Last news in Fakti

10 Юли, 2022 08:45 1 249 21

Демонстрация пред Белия дом призова президента Байдън да защити по-енергично правото на аборт

  • сащ-
  • джо байдън-
  • аборт

Президентът твърди, че правомощията му са ограничени и че най-добрият начин да бъде възстановено правото на аборт, включително в консервативните щати, които вече са го премахнали, е да се приеме федерален закон

Демонстрация пред Белия дом призова президента Байдън да защити по-енергично правото на аборт - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Размърдай се, Байдън!“ скандираха около хиляда души, събрали се вчера пред Белия дом, за да настояват президентът да защити по-енергично правото на аборт, предаде Франс прес.

С възгласи „Моето тяло, моето решение!“ преобладаващо женската демонстрация направи кратка обиколка по улиците на Вашингтон под ръмящия дъжд, преминал в порой, и завърши пред емблематичната сграда с колонади.

Джо Байдън обаче не беше там: той прекара почивните дни в къщата си на плажа в Делауеър, на няколкостотин мили от американската столица.

Това не попречи на 37-годишната Бека да пътува повече от 2 часа, за да скандира „Размърдай се, Джо Байдън!“, размахвайки плакат, с който настоява за „аборт при поискване и без извинение“.

Какво очаква тя от 79-годишншия демократ? „Да оправи нещата“, възкликва Бека, „Не искам свят, в който е живяла баба ми“.

Указът, който президентът издаде, не беше достатъчен, смята демонстрантката за текста, подписан в петък от американския президент. Той съдържа няколко мерки с ограничен обхват за достъп до прекъсване на бременност по желание.

Зад нея демонстранти закачват на портите на „Пенсилвания авеню 1600“ зелени шалове, припомняйки по този начин борбата на жените в Аржентина за право на аборт.

Според 50-годишната Кристин президентът трябва да проучи всички възможности, които му дават правомощията му, за да гарантира, че жените запазват правата си.

„Тук съм, за да се уверя, че дъщерите ми няма да се върнат 50 години назад във времето на нелегалните аборти“, казва тази майка на три млади момичета. Малко по-късно демонстрантите напуснат спокойно района, а на тяхно място веднага да се струпват туристи. Те снимат оставените плакати, които дъждът започва да размазва.

След като на 24 юни изключително консервативният Върховен съд отмени правото на аборт, което беше в сила на територията на цялата страна, президентът демократ беше обвинен, че не е действал достатъчно енергично.

Байдън твърди, че правомощията му са ограничени и че най-добрият начин да бъде възстановено правото на аборт, включително в консервативните щати, които вече са го премахнали, е да се приеме федерален закон.

За целта, изтъква Байдън, избирателите трябва да дадат солидно мнозинство на демократите на междинните избори през ноември.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хах

    12 0 Отговор
    Тия само с глупости се занимават да се чудиш как са първи в света...

    Коментиран от #11, #21

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    7 1 Отговор
    ПОВЕЧЕ АБОРТИ ОТКОЛКОТО НОВОРОДЕНИ ДЕЦА
    ..
    И В САЩ И В БЪЛГАРИЯ !
  • 3 ТРЪМП 2024

    11 0 Отговор
    Американизъм, а не глобализъм!
  • 4 Урсуса

    10 0 Отговор
    Как да се размърда, като едвам мърда ?
  • 5 Ротшилд

    9 0 Отговор
    2000 долара еднократна помощ за всяко абортирано бяло християнче

    Коментиран от #13

  • 6 хараре

    5 1 Отговор
    Явно е,че Джил Байдън вече аборти не може да прави. Затова БайИздън ги забрани.
  • 7 Мефистофел

    6 0 Отговор
    Тия знаят ли изобщо от кого какво да искат, или са там на надница? Това въобще не е в компетенциите на Бай Пън. Никога не е и било. Да си досаждат на законодателните (не изпълнителните) власти на всеки щат по отделно.
  • 8 цербер

    3 0 Отговор
    Малко по-късно демонстрантите напусКат спокойно района, а на тяхно място веднага да се струпват туристи.
  • 9 Не убивайте ембриони

    1 4 Отговор
    Има ИнВитро и Сурогатна Майка Не се знае Кой ембрион е на Богородица и Спасителя
  • 10 зеленчук

    8 0 Отговор
    Белия дом може да не бъде толкова бял,ако го напръскат на протестите с течностите от абортите. Или в него заселят мигранти. До къде изпаднаха тия амери! Ами с толкова дърт президент друго не очаквам.
  • 11 Само коментирам

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хах":



    ПЛАТЕН протест. Малка бройка. Срещу ковид робството по Европа излизаха стотици хиляди. Във Франция общо от всички градове протестиращите бяха над МИЛИОН. И правителството нищо не направи. Сега за 1000 души гледайте колко шум се вдига.






    😉
  • 12 Хахаха

    5 0 Отговор
    Ама миналата година никой в Робските Щати не скандираше „Моето тяло, моето решение!“, а си слагаха бустер след бустер, както им нареди деменцията:)
  • 13 САЙГОН

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ротшилд":

    В света има заговор и срещу Белите Будисти.... Глобалистите умишлено въдят единствено Ц...рнокожи Муслими предимно от Близкия Изток
  • 14 Лицемерие

    6 1 Отговор
    1000 проститутки викали Моето тяло, моето решение - герои
    100 000 българи скандират същото по време на пландемията - мъмрене от Брюксел
  • 15 Трак🇺🇦🇮🇹🇧🇬🇩🇪🇯🇵🇮🇷

    3 1 Отговор
    Убийци
  • 16 Въпрос

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера нещо.Изцяло ли са забранени?Питам,защото на други места пише,че са ги забранили след 15-тата седмица,а по принцип и в България е така стига да не е установен синдром на Даун.Доколкото разбрах е бил позволен аборта там до 24-тата седмица(24:4=6м.),което вече наистина е убийство и не трябва да протестират.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Напълно прави са американките

    1 2 Отговор
    да протестират. Ако детето е направено без съгласието на жената, ако плодът е болен или просто жената не може да се грижи за дете в дадения момент, абортът е решение. И с това ограничение сега, ги принуждават да рискуват здравето си и да правят нелегални аборти.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да бе, първи са

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хах":

    по размера на външния дълг.