Last news in Fakti

14 Юли, 2022 13:04 922 7

Кои са шестимата кандидати за лидер на Консервативната партия във Великобритания, за които консерваторите ще гласуват днес?

  • великобритания-
  • риши сунак-
  • борис джонсън-
  • консервативна партия-
  • брекзит

Борис Джонсън обяви оставката си миналия четвъртък, след като повече от 50 членове на неговия кабинет и служители на по-ниско ниво напуснаха правителството

Кои са шестимата кандидати за лидер на Консервативната партия във Великобритания, за които консерваторите ще гласуват днес? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Потенциалните наследници на британския министър-председател Борис Джонсън бързат да направят всичко възможно, за да се откроят от съперниците си, тъй като управляващата Консервативна партия определи кратък срок за провеждане на изборите за нов лидер.

Кандидатите публикуваха елегантни предизборни видеоклипове в социалните медии и се появиха в сутрешните политически токшоута, за да представят своите аргументи пред обществеността. Няколко от тях обещаха намаляване на данъците, надявайки се да привлекат редовите членове на Консервативната партия, за които ниските данъци са свещени, коментира Асошиейтед прес.

Джонсън обяви оставката си миналия четвъртък, след като повече от 50 членове на неговия кабинет и служители на по-ниско ниво напуснаха кабинета му, като много от тях се позоваха на опасения, че етичните му пропуски са подкопали доверието в правителството.

Това предизвика необходимост от произвеждането на вътрешни избори в Консервативната партия за нов лидер на партията. Съгласно процедурите на парламентарното управление във Великобритания следващият партиен лидер автоматично става министър-председател, без да е необходимо провеждането на общи избори.

Кои са кандидатите, които останаха в надпреварата след произведения вчера първи тур от изборите за нов лидер на британската Консервативна партия, обобщава Си Ен Ен.

Риши Сунак

Бившият министър на финансите официално обяви, че се кандидатира за наследник на Джонсън в предизборен видеоклип, публикуван миналия петък, който започна с историята на индийските му родители и как те са емигрирали в Обединеното кралство от Източна Африка.

Сунак беше смятан за най-вероятния наследник на Джонсън в продължение на няколко месеца, след като получи похвали за начина, по който се справи с първоначалния финансов отговор на Великобритания на пандемията от КОВИД-19. Но, докато беше в правителството, той се забърка в няколко собствени скандали.

Шансовете му намаляха по-рано тази година след разкритията, че е нарушил разпоредбите, въведени за ограничаване на разпространението на ковид, за да присъства на партито за рождения ден на премиера на 19 юни 2020 г., за което той по-късно се извини "безрезервно".

Тази пролет възникнаха въпроси около финансовите и правните му дела, след като се появиха съобщения, че съпругата му е имала статут на лице без право на пребиваване в Обединеното кралство - което означава, че не е била задължена да плаща данък върху доходите от чужбина - и че е притежавал зелена карта от САЩ, докато е бил министър.

През последните седмици популярността му също бе пострада, тъй като Великобритания преживя най-тежката криза на разходите за живот от десетилетия насам. Сунак не успя да удържи постоянно повишаващата се инфлация и е критикуван от опозиционните партии за това, което те наричат бавна и неадекватна серия от финансови мерки.

Пени Мордонт

Министърката на търговията, която е и един от фаворитите на букмейкърите за наследник на Джонсън, обяви кандидатурата си за лидерския пост миналата неделя. Анкета сред членове на партията, публикувана на 4 юли от уебсайта "Кънсървътив хоум", я постави на второ място по популярност след настоящия министър на отбраната Бен Уолъс, който реши да не участва в надпреварата.

Пени Мордонт влезе за първи път в парламента през 2010 г., а по-късно се присъедини към кабинета на Тереза Мей, където заемаше длъжностите министър на международното развитие и министър на отбраната.

След гласуването на вота на доверие миналия месец Мордонт отказа да коментира дали подкрепя Джонсън и предизвика интерес сред наблюдателите в Уестминстър, когато каза "Аз не съм избрала този министър-председател".

Обявявайки интереса си към висшия пост, тя заяви, че новият ръководител на партията "трябва малко по-малко да мисли за себе си и много повече да мисли за кораба".

Мордонт, която през 2019 г. стана първата жена на поста министър на отбраната, направи и препратка към Маргарет Тачър в изказването си, като каза, че бившата лидерка на Консервативната партия "беше забележителна не само с това, което направи, но и със скоростта, с която го направи". "Тя имаше визия и план. Аз също", добави Мордонт.

Лиз Тръс

Външната министърка оповести амбициите си за лидерската позиция във вестник "Телеграф" миналата неделя. В основата на нейната кандидатура е обещанието да намали данъците "от първия ден", за да се справи с кризата с разходите за живот.

Лиз Тръс стана главен преговарящ с Европейския съюз по сделката за Брекзит на Великобритания през декември 2021 г. и е заемала множество постове в кабинета. След като гласува за оставане в ЕС през 2016 г., оттогава тя се превърна в един от най-силните евроскептични гласове в правителството, което мнозина си обясняват с нейната амбиция за висш пост.

Около себе си тя има внушителен и отдаден екип - някои от които преди това са работили в правителството - който създава елегантни видеоклипове и снимки, на които тя изглежда изключително държавнически. Очевидно тя се опитва да се превъплъти в образа на бившата министър-председателка Маргарет Тачър, носейки забрадка, докато шофира танк, а ролята ѝ на ръководител на отговора на руската инвазия в Украйна също повиши обществения ѝ престиж.

В своята статия във в. "Телеграф" тя изтъкна опита си във външната политика, като написа: "Като министър на външните работи помогнах да се оглави международният отговор на войната на Путин в Украйна и представих пакет от строги санкции, който стана водещ в света, като причини истинска болка на Путин и Кремъл."

Тръс е популярна сред членовете на Консервативната партия, които биха избрали евентуалния победител в конкурса. Но падането от власт на Джонсън може да опетни всеки, участвал в неговия кабинет, което означава, че консервативните избиратели може и да обърнат гръб на външната министърка.

Том Тугендхат

Бивш британски военен, който председателства Комисията по външни работи, Том Тугендхат е един от най-острите критици на Джонсън и призова Консервативната партия да се откаже от фокуса си върху "политиката на разделение".

Представяйки кандидатурата си за лидер миналия четвъртък във вестник "Телеграф", Тугендхат написа: "Служил съм и преди - в армията, а сега и в парламента. Сега се надявам отново да отговоря на призива като министър-председател. Време е за ново начало. Време е за обновление."

Той изложи визията си за справяне с кризата с разходите за живот, намаляване на данъците и инвестиране в пренебрегваните региони на Обединеното кралство. Въпреки че няма опит в кабинета или в кабинет в сянка, Тугендхат впечатли колегите си с ораторските си умения и сериозността си, най-вече когато говори за изтеглянето на международните сили от Афганистан. Той влезе в парламента през 2015 г., след като участва във войните в Ирак и Афганистан.

Някои ключови консерватори центристи вече обявиха подкрепата си за относителния аутсайдер, но други се притесняват, че опитът му е предимно съсредоточен върху външните работи.

Сюела Брейвърман

Миналата седмица главният прокурор призова Джонсън да се оттегли и заяви, че би се включила в лидерската надпревара, за да го замени, като заяви пред Ай Ти Ви, че "това би било най-голямата чест".

Представяйки кандидатурата си няколко дни по-късно, Сюела Брейвърман написа в своя статия в "Телеграф": "За мен Брекзит беше най-важното политическо решение в живота ми. Възгледите ми не са изчислени или калибрирани. Те са толкова част от мен, колкото и моето ДНК. Сега осъзнавам, че не мога да разчитам на други да изведат консерватизма напред".

Брейвърман беше избрана за народна представителка от Фаръм през 2015 година.

Кеми Бейдънок

Бившата министърка по въпросите на равнопоставеността стартира кандидатурата си за лидер в статия, публикувана от лондонския вестник "Таймс", в която заяви, че иска "силно, но ограничено правителство, фокусирано върху основните неща".

Кеми Бейдънок подаде оставка от правителството миналата сряда, посочвайки като причини "проблеми", които са "излезли наяве" и начина, по който те са били разгледани.

"Кандидатирам се на тези избори за лидер, защото искам да кажа истината. Истината е тази, която ще ни направи свободни", написа тя в събота. Бейдънок, която през 2016 г. гласува в подкрепа на Брекзит, добави, че в центъра на нейната кандидатура е "умна и пъргава дясноцентристка визия".

Вторият тур на изборите ще се състои днес, посочва Ройтерс. Най-късно до 21 юли трябва да останат само двама кандидати. След това около двестате хиляди членове на Консервативната партия ще изберат един от тях за нов лидер на формацията. Името му ще бъде обявено на 5 септември.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 454545

    5 1 Отговор
    Ако изберат лилавия, направо стават за смях
  • 2 Не знам

    3 1 Отговор
    Но много "неласкаво" пишеха бритиш медиите за кандидатите, та чак един си еттегли кандидадурата. На подбив си ги взеха британците, а те се славят със завидно чувство за хумор. В едно признавам този народ, чувството им за хумор, за друго не стават, промили са им вече мозъците. Разликата е драстична между шотландци, ирландци и британци. В полза на шотландците и ирландците. Не е ли време Шотландия и Ирландия да се освободят от англосаксонската окупация?

    Коментиран от #4

  • 3 Хахахаха

    4 1 Отговор
    Абе това да не е за Индия и Пакистан?
  • 4 комодор унуфри

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Не знам":

    време е, видимо англичаните деградират, и това е най показателното по олигофренските лидери които си избират, и брекзит.борис джонсън, лиз тръс, несериозно е, това са хора без качества на лидери. дори самият риши сунак, който е чист емигрант започна да твърди че видиш ли аз съм от емигрантско семейство но не искам имигранти, да не говорим че освен липсата на лидерски умения, има и пълна липса на компетентност.шотландия и северна ирландия са далеч по напред в осъзнаването на реалноста, и ползите на обединението наречено ес. затова първо шотландия,след това и северна ирландия ще се откъснат от англичаните. и ги приветствам за това.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пени Мордант

    0 0 Отговор
    Пени Мордант
  • 7 Пени Мордант

    0 0 Отговор
    Пени Мордант PM 4 PM
Новини по държави: