Last news in Fakti

11 Юли, 2022 20:42 4 330 57

Дилемата на Казахстан - с ЕС или с Русия

  • казахстан-
  • русия-
  • касъм-жомарт токаев-
  • петрол

Международният икономически форум в Санкт Петербург в края на юни беше показателен за напрегнатите отношения между Русия и Казахстан

Дилемата на Казахстан - с ЕС или с Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Казахстан би могъл да се превърне в буферна зона между ЕС и Русия и в бъдеще да доставя суровини на Запада, заобикаляйки Русия, предлага президентът Токаев. Но има ли как да го направи без одобрението на Кремъл?

Международният икономически форум в Санкт Петербург в края на юни бе показателен за напрегнатите отношения между Русия и Казахстан. Първо Владимир Путин произнесе грешно името на казахстанския си колега Касъм-Жомарт Токаев - и то не за първи път. Той обаче не му остана длъжен и обяви, че Казахстан не признава независимостта нито на сепаратистките региони в Грузия - Абхазия и Южна Осетия, нито на "псевдо-държавите" Луганск и Донецк.

Това е само едно от многото политически неразбирателства между Русия и Казахстан. Първо централноазиатската държава забрани руския символ на войната Z. После отказа да организира военен парад за 9 май - Деня на победата. Обяви и, че ще се придържа към европейските санкции, наложени на Москва. Русия и Казахстан сякаш са единомислещи братски държави. Истината обаче изобщо не е такава.

Преди седмица Токаев разговаря с председателя на Европейския съвет Мишел Барние и му направи неочаквано предложение - Казахстан да помага на Европа с доставките на енергия. "Казахстан е готов да използва потенциала си от въглеводород, за да помогне в стабилизирането на световните и европейските пазари", казал Токаев на пресконференция. Страната му би могла да се превърне в буферна зона между ЕС и Русия и в бъдеще да доставя суровини на Запада, заобикаляйки Русия.

Реакцията от Москва не закъсня

Само два дни по-късно руски съд постанови да бъде затворен терминалът, през който тече петрол от Казахстан към Запада - официално заради възможни "щети за околната среда".

Руският енергиен експерт Михаил Крутичин е убеден, че това е "отмъщение заради налагането на независима, цивилизована външна политика от страна на Казахстан". Тъй като първо руските съдилища са изцяло зависими от режима на Путин и вместо съдебната система властва "законът на телефонния разговор", както го наричат. И второ - в историята на Русия има достатъчно примери, в които са се използвали "екологични" причини.

Все пак стратегически партньори

Всяка година по тръбопровода от Казахстан до Европа преминават около 67 милиона тона петрол. Централноазиатската страна е един от най-големите доставчици на нефт за ЕС. Според съобщения в медиите Токаев е възложил проучване, което анализира възможностите за изграждане на нов тръбопровод през Каспийско море, който да е независим от Русия.

За Казахстан обаче е ясно, че Русия е и остава стратегически партньор. Прессекретарят на казахстанския президент написа това в социалните мрежи в четвъртък, като добави: "От страна на Казахстан няма да има действия, които да накърняват интересите на Русия". Изразена бе надежда, че в замяна на това същото ще важи и за Казахстан.

Казахстанското министерство на енергетиката дори обяви лаконично същия ден, че износът на петрол "върви нормално" - поне засега - макар терминалът да е спрян от Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така е

    43 62 Отговор
    Докато си под руски ботуш е така. Така бяхме ние близо 50 години, докато бяхме под руснаците,не ни даваха да се развиваме,все руснаците трябваше да са откриватели,производители,печеливши, иначе ни биеха

    Коментиран от #4, #6, #51, #57

  • 2 С Русия

    38 30 Отговор
    разбира се!!!
  • 3 Урсуса

    21 7 Отговор
    Няма място за чудене ! Бегайте бърже !
  • 4 Хаха

    32 20 Отговор

    До коментар #1 от "така е":

    Ма сега какво си открил, 50 стинки за ток и 4 лв нафта, тогава беше десет пъти по евтино

    Коментиран от #13, #22

  • 5 Разбира се

    31 40 Отговор
    Само с ЕС,от Русия никой хубаво не е видял....то и коя ли държава иска да е с нея освен феса,а то си гледа интереса
  • 6 А ти какво разви за тия

    44 22 Отговор

    До коментар #1 от "така е":

    30 години, барабанче?
    Ти не разбра ли, че макар и в ЕС на тях не им пука за нас?
    За тях ние сме ценни като пушечно месо срещу Русия.

    Коментиран от #9

  • 7 Соломон

    33 17 Отговор
    Русия е ДАЛА на казахските ПЛЕМЕНА, ОГРОМНА ТЕРИТОРИЯ, и по тази причина, влизането на Казахстан в ЕС,, ще бъде причина, Русия да си ВЪРНЕ дадените на казахите земи !

    Казахите са, като ИНДИАНЦИТЕ в Северна Америка, с тази разлика, че индианците в Северна Америка са коренното население, докато казахите притежават в момента земи, които никога не са били техни !

    Границата между Русия и Казахстан е 7644 км !
    Трудно се охранява такава граница !

    Касъм-Жомарт Токаев, едва ли ще направи подобна крачка !


    Предишният Президент Назарбаев, бивш ПЪРВИ в КГБ на Казахстан, направи НОВАТА СТОЛИЦА Нур Султан ( Астана ) в северен Казахстан, където повече от 80% от населението беше РУСКО !

    Със строежа на новата столица, моментално промени ЕТНИЧЕСКИЯ СЪСТАВ в региона !

    Коментиран от #23, #24, #27, #40, #46

  • 8 Змия

    19 9 Отговор
    Казахите са част от европа те са в централната част на европа и много си приличат с немците французите и скандинавците какво толко се замислят от кои са навярно имат и несто българско да си подават молбата за евро фондовете на европа някой беше казал че тя започва от Лисабон и свършва във Владивосток В.В.П беше прав
  • 9 така е

    25 38 Отговор

    До коментар #6 от "А ти какво разви за тия":

    Не знам за какви 30 години пишеш,но за тези 8 години от как сме реално.в ЕС стандарта на Българина се подобри значително . Поне два пъти повече вземаме от един руснак,. Аз не искам да съм на мястото на нито един руснак,но съм сигурен, че са много тези руснаци, които биха искали да са на моето място. Разбирам, все пак и ние сме живели доста бедно, преди да ни приемат в Европа

    Коментиран от #14, #38, #45

  • 10 дедо Герчо

    3 3 Отговор
    НЕМА ТАКАВА ДИЛЕМА...ХЪХЪХЪ...
  • 11 Георги

    14 6 Отговор
    Пълни глупости от афтора. Какво казъл и кво направил, ООО много си назад афторе)

    Коментиран от #16, #35

  • 12 освен това

    14 22 Отговор
    Кръвожадните орки като нищо ще нападнат и Казахстан по заповед на психопата.
  • 13 така е

    13 25 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Не философствай а виж цените в Русия какви са. Нали се говори последно време много за цената на бензина, затова ще дам пример с него. С една Българска минимална заплата,мога да купя повече литри бензин в България, отколкото един руснак с една негова минимална заплата в Русия. Поне двойно. Хайде бягай сега да живееш в Русия

    Коментиран от #18

  • 14 Хохохо

    25 4 Отговор

    До коментар #9 от "така е":

    Нищо не взимаш повече, 2002 тройна унция злато 280 долара, сега е 2000 долара, 300 лв от 2002 са колкото 1800 днес, хайде смятай си намалението на реалните доходи сега

    Коментиран от #29

  • 15 Корбин

    28 18 Отговор
    Който е с Русия винаги печели. България от ЕС спечели единствено корупция и заеми.

    Коментиран от #19, #20, #47

  • 16 Соломон

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Георги":

    Вместо "В" сте натиснали 2 пъти "Ф".
  • 17 Соколчо

    11 21 Отговор
    Май май, ще останат без единствения си космодрум zомбитата.

    Коментиран от #26

  • 18 А нещо за цените на имотите

    12 20 Отговор

    До коментар #13 от "така е":

    Един крепостен трябва да работи 300 години за да си купи апартамент в ленинград или москова.Да не говорим за наемите.
  • 19 555555

    12 13 Отговор

    До коментар #15 от "Корбин":

    И кои са с Русия че нещо не ги виждам.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да бе да

    8 17 Отговор
    ?Дилемата на Казахстан - с ЕС или с Русия?

    Това не е на масата в ЕС ?
    Казахстан има вече много дебели връзки с Китай, затова и кремълския сатрап не смее да ги пипне !

    Може би специален статут с ЕС , такъв какъвто беше предложен на Турция е постижим ! Но те са диктатура в момента и ЕС никога не би обидила Турция с предложение към Казахстан !

    Коментиран от #25

  • 22 оня с коня

    10 19 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Е така е де,При Соца безспорно беше 10 пъти ПО-ЕВТИНО както казваш.И за да е пълен Изказа ти ще Те допълня,че и Заплатите бяха 10 пъти ПО-НИСКИ- Заплата за завършена Гимназия - 78лв,за Техникум/икономически/ - 85лв,за Висше Иконом. Образование- 105лв.И да - Хората имаха Пари,защото ...просто НАМАШЕ какво да си купят.На курорт в Гърция и Турция лиии?Там на Палатка из Шубраците край Морето!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Чукча писател ...

    11 11 Отговор

    До коментар #7 от "Соломон":

    Само съветски букварчета си чел - нищо общо с истината !

    Коментиран от #34

  • 25 555555

    9 9 Отговор

    До коментар #21 от "Да бе да":

    А Китай е собственост на Американския капитал,колкото и да го играят контра за пред хората.
  • 26 Соломон

    12 7 Отговор

    До коментар #17 от "Соколчо":

    Към декември 2005 в съответствие с договора между Русия и Казахстан ръководителят на администрацията на града се назначава от президентите на 2-те страни, като на територията на града действа руско законодателство, което трябва да съблюдава и правата на гражданите на Казахстан. Град Байконур има временен статут на град на федерално подчинение на Руската федерация.

    За Русия, Байконур е, нещо като КРИМ !
    Ако трътнат руснаците да воюват в Казахстан, там няма да има "специална операция" !
    Бомбите, ще са много по-мощни от използваните в Украйна.
  • 27 Ефросина Караманска

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Соломон":

    Племената във всички държави с окончание "-стан" тръгват от Туркестан между СССР някога и Китай, която още съществува! Тя получава автономия на 01.10.1955. На Балканите е Турция. Имат много общо с нас българите. Какви индианци, по-надолу в коментар пък французи?! патагонци и прочее?

    Коментиран от #41

  • 28 Хихи

    10 8 Отговор
    Рашистан има достатъчно съюзници - Сирия и Еритрея. Всичко останало трябва да бяга през глава от световната чума...

    Коментиран от #30

  • 29 така е

    10 13 Отговор

    До коментар #14 от "Хохохо":

    Смешко,смятай сега.....през 2002 година минималната работна заплата е България е ....100 лева, която се равнява на цели 50 ЕврА.. Цял месец за 50 Евро заплата, преди България да е в ЕС.....Днес 2022 година България е в ЕС и минималната заплата е 710 лева или 350 ЕврА.....Сега нека се наредят тези, които искат България да излиза от ЕС и българина пак да мизерства,за да можем на воля да ги плюем.... Всеки един от вас е за превръщането на българина в един клошар

    Коментиран от #32

  • 30 Ефросина Караманска

    7 6 Отговор

    До коментар #28 от "Хихи":

    Нищо подобно. Частната армия ВАГНЕР завладява територии в Африка. А сирийците са на кръстопът отдавна!
  • 31 Соломон

    7 6 Отговор

    До коментар #23 от "Молодец, так держать!":

    "Американците" ги "възпитават" с подобни чувства "за превъзходство над другите" !

    Руснаците, държат да са ИСКРЕНИ, ПРАВДИВИ, ЧОВЕКОЛЮБИВИ и ДОВЕРЧИВИ, а това ги прави в известна степен НАИВНИ !

    ---------------------------- Вашия коментар ------------------------------------
    Раздутое до невероятных размеров чувство собственного превосходства над другими, потому что: “Мы русские и с нами Бог” – это и есть нацизм в своём чистом, дистилированном виде.

    Вы не чище и не сильнее других, вы просто очень больны.
  • 32 Ефросина Караманска

    4 6 Отговор

    До коментар #29 от "така е":

    Сега ти смятай! 12 години по 100 лв. на година няма и 1 стотинка на ден увеличение на МРЗ. Сега трябваше да е 1440 лева. В евро си ги обърни.
  • 33 Иво

    11 11 Отговор
    Едва ли някой се съмнява че Казахстан ще избере ЕС пред фашистка Русия. Въпрос на време.
  • 34 Соломон

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Чукча писател ...":

    Можехте, да ни представите "истината", вместо да упреквате !

    --------------------- Вашия коментар -------------------
    Само съветски букварчета си чел - нищо общо с истината !
  • 35 666

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Георги":

    Май си учил само до втори клас Георги хахо
  • 36 Пешо

    11 15 Отговор
    Всички нормални държави трябва да бягат от руските фашисти. Тази държава се разпада и скоро няма да съществува. Слава на Украйна
  • 37 Ще му спретнем

    6 2 Отговор
    Цветна революция на централния азиатец. Като Либия с нефта.
  • 38 Така е

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "така е":

    Мия чиниите на руските туристи и вземат 10 пъти повече от тях!
  • 39 Чичо Тони

    3 1 Отговор
    За ЕС ли става въпрос или за ЕврАзия, че нещо ми се обърка географията?
  • 40 Абе що се излагате така

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Соломон":

    Как русия ще даде земи които не са били нейни 🤭🤭🤭🤭🤭
  • 41 Соломон

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "Ефросина Караманска":

    - Казахстан просто не е съществувал, Северен Казахстан изобщо не е бил населен. Те (казахите) са съществували, но много на юг. И всъщност територията на Казахстан е голям подарък от Русия и Съветския съюз, - каза депутатът Вячеслав Никонов в едно от предаванията на програмата Голямата игра по руската телевизия.

    Реакцията не закъсня. Заместник-министърът на външните работи Марат Сиздиков каза, че Нур-Султан очаква "адекватна оценка" на подобни изявления и действия. В официалното изявление на ведомството се казва, че подобни "провокативни атаки" нанасят сериозни щети на съюзническите отношения между Русия и Казахстан.

    Казахстан в съвременните граници наистина се появи съвсем наскоро. До 1925 г. тази територия е част от Киргизката автономна ССР със столица Оренбург, която от своя страна е част от Руската съветска федеративна социалистическа република (РСФСР) в състава на СССР.

    "Как фраза о советском прошлом может поссорить Россию и Казахстан" - публикация в интернет

    Коментиран от #42, #48, #56

  • 42 Ефросина Караманска

    7 2 Отговор

    До коментар #41 от "Соломон":

    Киргизстан означава "земя на 40-те племена", вижте ги кои са. В тях влизат и турци.
  • 43 Езиков

    5 3 Отговор
    Не знам за тоя съюз (ес) докъде иска да стигне ,щом страни от азия чак ще взимат????
  • 44 Езиков

    5 1 Отговор
    Тук много драскачи , само бензим им в главата....ми ходете пеша бе !няма да умрете! И няма да ревете за пари.
  • 45 Да ама не

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "така е":

    Нещо си се объркал или не си живял по времето на социализма. 1985 година имах заплата 450 лв, билетче за автобус 6 Ст. , Бензин 50 Ст. , Ел енергия 6 Ст, почивката на Пампорово за четиричленното ми семейство за 14 дена 35 лв за спането на почивна станция и храната излизаше 15 лв на ден, картата за ските 14.5 лв за двете седмици. Така че заплатата не може да в изхарча.

    Коментиран от #50

  • 46 Номад

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "Соломон":

    Соломон,Русия нищо не дала на Казахстан!Запомни!
    Омска,Астраханска, Оренбург, Волгоградска, Тюмен области -това изконните земи на казахите.По-добре, помисли за себе си! Дървен философ!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Московски

    5 8 Отговор
    Труден избор между заплахи и извиване на ръце и свободен начин на живот. Оня руския убиец няма да те остави както нас не ни оставя на мира след толкова беди които ни причини. Това си може Русия тормоз заплахи мачкане и след нея бедност лагери смърт.
  • 50 А бе другарю Станко..

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "Да ама не":

    Тодоров, жив ли си още бре!
  • 51 Да дааа

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "така е":

    Сега се развиваме цъфтим та вързваме .Ей Оли сега нямате достатъчно боя за да боядисате това което е останало и построеното по времето на бай ти Тошо.
  • 52 В.В.П.

    0 1 Отговор
    Казахстан е част от Руската империя..И е в Азия За къв ЕС,дрънкат ДВ..?.Там шефа, е Путин .Както Урсул в Европа .Кое е неразбранито!??
  • 53 В.В.П.

    0 1 Отговор
    Еврогайовете ,им направили предложение. .!!.Хехе..На Казахите??.Да си връткат тайни далавери от Рф , гешефт,..Ама ,ай по сериозно .!
  • 54 В.В.П.

    0 1 Отговор
    Говори се за едно бъдеще.Далечно.
  • 55 В.В.П.

    0 1 Отговор
    Всъщност Казахстан ,ще продава руски петрол на ЕС ..Малко за Токаев и много за Рф..Там петрол помпи Лукойл и деривати..
  • 56 В.В.П.

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Соломон":

    Тва са истински индианци.Ссср и Горби им направиха държава..Сега са важни ,ама на приказки ..Ром стори
  • 57 Точно!

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "така е":

    Българското автомобилостроене по всякакъв начин беше атакувано и прекратявано, за да има пазар за руските Москвичи, Лади, Запорожки и т. н. За много може да е изненада, но малко дори и от нашето поколение си спомнят за прототипа на първия изцяло български лек автомобил Балкан 1200, произведен в завода на Ловеч. За любопитните може да се намерят и снимки в мрежата. След това имахме лиценз за Булгаррено и наша разработка на серия Алпин, каквато съм виждал да кара Емил Димитров. Всичко това беше компрометирано за да започне завода в Ловеч да произвежда Москвич Алеко.