Last news in Fakti

6 Юли, 2022 16:13 1 335 2

Международен консорциум може да построи АЕЦ в Казахстан

  • атомна енергетика-
  • казахстан-
  • консорциум-
  • аец-
  • атомна централа-
  • русия

Става въпрос за международно обединение, в което да влязат компании от различни страни

Международен консорциум може да построи АЕЦ в Казахстан - 1
Снимка: Shutterstock

Най-изгоден за Казахстан може да бъде вариант, при който първата АЕЦ в страната бъде построена от няколко изпълнителя едновременно. Става въпрос за международно обединение, в което да влязат компании от различни страни. Това смята Ернат Бердигулов, управляващ директор в държавния Фонд за национално благосъстояние „Самрук-Казина“.

Той даде пример как потенциални доставчици на ядрен реактор могат да станат руската „Росатом“, китайската CNCC, корейската KHNP или френската EDF. Турбинното оборудване може да достави американско-японската General Electric, предаде Exk.kz.

„Има много проекти, в които съвместно работи реактор на „Росатом“ и турбини на General Electric. Това са проектите в Турция, Египет и Унгария. Технологиите са съвместими и работят“, отбеляза Бердигулов. По-рано президентът Касим-Жомарт Токаев поръча да се проучи строителството на проекта АЕЦ „Аккую“ в Турция. Стойността му е 20 милиарда долара, като 6 милиарда от тях са локализирани разходи с участието на турски изпълнители.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 прокажени русснаци

    0 0 Отговор
    100% реакторът ще бъде китайски!