7 Юли, 2022 13:45 8 017 94

Аляска e наша! Вячеслав Володин намекна на САЩ, че Русия има какво да си прибира от Америка

  • русия-
  • аляска-
  • вячеслав володин-
  • държавна дума

Русия е продала територията на САЩ през 1867 година за 7.2 милиона долара, които се равняват на днешните 125 милиона долара

Аляска e наша! Вячеслав Володин намекна на САЩ, че Русия има какво да си прибира от Америка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати трябва да помнят, че Русия има какво да си връща обратно, например - Аляска. Заявление в този дух направи в сряда председателят на Държавната Дума, долната камара на руския парламент, Вячеслав Володин.

“Порядъчността не е слабост. Ние винаги имаме с какво да отговорим. Америка нека винаги да помни: там има част от нейната територия, Аляска. Та, когато започват да се опитват да се разпореждат с нашите ресурси в чужбина, преди да го правят, да помислят, че имаме също какво да си връщаме.” - заяви близкият до Владимир Путин политик. Володин направи изказването си по време на пленарно заседание в Думата.

Спикерът на парламента спомена идеята на заместника си Пьотр Толстой за провеждане на референдум в Аляска относно нейната принадлежност, но каза че Русия не се намесва във вътрешните работи на САЩ. Въпреки това тамошните власти от десетилетия говорели, че всичко каквото се случи при тях е предизвикано от руска намеса. “Като казвам всичко, дори избора на президент. Какво да кажа - оня не им харесва, тоя пада от колелото.” - заяви Володин.

Спикерът на парламента постави на депутата Николай Харитонов задача при посещенията си в своя избирателен район в Далечния Изток на Русия да наглежда Аляска заедно със заместник-председателката на Думата Ирина Ярова.

Аляска е ексклав на САЩ в Северна Америка. Русия е продала територията на САЩ през 1867 година за 7.2 милиона долара, които се равняват на днешните 125 милиона долара. Покупката включва територия от 1.5 милиона квадратни километра. До това се стига след като Русия, изтощена от Кримската война губи интерес към колонизацията на Северна Америка. Първоначално САЩ също не използват новата си придобивка - недостъпната и далечна Аляска. Едва в края на XIX век, когато на река Клондайк са открити сериозни залежи от злато, настъпва прелом. Сега САЩ и Русия са разделени само от Беринговия пролив, част от Тихия океан, свързващ Чукотско море с Берингово море, като ширината на пролива се движи между 86 и 198 километра.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хихихи

    10 34 Отговор
    Удри слипи жо, няма да е по-лесно
  • 3 антидържавата

    140 107 Отговор
    Продавам ти го и после идвам с армия да си го взема, защото е мое?
    Русия определено е държава с тежка форма на националистическа шизофрения!

    Коментиран от #16, #32, #69, #76

  • 4 Ал Бунди

    86 83 Отговор
    Ххихихихихи..нема-нема, па току некой изперкал ватник са иплесне по гол корем на цимента. Ами като е тяхна, айде да си я вземат де. Това, че сибирските пияници немат грам кокоши мозък, е научно доказано от Павлов, ама..абе поне се посмяхме на руската глупост

    Коментиран от #53

  • 5 Начи

    22 17 Отговор
    Би трябвало да е 1767 при Екатерина, 1867 е Александър втори

    Коментиран от #84, #89

  • 6 Генг-бенг

    81 60 Отговор
    Абре рашките май не спират да жулят евтин алкохол и през деня, бре .....аман от болни руски мозъци, дебилизма явно е държавна политика в Раша, начело с хипофизния ботоксов джуджак Вова :)))))
  • 7 Сал не моа разбера

    58 19 Отговор
    оти краварите и рушняците не се трепят през беринговия проток и да спрат да досаждат на целия свят
  • 8 Киро Камико

    62 21 Отговор

    До коментар #1 от "ФАКТ":

    Ами бегай да си я вземеш бе. Ко кесиш на дивана в тая жега, а? Или си като кучетата на Павлов..реагираш само на светлината на разноцветни лампи- червена -ядене, зелелна - пиене..бяла -с..ане..и до толкова..
  • 9 кУмУнист

    79 56 Отговор
    Те 3 месеца Украйна не могат да съборят, че на САЩ и НАТО се репчат, малииии явно са минали на евтина водка и им е изпържила малкото мозък на матрьошките.
  • 10 Якуууут

    13 8 Отговор
    Абе, а унитази има ли тамо, а?Да се пишем доброволно..
  • 11 Гочо

    52 32 Отговор
    Защо не опитате да си върнете Аляска и малки зелени човечета да спретнат един бърз Референдум....за присъединяване към РФ....защо не пробвате....

    Коментиран от #14

  • 12 Не може

    52 46 Отговор
    един сравнително не голям народ, 2% от световното население и 3% от икономиката да се простира на 13% от земната суша и да иска още територия. Искат всичко на изток от Германия(вкл. и България), искат си Аляска, Калининград, Северния ледовит океан до полюса, всички бивши републики, дори части от САЩ (около Сиатъл)... Ха поспрете се малко.
  • 13 Фактъ

    59 23 Отговор
    И луната е руска , но там вече ще се сблъскат със северо македонците . А , Аляска ,ако не я беха продали на САЩ сега щега да се разхождат само бели мечки там .
  • 14 Някой си

    15 16 Отговор

    До коментар #11 от "Гочо":

    Чакай малко, що бързаш толкова. Да се наближе Захарчето на ягодки, та посъбере силици, па тогава мое да се пробва...
  • 15 Винету

    48 14 Отговор
    Стига с тези измислици: Аляска била руска.
    Македонска е! От край време.
    Казах!
  • 16 да де

    64 32 Отговор

    До коментар #3 от "антидържавата":

    Има една малка подробност краварите гузно си траят за договора защото знаят, че продажба няма, а Аляска е отстъпена за 99 години които вече са изтекли.

    Коментиран от #35, #58, #80, #85

  • 17 го шо

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "ФАКТ":

    много ясно - айс-крым!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Шамана на Монтерей

    36 37 Отговор
    Американците канят руските свинопсета да дойдат да си я "вземат".Но първо ще ги изчакат да си "вземат" Змийският остров,че нещо много бързо се ометаха от него.Шегата на страна,но руските политици са най-обикновенни безмозъчни дебили и олигофрени.Жириновски също от време на време "превземаше" Аляска,но той беше начетен човек,имаше стил и със сигурност беше наясно,че това няма как да стане.Докато Володин е типичен тъп,сервилен,бездарен путински парцал.

    Коментиран от #82

  • 20 реру

    51 25 Отговор
    По тази "логика" на Балканите какво трябва да се възстанови /връща/:
    - Велика България;
    - Османска империя;
    - Византийска империя;
    - Римска империя.

    Хората неслучайно отдавна са казали - "Алкохолът не прощава никому"...
  • 21 Софиянец

    40 29 Отговор
    Ватниците са пред финалната права ;) гледаме с пълни очи залеза на една империя ;)
  • 22 Приятел

    37 32 Отговор

    До коментар #1 от "ФАКТ":

    Ще те трябва да те разочаровам, явно не ти се отдава четенето с разбиране. То там ясно и точно си е записано, че твоите ушанки са ПРОДАЛИ на САЩ Аляска - т.е. е собственост, и то по законен почин, на САЩ, а не на Раша ;) Свиквай, това няма да се промени... А, да не забравиш да си потърсиш копейките от твоите платци, нищо че нямат стойност вече, халал да са ти :D
  • 23 Механик

    14 17 Отговор
    Не валяй дурака, Америка,
    Не обидим, кому говорят.
    Отдавай-ка землицу Алясочку,
    Отдавай-ка родимую взад. Отдавай-ка родимую взад!
    ---------------------------
    Песен на група ЛЮБЕ
  • 24 Корги

    26 19 Отговор
    И на колко бутилки лосион за вана беше като изтърси тази глупост?
  • 25 Хахаха

    30 32 Отговор
    Вече четири месеца един комик им превърна мечката в циркова,те тръгнали глава да надигат на американците . Със сигурност имат нужда от звучен шамар,нещо се забравиха, защото вчера казаха на Казахстан,че територията им била руска.... съвсем скоро ушанките ще запалят такъв огън,че просто ще изчезнат,тези от които иска,ще разкъсат ватниците,че да немогат никога вече да посмеят да искат нещо.
  • 26 Бухахах

    18 25 Отговор
    Време е да ни връщат Крим тез глупаци..как е руските маймуни кълват ли на такива заглавия

    Коментиран от #62

  • 27 ФАКТУР

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "ФАКТ":

    Тъй ли?
    Ти да видиш!
  • 28 Нека да пиша

    15 11 Отговор

    До коментар #1 от "ФАКТ":

    А ,тази дето те е родила си слага червените непрани кюлоти.В кой нужник ,те са те създали . Да попитам аз .
  • 29 Диамантената ръка

    25 17 Отговор
    Тез съвсем изплискаха легена. Да вземат да се трепят там , а не в Украйна ...
  • 30 Може би

    16 16 Отговор
    се надява там да ги посрещнат като освободители. Да опитат и да видят. Володин може би иска да е най отпред и да предвожда освободителите.
    Володин и Медведев понеже заемат високи постове и от тях се очаква да казват по нещо от време на време. Понеже явно не им стига капацитета да измислят нещо, та само глупости говорят. Така или иначе някой ден силовоките ще ги разкарат и тях заедно с Путин.
  • 31 Тези

    26 24 Отговор
    ушанки изперкаха съвсем. Все едно търговец да ти дойде в къщи и да си иска обратно автоматичната пералня, която си си купил на промоция. Лули, луди и пак луди.

    Коментиран от #79

  • 32 Баба Станка с танка

    33 32 Отговор

    До коментар #3 от "антидържавата":

    Кравария и техните васали са шизофренични! Купувам ти нефта и газта, но сега ти блокирам сметките с парите, които сме ти превели за тях, и ще ги даваме на украинските фашисти. Пусти Сармат!

    Коментиран от #34, #37

  • 33 Китай,

    20 15 Отговор
    Индия, Япония с 3млрд. население живеят на по-малка площ( ок. 13млн кв. км) от Русия(17млн. кв. км). На руснаците им се иска още и още. Аляска е 1,7млн кв. км. Да си разработят Сибир, сега зад Урал живеят 8млн. души по 2 на кв. км.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Приятел

    19 15 Отговор

    До коментар #32 от "Баба Станка с танка":

    Ти съвсем обърка козите... Това е друга статия. Поспри с водката за ден-два, па поспи, па пак опитай да коментираш, евентуално адекватно.
  • 38 😂......

    20 18 Отговор
    И как ще си я вземат, как ще стане това?😂, тия съвсем изперкаха, без да са поне малко изтрезнели сипят глупост след глупост, те и преди са го казвали това, това е за местна употреба, явно на зомбираният руски народ нещо му е просветнало че нещата в Украйна и в икономиката не вървят както им се представят, и сега нова дрога...Аляска е наша, ще си я връщаме, еми опитайте, да видите какво ще ви се случи.
  • 39 луди путлерофили

    25 20 Отговор
    Да се чудиш какви хора управляват руската мизерия...Ще си връщат законно продадената Аляска...
  • 40 Пъци

    20 17 Отговор
    Логиката на притежаване и придобиване в Русия като че се връща в пещерната ера.Кой набие другия му взима кокала.Иначе някой анализатори много настойчиво обясняват как от Русия били крадени ресурси.Не разбирам логиката им-когато купуваш нещо по цена определена от продавача,крадеш ли го или не?Когато продадеш нещо на някого после пищиш че са те ограбили?Тук във този форум със сигурност и "фили" и "фоби" са купували и продавали-те по коя логика са го правили по руската или по някоя друга.Сега почвам да се чудя днес като съм купил нещо то пък да не вземе да се окаже продадено от руснак,че да не вземе да се появи да си го иска обратно,че било негово...Тези хора удариха и нашите балкански "роми" в земята по дръгливост на мирогледа си.
  • 41 Бойко

    12 16 Отговор
    А какво ли ще се наложи да продава Русия след като се изтощи от войната с Украйна, Европа и Северна Америка?
  • 42 Пъци

    17 14 Отговор
    Ми то като е така...Русия няма ли да връща на едни татари нещо,на едни прабългари нещо около и на изток от Волга? и т.н.,не че го е купувала от тях даже...?Руски психофлуктоации...Не е на добре. Започват да приличат на малко дете със зареден пистолет.
  • 43 Пламен

    7 9 Отговор
    Аляска е купена на промоция от САЩ от нашия цар Освободител Александър 2.

    Коментиран от #44

  • 44 Пъци

    8 8 Отговор

    До коментар #43 от "Пламен":

    Злите езици подшушват даже за една загуба на карти,ама това са само слухове.
  • 45 БСП за България и Радев

    4 9 Отговор
    Земята около Камчия е също тяхна. Трябва да я върнем
  • 46 Стар виц

    14 11 Отговор
    На времето съветски учен обяснява на работници в сибирски завод как СССР ще стъпи първи на Луната. Ще сондираме лунната почва, ще извлечем въздух, вода, ще направим Луната цъфтяща градина с гори, реки, езера. Един работник попитал: Вие казахте в началото, че използваемата площ на Луната е колкото Сибир. Там има всичко което изброихте, но никой не иска да живее в Сибир, всеки иска в Москва, Ленинград...Та и сега Аляска.
  • 47 ами да не сте

    18 15 Отговор
    продавали бе будали. Напил се цяра и я продал да си оправи дълговете на карти...ватенки
  • 48 Белю Пушилката

    11 11 Отговор
    Някой хора вече са в амок и си привиждат какви ли не небивалици!
  • 49 един

    14 12 Отговор
    Като сте алкохолизирани тъпанари и сте я продали за смешни пари,вече само чрез война може да си върнете Аляска,ако ви надържа!

    Коментиран от #50

  • 50 Русский 🇷🇺

    7 21 Отговор

    До коментар #49 от "един":

    Българите са 500 годишни турски роби

    Коментиран от #72, #74, #87

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Абе

    14 11 Отговор
    В тая руската дума вярно само идиоти са събрали, хахаха! Референдум в Аляска щели да правят, хахаха! Първо пратете 20-30 Хил. Сепаратисти да убедят местните!

    Коментиран от #55, #59

  • 53 1957

    11 8 Отговор

    До коментар #4 от "Ал Бунди":

    Ако си толкова умен,защо толково беден? Защо державата ти потънала в мизерия?

    Коментиран от #64, #91

  • 54 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 8 Отговор
    удриии кумееее... майку им фашиcтка

    Коментиран от #65

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Калмук

    11 9 Отговор
    Тези около Москва река съвсем изтрещяха ! ... Пък не вярвам да е чака такава жега ?!
  • 57 Фффффф

    13 12 Отговор
    Тия тъпаци завзеха Украйна,и сега ще си връщат Аляска... голям смях..до няколко години Русия няма да съществува а те щели да си връщат Аляска
  • 58 Пъци

    4 7 Отговор

    До коментар #16 от "да де":

    Удобна легенда.Имаше едно предаване по програма "Христо Ботев" на БНР - Дела и... нещо друго,ама не се сещам...
  • 59 Мислиш ли

    11 15 Отговор

    До коментар #52 от "Абе":

    Че изобщо някой трябва да гони кравоподобните нашественици от Аляска???
    Те сами ще си тръгнат ...няма да има нужда Русия да праща войска...един два Сармат-а и Аляска става забранена зона за посещение...за назидание на амеро-ингилиската наглост...

    Коментиран от #61, #71

  • 60 Пеци

    12 12 Отговор
    Ха ха опитайте и ще ви вземат и Сибир.
    Бедната Русия си разпродаваше територийте.
    Това я очаква и в бъдеще.Рано или късно всяка империя умира
  • 61 Пъци

    8 9 Отговор

    До коментар #59 от "Мислиш ли":

    Мислиш ли ,че руснаците могат да направят нещо по-добро за Аляска?Поведението им напомня на поведение на комплексиран,нестабилен психично, изоставен мъж ,който демонстративно причаква по улиците бившата си жена с желанието да я убие,само и само да не е с никой друг,щом не иска да е с него(нищо,че и е почернил живота да речем)
    Примери колкото щеш.
  • 62 Моряка

    8 6 Отговор

    До коментар #26 от "Бухахах":

    Нали ви върнаха България.Жалко.По добре да си бяхте останали с чалмите в родния Диар Бекир.

    Коментиран от #70

  • 63 те ще се разберат

    3 4 Отговор
    Само да не ни замесят като повдигнат въпроса за Курило.
  • 64 Пъци

    7 6 Отговор

    До коментар #53 от "1957":

    "державата" е потънала в мизерия благодарение на политиците ни нагъзени ту на изток,ту на запад.
    На Вас Ви се иска да е само на изток.
  • 65 Нека да пиша

    6 3 Отговор

    До коментар #54 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Той и теб Господ те е удари със инсулт. На патерица и към Дунав, да си сложиш нов памперс ,че да не стане реката кафява.
  • 66 Читател

    7 9 Отговор
    Адееее почна се. Сега САЩ ще има за какво да мислят. Току виж някой може да си поиска Хавай, друг Калифорния и Флорида. Така е като все ламтите за чуждото.
  • 67 Ксаниба

    10 6 Отговор
    Кабаева и Каляска ли поискала на Влодимир Влодиморвич след Крема!??
    Вах вах!! Ш0 р0 шняяяя!! Мъкоууу
  • 68 Сибир е Китайски

    14 13 Отговор
    Не знам Аляска дали ще се връща на Русия, НО Русия още много земя ще трябва да продава за да изплати обезщетенията и репарациите си от разрушаването на Украйна, а пък има и да връща заграбени територии на Китай, Иран, Турция и в средна и далечна Азия....!!!

    Коментиран от #77, #86

  • 69 Голем смях

    12 15 Отговор

    До коментар #3 от "антидържавата":

    Най-смешното е ,че Русия нищо не може да вземе.САЩ ще ги дънят като шкембе у дирек.А много скоро Россия ще се разпадне като СССР.А разликата мужду двата бряга на Беринговия проток е ...има ,няма 100-200 години.
  • 70 Пъци

    5 6 Отговор

    До коментар #62 от "Моряка":

    "върнаха" една турска провинция и една руска губерния с назначен генерал губернатор.Пропагандата и учебните програми на 1000% просъветски правителства няма как да го изтрият от историята,но от много глави са успели.А след като българите сами довършиха създаването на новата българска държава със съединението,освободителите си отзоваха и прибраха всичко каквото можеше да я защити от Турция воглаве с губернатора си.Ама пък Турция не рече да си връща обратно територия и рая,а защо пише пак в историческите документи.
  • 71 Абе

    11 3 Отговор

    До коментар #59 от "Мислиш ли":

    Кви нашественици, там не е ли населено предимно с коренни руски племена, грубо погазвани от преселени американци?
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Геро

    0 0 Отговор
    Това ти ли го казваш??
  • 74 Неграмотник

    8 3 Отговор

    До коментар #50 от "Русский 🇷🇺":

    БЪЛГАРИТЕ никога не са били роби!!!
  • 75 Циник

    9 8 Отговор
    Ами руска си е Аляска; чия да е?

    Коментиран от #90

  • 76 Колега

    8 9 Отговор

    До коментар #3 от "антидържавата":

    Не е продадено завинаги.

    Коментиран от #78

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 оня с коня

    10 9 Отговор

    До коментар #76 от "Колега":

    След като е ПЛАТЕНО "завинаги",няма как да не е ПРОДАДЕНО "завинаги".
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Иван

    3 0 Отговор
    Не е само Аляска.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Кочо

    6 5 Отговор
    Продали са Аляска, защото са им били нужни пари за закупуване на оръжие. Яли са голям пердах от турците и то не само веднъж.

    Коментиран от #94

  • 84 Рошко

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Начи":

    Аз пък знам че е продаден от Петър
  • 85 Дори

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "да де":

    да е така, то договара е подписан с руската империя, а тя не съществува повече от 100 години.
  • 86 Тексас е мексикански

    5 3 Отговор

    До коментар #68 от "Сибир е Китайски":

    Мечтите са безплатни.Засега.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 KАTУН С РАКЕТИ

    6 5 Отговор
    Тея руски неможачи с тая парадна мощ дето разполагат ,могат само дас е молят САЩ да не ги подпукат ,че не знам за какви територии става въпрос ,ама накрая да не се окаже ,че Москва е американски град и официалният език в руския обор да стане английски !
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 реру

    6 1 Отговор

    До коментар #75 от "Циник":

    "Ами руска си е Аляска; чия да е?"

    Как така чия - македонска естествено...
  • 91 Керът

    7 3 Отговор

    До коментар #53 от "1957":

    Кое е мизерия, спрямо Берлин, или спрямо това, че 40% от ватниците ходят наповънка още?
    🤣🤣🤣🤣🤣
    А ако не бяхме и в руската орбита токова време, щяха гърците отдавна да ни завиждат, не обратното, п0$рани ль0 .льовци блатни...
  • 92 Гого

    4 4 Отговор
    Грешките на историята могат да се поправят. Русия ще си откупи Аляска защото нещо ако не става с пари, става с много пари, а ако не стане с много пари, ще стане с рязане на глави. Та САЩ имат избор. Те как си купуват правителства, държави, острови. Например какво изобщо правеха на Филипините? Япония ги завзе, после САЩ отново се върнаха и още са там. Каква работа имат? Та отправено им е предложение на което не могат да откажат.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания