Last news in Fakti

12 Юли, 2022 18:00 3 807 17

Скопие: безсмислена "война" за нещо, което не може да се отнеме

  • северна македония-
  • македонци-
  • идентичност-
  • българия-
  • ес-
  • скопие-
  • членство в ес

В Северна Македония протестират срещу асимилацията, побългаряването, загубата на езика и националната идентичност - неща, които никой не може да им отнеме

Скопие: безсмислена "война" за нещо, което не може да се отнеме - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В комплекса от държавни сгради в Скопие няма басейн. Жалко, че комунистите не направиха голям хамам сред авангардните кубове. Това не направиха дори реставраторите антикомунисти, които единствени в света успяха да покрият кубизма с гипсокартон и да построят правителствен императорски дворец.

Наистина, много жалко, че дори в президентската резиденция във Водно няма олимпийски басейн. Наистина щеше да е хубаво и полезно в тези жеги да има такива басейни, които протестиращите за спасяването на Македония от българизация и асимилация да превземат и да се къпят колективно като в Шри Ланка. Така те ще излязат чисти и Северна Македония ще бъде спасена. Целият свят щеше да се изуми от македонското чистилище на идентичността и всичките му особености.

Много добре знам, че пародиите от този тип водят до яростна сатанизация, това съм го преживявал много пъти. Но тъй като организаторите на протестите злоупотребяват с недоволството на гражданите, за да вземат властта, а не да ги спасят от асимилация, побългаряване и загуба на езика и националната идентичност, която никой не може да им отнеме, смятам, че тяхната трагична авантюра е сведена до мелодрама. И ако разумът надделее, това в крайна сметка ще завърши като пародия, дори ако постигнат целта си и спечелят властта.

Спете спокойно

Какво ще правят тогава?

Същото, което прави сегашното правителство. Те ще седнат на горещите столове и ще измислят "спасително" по-добро решение, което да запази македонския език и македонската идентичност и ще приемат същото предложение, независимо дали то се казва френско или европейско.

Единствената разлика е, че когато управлява ВМРО-ДПМНЕ страхът е по-голям и протестите са по-тихи. Нищо друго. И така според древногръцкия афоризъм най-доброто нещо, което може да се случи между безнадеждността и надеждата, е приятният нощен сън. Така че спете спокойно и не се притеснявайте.

Парламентът ще приеме заключенията, които следващите няколко правителства ще се опитат да приложат през идните десет или двадесет години. И ще ги допълни с още много нови заключения, декларации, резолюции и протоколи. Те ще зависят не от запазването на македонската идентичност и историческото минало, а от реализирането на трудните усилия за реформи, съдържащи се в преговорните глави на Европейския съюз.

Следващите поколения ще довършат започнатото

Когато това се случи и Северна Македония стане член на ЕС, никой от днешните политически лидери нито в Македония, нито в Европа, нито в съседство няма да бъде на власт. Поколенията, които ще довършат делото, ще преценят безпристрастно колко грешки направиха техните предшественици, как сме пропилели половин век и сме пожертвали няколко поколения от глупост и безсмислена взаимна "война", за да защитим нещо, което не може да се отнеме. Има само едно условие - дотогава нещата да не излязат извън контрол и да не си загубим държавата. Тази опасност никога не трябва да се изпуска от поглед.

Сега остава само някой от Космоса да ни се обади и да ни каже, че ни подкрепя за започване на преговорите с ЕС.

Автор: Ерол Ризаов


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Деций

    66 4 Отговор
    Северна Македония,протестира за неща които никога не е притежавала!Измислици на Коминтерна,подхранвани през годините от Титова Югославия и днешна Сърбия.Няма македонска нация,както и език.Къде са им македонските пари,учебници от преди 44 г??? Македония е географска област населена основно с българи и останалите балкански народи.Отворете Архивите на Османската империя,там пише всичко,селища и етническата структура на населението.

    Коментиран от #6, #17

  • 4 Споко

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "Кол. Ю":

    Българите не са като турските окупатори в Кипър.
  • 5 Пародия

    24 3 Отговор
    Очакваме македонците да ни нападнат и денацифицират.хахах
  • 6 Говори пряко

    31 9 Отговор

    До коментар #3 от "Деций":

    Кажете го бе, говорете за истинските източници създали Македония, това са Кремъл. Прокситата в Белград и София са ясни, но на кой изпълняват заповедите? На Кремъл.
  • 7 Никой

    32 5 Отговор
    не може дa ти отнеме нещо, което не притежaвaш.
  • 8 Спете спокойно

    24 14 Отговор
    русия парчетоса България в свой интерес, а по-късно,като пороби РОДИНАТА НИ унищожи и историята ни , ей затова сега в Македония има Българи , и не е част от БЪЛГАРИЯ!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Перо

    23 9 Отговор
    Не знам от каква народност е автора Ерол,но в престараването си да бъде оригинален се е загубил в превода! Водопад от безсмислени думи за една неетническа нация и език на 77 г. и история на държава от 29 г. Няма и дума за причинителя на всички вреди за РСМ и отношенията и с БГ МАКЕДОНИЗМА,подстрекаван от сръбските шовинисти и руските куратори! Това е една идеология, по-вредна от чумата,която е заразила ВМРО ДПМНЕ, партия Левица и държавните ръководители,бивши деятели от СЮК и УДБ-а,живеещи още в СФРЮ!
  • 12 Депутинизация

    19 8 Отговор
    Тези съвсем ги обърка руската прапаганда. Хем не искат в ЕС, хем реват че България ги спира за ЕС!!!
  • 13 Ум робува, ум царува, ум патки пасе

    11 6 Отговор
    Македонците са българи и най голямото доказателство за това е наивното им безотговорно поведение към собствената държавност. Приликата е поразителна. И двата народа получиха държавността си даром. И двата народа я подаряват на наднационални институции на ЕС. За какво тогава въобще се води този безсмислен спорт, като де факто и двете държави губят суверенитета си. В случая на България той е безвъзвратно загубени, а в случая на Македония това предстои да се случи.
  • 14 Чичо Дончо каза

    5 2 Отговор
    Альоша ваш,ама камъните наши.Те и тука така .
  • 15 Българин от Охрид

    2 3 Отговор
    Да им вземем пералните! Другото на шиптърите.
  • 16 Няма такава държава

    1 1 Отговор
    Искам един македонски историк да изкара от архивите на Турция за османската империя къде има записани македонци ... Говоря за етнос население народ не за областа ... Колко са наброявали ... Е такова нещо няма и няма да намери ... Само незнам за какво се води тоя спор трябваше 91 година да си вземим Македония и край
  • 17 Абе

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Деций":

    Боже,много си неграмотен!Къде са българските пари,учебници и прочие преди 1878 г.?!
Новини по държави: