руски проекта? за един приятел питам, от банки.

    Коментиран от #5

  • 5 бокоБРАВО КИРО

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "пьешу":

    МИ АРЧИ СИ МИЛИАРДИТЕ ОГРАБЕНИ ОТ ПРОСТИЯ МАТРЯЛ
  • 6 Госあ

    7 12 Отговор

    До коментар #3 от "Ха честито":

    Хората на натовския фатмак от село Славяново, просто ни разбиха.
  • 7 не може да бъде

    24 1 Отговор
    За да сме точни за какво става дума -броят на реакторите/енергоблоковете които строи в момента Русия са 26 или 28 в 8 държави като се готвят споразумения с още няколко държави в т.ч.Сърбия Според изявления на предстанител на Росатом ,портфолиото с поръчки е за 36 енергоблока /без Финландия -тя се отказа/.а китайците имат поръчки за 6 или 8 енергоблока.А Уестингхаус -за 4 !Ето това е картинката!

    Коментиран от #11

  • 8 123

    4 14 Отговор
    Развитите икономики гледат вече към контролиран термоядрен синтез.

    Коментиран от #10

  • 9 Госあ

    14 2 Отговор
    Иначе, Китай доминира в абсолютно всичко, от ядрената енергетика до изкуствения интелект, молекулярна генетика и лазерна физика.
  • 10 Госあ

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    В тази връзка, Русия би трябвало да си прибере ТОКАМАКа от ИТЕР/ Франция, а китайското слънце работи от доста време.
  • 11 Ломчанин

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "не може да бъде":

    Да ама Уестингхаус е водеща ..... Тя налага методите, начините, тя дава оценки. То е лесно да оценяваш когато не допускаш грешки, просто щото нищо не правиш.
    Да не забравяме, че високо развитото USA, с върховите технологии, дето са най-най-..... не могат и ядрено гориво да си произведат. Ама ние ще минаваме на тяхно гориво - имаше такива разговори.

    Коментиран от #12

  • 12 име

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ломчанин":

    Не "ЩЕ", а вече сме минали на краварско гориво, както и укрофашагите. Има доста статии последните години за поблемите с тяхното гориво, всички спирания на реакторите са заради него и това съкращава живота им. Но, за нашите дупедавци е важно на руснаците да им е гадно щото не им купуваме горивото.
  • 13 незнайко

    4 0 Отговор
    Ние какъв реактор ще си пуснем ???