Last news in Fakti

7 Юли, 2022 16:55 1 091 10

Открадната красота: пластичната хирургия в Русия е осакатена от санкциите

  • пластична операция-
  • пластична хирургия-
  • русия-
  • санкции

През март цените на имплантите се увеличиха тройно, след което се стабилизираха на ниво, при което са с 20 процента по-високи в сравнение с периода преди офанзивата срещу Украйна

Открадната красота: пластичната хирургия в Русия е осакатена от санкциите  - 1
Снимка: Shutterstock

Производителите на ботокс напускат руския пазар, цените на гръдните импланти скачат, запасите от стоки са на изчерпване...В Русия клиниките за естетична хирургия и клиентите им понасят неблагоприятните последици на западните санкции.

Тридесет и седем годишната Анастасия Ермакова за последно си инжектирала ботокс през февруари за намаляване на бръчките.

"Специалистката ми по естетика ме уверява, че още има запаси от ботокс и че вносът им през трети страни ще продължи. Аз обаче си мисля, че няма да е задълго", притеснява се младата жена.

Защото през март американската компания "Абви" (Abbvie), износител номер едно на продукти, произведени на базата на ботулиновия токсин, се изтегли от процъфтяващия руски пазар заради "трагичните събития" в Украйна. С други думи, заради нахлуването на 24 февруари на руските сили в съседната държава.

В резултат на това запасите от ботокс "се топят", "което тревожи служителите на клиниките, свикнали да използват този емблематичен продукт", подчертава Юлия Франгулова, съоснователка на руската Национална асоциация на клиниките за естетична медицина НАКЕМ.

Тежък удар за сектора на естетичната медицина в Русия, който миналата година бе оценен на 969 милиона долара. Това е увеличение от 2 процента в сравнение с 2020 г., става ясно от проучване на руската компания "Амико Консултинг".

Стремителна инвентаризация

През 2020 г. в Русия са извършени 621 600 естетични процедури, както хирургически, така и нехирургически. Това класира Русия на девето място в света по брой на извършените процедури от такъв характер, става ясно от данни на Международната асоциация за естетична и пластична хирургия.

Първоначално, "през март, забелязахме паника сред пациенти, лекари и доставчици. Търсенето рязко нарасна, а запасите от ботокс се изчерпаха", разказва Оксана Власова, директор по въпросите на развитието на естетичната клиника "Грандмед" в Санкт Петербург.

Впоследствие, през април и май, нямаше внос на ботулинов токсин, подчертава Николай Беспалов от компанията "Ар Ен Си Фарма" (RNC Pharma), анализираща руския фармацевтичен пазар, и прогнозира, че вносът ще бъде възобновен "към края на лятото".

Ситуацията е трудна и по отношение на инжекционните импланти, най-вече когато става дума за инжекциите с хиалуронова киселина, с която се надуват устните - практика, много популярна в Русия.

"Принудени сме да се сбогуваме" и с инжекционните импланти на американския гигант "Абви", съжалява Власова, която се надява, че тези продукти ще могат да бъдат заменени с европейски.

С гръдните импланти също има проблеми, тъй като в Русия не се произвеждат. Всъщност всички протези са вносни, като 60 процента идват от САЩ, а 13 процента - от Германия, т.е. от страни, които са въвели санкции срещу Русия.

Макар санкциите да не са насочени срещу самите импланти, логистичните и финансовите вериги на международната търговия бяха като цяло парализирани от западните санкции, което затрудни вноса и се отрази върху процедурите по възстановяване на гърди и върху естетичните операции.

В резултат на това през март цените на имплантите се увеличиха тройно, след което се стабилизираха на ниво, при което са с 20 процента по-високи в сравнение с периода преди офанзивата срещу Украйна, обяснява за Франс прес пластичният хирург Евгений Добрейкин.

Патриотични гърди

Александър Саверски, председател на Асоциацията за защита на пациентите, се опасява, че в клиниките могат да пристигнат продукти, които са били закупени на добра цена, но които са потенциално опасни, като припомня скандала с френските гръдни импланти с лошо качество Пе И Пе (PIP).

Според Саверски обаче скоро проблемите ще обхванат целия здравен сектор в Русия. "До няколко месеца дефицитът на медицински стоки в Русия, в която 80 процента от тези стоки идват от чужбина, ще бъде критичен", прогнозира той.

Друг проблем за специалистите, ангажирани в сектора на естетичните процедури, е инфлацията, която се отразява неблагоприятно върху покупателната способност. Власова вече констатира, че броят на клиентите е намалял: "Доходите на населението намаляха. Вследствие на това хората ограничават разходите си".

Въпреки тези обстоятелства пластичният хирург Евгений Добрейкин иска да привлече нови клиенти. За целта той прибягва към патриотичен маркетинг.

През юни той оповести идеята за гръдните импланти "РосГруд" ("Руска гърда"), които, вместо да са полупрозрачни, са в цветовете на руското знаме или в камуфлажни цветове.

Двадесет и осем годишната дизайнерка Настела Соколова е въодушевена. Тя иска такива импланти в гърдите си, за да може "Русия да е винаги в сърцето ми".

"Това е моят начин да защитавам Родината си", казва още тя.

Добрейкин търси чуждестранен доставчик, който да може и да иска да произвежда такива импланти и използва заплашителен тон по адрес на тези, които критикуват проекта му или му се подиграват.

"Може би хората, които са против нашите патриотични импланти, са и против нашата страна? В такъв случай може би трябва да се заинтересуваме от тях", казва той, имайки предвид зачестилите съдебни преследвания срещу лица, които критикуват руската офанзива в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    7 7 Отговор
    Добре че поне джуджето се е запазило.
  • 2 Горките

    8 6 Отговор
    Ние пък сме си добре. Ботоксирани ще мръзнем и смърдим
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ироничен

    12 2 Отговор
    Каква красота ви гони, ве хора? Момите с подути бърни мязат пребити, разнасят изкуствени цици като краставици и вие наричате това красота?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пъци

    4 3 Отговор
    Според Саверски обаче скоро проблемите ще обхванат целия здравен сектор в Русия. "До няколко месеца дефицитът на медицински стоки в Русия, в която 80 процента от тези стоки идват от чужбина, ще бъде критичен", прогнозира той.
    Важното е ,че имате много родно оръжие от всякакъв калибър,а и пари за нови разработки винаги ще се намерят.Какво като няма с какво да лекувате,важно е да имате с какво да убивате.Тука сте ги "стигнали,че и надминали" САЩ.,па даже и Украйна-ще ви се репчат с "алея на ангелите",вие им направихте магистрали с трупове само за няколко месеца,какви ти "цели 8 години"

    Коментиран от #7

  • 7 Рико

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Пъци":

    Стабилизаторите и консерванитите в хранителната промишленост са внос. Ако спре вносът, млякото няма да достигне до магазина в Москва - ще се развали.
  • 8 Д Петров

    2 1 Отговор
    "използва заплашителен тон по адрес на тези, които критикуват проекта му или му се подиграват" Тоя какво чака? Да започва да плаши и той с ядрени оръжия!
  • 9 456

    5 1 Отговор
    Е, поне вече ще има повече естествена красота, не надути джуки и пици.
  • 10 Доктор Енчев

    4 1 Отговор
    При липсата на ботокс психопата Путин съвсем ще се сбабичкоса!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания