10 Юли, 2022 13:09 1 084 5

Милиони мюсюлмани събра тазгодишният хадж в Мека

  • саудитска арабия-
  • хадж-
  • мека-
  • медина-
  • мюсюлмани

Само няколко хиляди граждани и жители на Саудитска Арабия присъстваха на годишното поклонение през последните две години, тъй като COVID-19 предизвика хаос в световната икономика и ограничи пътуванията

Милиони мюсюлмани събра тазгодишният хадж в Мека  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Около един милион мюсюлмани завършиха традиционния хадж в свещения за тях град Мека в Саудитска Арабия, съобщи Анадолската агенция. Те изпълниха съответните ритуали.

Хаджът, поклонението до най-свещеното място на исляма Кааба в Мека, е един от петте стълба на исляма. Мюсюлманите са длъжни да го изпълнят поне веднъж в живота си, ако имат средства за това.

Саудитска Арабия, дом на най-свещените места на исляма Мека и Медина, позволи на чуждестранни пътници тази година да извършат хадж. Само няколко хиляди граждани и жители на Саудитска Арабия присъстваха на годишното поклонение през последните две години, тъй като COVID-19 предизвика хаос в световната икономика и ограничи пътуванията.

Властите обаче казаха, че само един милион души могат да се присъединят към сезон 2022 г., по-малко от половината от нивата преди пандемията. Достъпът е ограничен до поклонници на възраст от 18 до 65 години, които са били напълно ваксинирани или имунизирани срещу вируса и не страдат от хронично заболявания.

През годините кралството е похарчило милиарди долари, за да направи едно от най-големите религиозни събирания в света по-сигурно.

През 2019 г., последната година преди да удари пандемията, около 2,6 милиона души са извършили хадж, докато около 19 милиона са участвали в умра, друга форма на поклонение в Мека, която за разлика от хадж може да се извърши по всяко време на година.

Планът за икономически реформи на престолонаследника Мохамед бин Салман има за цел да увеличи капацитета за умра и хадж до 30 милиона поклонници годишно и да генерира 50 милиарда риала (13,32 милиарда долара) приходи до 2030 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САЙГОН

    5 9 Отговор
    И това нас нормалните Бели Будисти какво ни засяга?

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ахмат сила!

    6 1 Отговор
    Кадиров беше на Хадж в Мека ходеше си спокойно и свободно къде бяха американците? що не се опитаха да го арестуват??? Той е много праведен лидер и ги превъзхожда нямат шанс срещу неговата едно милионна армия.
  • 4 Чухте ли?

    6 1 Отговор
    БайДън щял да приеме исляма.

    Коментиран от #5

  • 5 Верно е

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Чухте ли?":

    вече се е обрязъл.