Last news in Fakti

10 Юли, 2022 12:05 1 655 21

Байдън защити решението си да посети Саудитска Арабия

  • джо байдън-
  • сащ-
  • саудитска арабия-
  • мохамед бин салман

Очаква се Байдън да се срещне с принц Мохамед и арабски лидери на други страни от Персийския залив, за да ги убеди да нагнетят повече петрол на пазара, за да намалят цените на бензина в САЩ

Байдън защити решението си да посети Саудитска Арабия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън защити важността на предстоящото си посещение в Саудитска Арабия. В същото време обеща да обърне внимание на човешките права по време на срещата си с престолонаследника - среща, която беше широко критикувана от противниците на политиката на Мохамед бин Салман, съобщи "Блумбърг".

"Знам, че има много хора, които не са съгласни с решението ми да пътувам до Саудитска Арабия. Моите възгледи за правата на човека са ясни отдавна", написа президентът в статията, публикувана в неделя. Той трябва да пътува до Израел и Саудитска Арабия през следващата седмица.

"Като президент, моята работа е да поддържам страната ни силна и сигурна. Трябва да се противопоставим на агресията на Русия, да се поставим в най-добрата възможна позиция, за да се конкурираме с Китай и да работим за по-голяма стабилност в последващ регион на света", каза той. "За да направим тези неща, трябва да се ангажираме директно със страни, които могат да повлияят на тези резултати."

Очаква се Байдън да се срещне с принц Мохамед и арабски лидери на други страни от Персийския залив, за да ги убеди да нагнетят повече петрол на пазара, за да намалят цените на бензина в САЩ.

Байдън също отбеляза, че ще бъде първият президент, който ще лети от Израел до Джида, Саудитска Арабия, след десетилетия на враждебност между еврейската държава и арабското кралство. Той не критикува саудитското правителство за убийството на базирания в САЩ саудитски журналист Джамал Ахмад Хашоги, който пише за Post и други публикации.

"Това пътуване също ще бъде малък символ на зараждащите се отношения и стъпки към нормализиране между Израел и арабския свят, за които моята администрация работи за задълбочаване и разширяване. В Джеда ще се съберат лидери от целия регион, посочвайки възможността за по-стабилен и интегриран Близък изток, като Съединените щати играят жизненоважна лидерска роля", написа президентът.

Някои демократи в Конгреса и активисти за правата на човека се оплакаха от посещението на Байдън, заявявайки, че той нарушава предизборното обещание за 2020 г. да превърне принц Мохамед в "пария" на световната сцена.

В началото на юли, американски съдия поиска от администрацията на Байдън да прецени дали престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман трябва да получи суверенен имунитет по гражданско дело, заведено срещу него в САЩ от Хатидже Ченгиз, годеницата на журналиста Джамал Кашоги, убит от саудитски агенти през 2018 г. Това разкри в. "Гардиън".

Джон Бейтс, съдия от окръжния съд, даде на правителството на САЩ срок до 1 август да декларира интересите си по гражданското дело или да уведоми съда, че няма становище по въпроса.

След години на бездействие срещу принц Мохамед от страна на Доналд Тръмп, който беше президент, когато Кашоги беше убит, администрацията на Байдън пристъпи към публикуване на разсекретен доклад на американското разузнаване през 2021 г., малко след като Байдън влезе в Белия дом, в който се заключава, че принц Мохамед вероятно е наредил убийството на Кашоги.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШейхОАЕ

    32 2 Отговор
    Ще се посмеем на това психично недоразумение и ше го пратим да си ходи обратно към мавзолея!
  • 2 Хах

    29 1 Отговор
    Ще играе ли танца със сабите, като баце 😃

    Коментиран от #6

  • 3 НАТО

    33 3 Отговор
    Няма да се кланяме на Путин, но ще се кланяме на шейха ... смешка !
  • 4 Петродолар

    24 1 Отговор
    Този харесва ли му арабска любов или изпекулясал вече не знае къде отива?
  • 5 Бай Дън

    14 1 Отговор
    Заминавам при принц Мохамед в Иран.Чакам царско посрещане!
  • 6 Делю Хайдутин

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хах":

    Дано отплесне някоя сабя по врата му
  • 7 ТаУмВзе

    22 0 Отговор
    Деменцията го разкарват да Проси петрол, че са я загали. Пак ще му бият шута. Саудитска Арабия търгува в Юани вече. Не в доларес без покритие.
  • 8 Браво

    21 0 Отговор
    Бай Дън! Обикаляй! Кви човешки права бе? Натискай ги за санкции! Давай, че скоро ще останете само с острова, полша и балтийските огромни територии! Да се готвят Индия, Бразилия и други непокорни!
  • 9 С.П.

    25 0 Отговор
    "...Като президент, моята работа е да поддържам страната ни силна и сигурна..." Само САЩ ли имат право да бъдат силна и сигурна страна и в името на това да се погазват всички принципи на международното право, да се притискат и унищожават тези държави, които се стремят към същото?
  • 10 123

    14 0 Отговор
    А правата на жените? Или за тях вече не се говори, когато става въпрос за петрол и пари! Как да не я обичаш демокрацията по западен образец!
  • 11 ХА ХА ХА

    11 1 Отговор
    АБЕ ТАЯ ДЕМЕНЦИЯ ОТКРИТО ПРИЗНАВА , ЧЕ ФАЛШ Е ПО СЛАБ ОТ РУСИЯ !!! ХОДИ КАТО ПРОСЯК ИЗ ВСИЧКИ СТРАНИ ЗА ДА ГИ МОЛИ ДА ПОВИШЪТ ДОБИВИТЕ СИ ЗА ПЕТРОЛ , ЧЕ НА ФАЛШ ИМ СКАЧАЛИ ЦЕНИТЕ ???? ТОВА НЕЩО МОЖЕ ДА ГО УРЕДИ САМО СЪС ЕДИН ТЕЛЕФОНЕН РАЗГОВОР СЪС ПУТИН !!!!! СРАМ ...СРАМ ЗА КРАВАРИТЕ !
  • 12 не може да бъде

    9 1 Отговор
    Така е при демократичните либерални прогресивни евроатлантически отношения -ако Мохамед не отиде при Байдън ,значи Байдън ...грешка,.извинявам си ,ако планината не отиде при Мохамед,значи Моше е дал повече!?
  • 13 Демократ от демократично общество

    9 1 Отговор
    Това е недопустимо , да се намесваш във работите на суверенна държава и да променяш клаузите за петрол на страните от ОПЕК защото на теб не ти е добре със цените !!!!!!!! ТОВА ЛИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА НА ЗАПАД ????
  • 14 Хи хи хи !

    8 0 Отговор
    Бай - Прън ......стана помияр ....на кои ли не ходи да се моли !
  • 15 Ех ех ех

    9 0 Отговор
    Дръж го булка .....да не падне по стълбите ....това не е колело !!!!
  • 16 иво

    7 0 Отговор
    Колко са лицемерни и подли тоя изкуфял престъпник който не помни това което е казал преди малко се " разтревожил за човешки права" когато хиляди в страната му бездомници живеят на улицата за тях да беше се тревожил..
  • 17 Чухте ли?

    5 0 Отговор
    БайДън щял да приеме исляма.

    Коментиран от #19

  • 18 Бай Ламби

    6 0 Отговор
    Обаче тоя вече не го пущат сам да слиза по стълбите.Жена му го държи кът малко дете да не падне случайно и да се пребие.
  • 19 Верно е

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Чухте ли?":

    вече се е обрязъл.
  • 20 КАРАМ ДИЗЕЛ НА 3.52 ЛЕВА

    1 0 Отговор
    КОНТРОЛА ----ПЕТРОЛА,,,,,КОНТРОЛА --ПЕТРОЛА ----ДОЛАРА ....
  • 21 Минувач

    3 0 Отговор
    Ще ходи да се прегръща с тоя дето е наредил Кашоги да бъда разфасован като прасе! А иначе голям рев и санкции с-у Русия за Навални тровен недотровен! Абсолютни лицемери са и тия! Тяхната "демокрация" до където им започват интересите!