Last news in Fakti

15 Юли, 2022 14:15 881 2

Ключова битка за нов лидер на консерваторите

  • великобритания-
  • риши сунак-
  • борис джонсън-
  • консервативна партия-
  • пени мордонт-
  • лиз тръс

Петимата останали претенденти да оглавят Консервативната партия ще дебатират днес по телевизията

Ключова битка за нов лидер на консерваторите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Петимата останали претенденти за поста лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания ще участват днес в първия от три преки телевизионни дебата с надежда да подобрят позициите си в надпреварата, предаде Ройтерс.

Броят на първоначалните 11 кандидати за поста намаля след две гласувания в парламентарната група на управляващата Консервативна партия, проведени в сряда и вчера. Но засега не се очертава голям фаворит, който да заеме постовете на Борис Джонсън, обявил, че се оттегля от тях заради поредица скандали около него и приближените му. Бившият министър на финансите Риши Сунак, който постигна най-висок резултат на двете гласувания, среща силна конкуренция от външния министър Лиз Тръс, подкрепяна от видни фигури в партията, и от младшия министър на търговията Пени Мордонт. Социологически анкети установяват, че Мордонт е най-популярна сред редовите членове на партията, които ще имат последната дума в определянето на победителя. Кеми Бейднък, бивш държавен министър по въпросите на равенството, и Том Тюгънхат, председател на парламентарната комисия по външна политика, също остават в състезанието и се надяват силното им представяне в телевизионните дебати да увеличи шансовете им за победа, посочи Ройтерс.

Агенцията отбеляза, че който и да оглави партията и правителството, ще трябва да се справя с галопиращата инфлация и с ниското обществено доверие към политическата класа след скандалите по време на мандата на Джонсън. Проучвания сред избирателите сочат, че управляващите консерватори са с много по-нисък рейтинг от опозиционните лейбъристи.

Сунак, чието решение да напусне кабинета на Джонсън миналата седмица предизвика поредица министерски оставки, остава фаворит за 358-те членове на групата на консерваторите в камарата на общините. Но преднината му пред Мордонт и Тръс не е голяма и всяка от двете дами може да го изпревари, в зависимост от това за кого ще гласуват депутатите, подкрепяли доскоро отпадналите вече претенденти. Вестник "Таймс" съобщи, че Джонсън е приканил отстранените от надпреварата да се обявят за "всеки друг освен за Риши".

Междувременно малко известната сред широката общественост Мордонт бе атакувана от противникови лагери заради представянето ѝ като министър. Бившият преговарящ за Брекзита Девид Фрост я обвини, че тя, в качеството си на член на преговорния екип, не е била достатъчно твърда спрямо ЕС.

"Таймс" съобщи пък днес, че Лиз Тръс е получила подкрепата на Фрост и на Сюела Брейвърман, отпаднала от надпреварата за лидерския пост.

След телевизионните дебати депутатите от Консервативната партия ще пристъпят в понеделник към ново гласуване, като след всеки вот ще отпада класираният на последното място кандидат. Двамата финалисти трябва да бъдат излъчени до 21 юли, след което ще се състоят избори сред 200-те хиляди членове на Консервативната партия. Крайният победител трябва да бъде огласен на 5 септември, предаде Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Англичанин

    3 1 Отговор
    Напуснах гордия Албион защото сънародниците ми се омързеливиха и сега са предимно на социални помощи. Поляци са ни водопроводчици, българи и румънци - чистачи в метрото и работници на полето, индийци - лекари, африканци - шофьори и футболисти, пакистанци - кметове и министри! Сега остава да подменим и кралицата ...

    Коментиран от #2

  • 2 Е тя

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Англичанин":

    е с немски корени, вече е направено.
Новини по държави: