Last news in Fakti

30 Юни, 2022 18:48 1 479 9

Нидерландия може да обяви планове за нови атомни мощности

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • нидерландия-
  • атомни централи

Войната в Украйна постави под натиск доставките на изкопаеми горива

Нидерландия може да обяви планове за нови атомни мощности - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Нидерландия тази седмица може да обяви плановете си за изграждане на два нови атомни енергоблока, стана ясно от думите на министъра на климата и енергетиката Роб Йетен.

Войната в Украйна постави под натиск доставките на изкопаеми горива в Европа и мнозинството в парламента на страната призова Йетен да развие сценарии за строителство на нови атомни мощности. Според енергийния министър Нидерландия е изцяло отдадена на ВЕИ - вятър, слънце и други устойчиви енергийни източници, но е нужен и „стабилен енергиен източник без CO2 в този енергиен микс“, предаде NL Times.

По думите му правителството трябва да има „много ясна политика“ за това как безопасно да управлява АЕЦ и да намери желаещи, които да построят и безопасно експлоатират централата. Народната партия за свобода и демокрация (VVD) настоява новите мощности да бъдат изградени на територията на единствената действащата атомна централа в Нидерландия – АЕЦ „Борсел“, в която работи един енергоблок.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    0 2 Отговор
    "Нидерландия може да обяви планове за нови атомни мощности"

    Тез планове са на САЩ и са за руски атомни мощности в центровете за вземане на решения. :D
  • 2 ФАКТ

    3 1 Отговор
    Ако утре до 12 Митрофанова не получи агреман за отмяна за изгонването на дипломатите ще затваря посолството ,и дефакто обявява бойна !!

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 а у нас

    6 0 Отговор
    Продължаваме да засаждаме плодородна земя със солари и да внасяме храна, вместо да завъртим цикъла и да преработваме продукцията, да и добавим стойност и да я изнасяме. Кака кури не си спомня какви ги говореше 2020г, колко сме зависими от вноса и как трябва да го променим. А киртака и асанчо чинно изпълняват стъпките по зелена измама и и краварската политика срещу Русия. Може да останем на тъмно и студено, но руски газ не, както и нови ядрени мощоности в никакъв случай. За тях е важно на руснаците да им е гадно, а не ние да сме добре.

    Коментиран от #9

  • 5 Милен

    5 0 Отговор
    Пък онази кривоустата затвори нашите!
  • 6 Някой

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "ФАКТ":

    Че ако има война то само ние руснаците живущи в България ще я превземем🤣 но съм сигурен,че от това ще спечели целия братски бългатски народ,който в момента стене под западно робство!
  • 7 Закс

    3 1 Отговор
    А ние нашите ще ги закриваме !
  • 8 Боже

    1 0 Отговор
    Ами да ги скъса!Тогава може и да настигнем след 10 години стандарта на фалиралите гърци.
  • 9 Дядо ви Тошо

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "а у нас":

    По мое време България бешр не вносител а износител на плодове и зеленчуци.Старите хора още помнят как тирове от цяла Европа чакаха да бъдат натоварени с плодове и зеленчуци.Сега въпреки милиардите помощ от ЕС сме си гола вода.и въпреки плодородната ни земя не можем да се изхраним сами а чакаме внос
Новини по държави: