Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Юли, 2022 14:37 1 557 12

Емиграция или колония - съдбата на руските опозиционери

  • руска армия-
  • колония-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • война-
  • кремъл-
  • емиграция-
  • иля яшин-
  • алексей навални

Очевидно това е съдбата на съвременните руски опозиционери

Емиграция или колония - съдбата на руските опозиционери - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Преследването на опозиционера Иля Яшин от властите се разиграва по един вече познат сценарий: измислен арест по измислена причина, предявяване на обвинение, арест, следствен изолатор. Най-вероятно ще има показен съд и бърз процес, последван от изключително сурова присъда.

Нима сте очаквали друго?

Още новини от Украйна

Завеждането на наказателно дело срещу Иля Яшин бе въпрос на време. Тази предсказуемост плаши, но е показателна за общото състояние на политическия режим в Русия. Репресиите станаха фон, а политикът, който открито и последователно критикува властта, се превръща в мишена за следствието, прокуратурата или за група доносници.

Това, че Яшин почти пет месеца след началото на войната в Украйна все още беше на свобода, даже придизвикваше удивление. Това е абсолютно ненормално състояние на обществото - да питаш опозиционен политик как така още не са го арестували. А когато го арестуват, следващият въпрос е - какво си очаквал, щом си говорил толкова много за войната?

В това е цялата същност на путиновия стил на управление: политическият опонент, останал на свобода, предизвиква удивление (ако не и подозрение), а ако е арестуван - не.

Трябвало е да замине?

От появата в Русия на регламент, въвеждащ сегашната военна цензура, основният въпрос е дали да заминеш от страната или да останеш?Активистите, политиците, журналистите, адвокатите, а и обикновените граждани, които не искат мълчаливо да наблюдават агресията на Русия против Украйна, отговарят всеки по своему.

Иля Яшин е отговарял на този въпрос неведнъж: неговите избиратели са в Русия и той остава с тях. Получавайки фактическа забрана за политическа дейност, Яшин всъщност се превърна в медия с името си. Неговият канал в YouTube бързо събра над един милион абонати, а видеоматериалите, които разпространява, се ползват с огромен успех в мрежата.

В условията на тотално прочистване на медийното пространство такъв канал за разпространение на информация за случващото се във войната е само допълнителен дразнител за Кремъл. Въпреки това Яшин остана в страната - въпреки директните сигнали "заминавай". Очевидно това е съдбата на съвременните руски политици - или в емиграция, или в колония.

Кой е следващият?

При това темпо опозиционните политици, които са останали на свобода в Русия, бързо ще свършат. Делата за разпространение на "фейкове" за руската армия и другите дискредитации ще продължат да се завеждат срещу всички, които не мълчат.

Цената на думите в Русия сега е равна на цената на действията. Ако преди можехте да се окажете зад решетките за излизане на протест, сега - просто за това, че не мълчите. Изглежда, че самата власт поставя под известно съмнение ефективността на пропагандата (която няма как да бъде отречена), затова Кремъл подкрепя борбата си с правдата с още по-широки репресии. Но това може и да не е съмнение, а засилване на общото въздействие спрямо обществото.

Въпреки това Иля Яшин едва ли ще се окаже губещият в тази борба. Гласът на политика, който е наказан за активната си антивоенна позиция, ще се чува така или иначе. Въпросът е само кой ще се вслуша в този глас.

Автор: Татяна Фелгенгауер


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    6 11 Отговор
    Никой не ви чете, не се хабете

    Коментиран от #11

  • 2 Истина

    11 8 Отговор
    Тия хора са герои.Един ден на тях ще има паметници не на корумпирания главорез Путин.
  • 3 Пиян и оповръщан с галоши

    4 0 Отговор
    Кога ще е опелото на Герасимов или вече го заровиха без много шум, пияните скотове!

    Коментиран от #6

  • 4 Мишо

    5 6 Отговор
    Лелеее, ако така се грижехте и за Асандж, цена нямаше да имате.
  • 5 Ежко Бежко

    2 7 Отговор
    Не ни е работа да се тръшкаме за руските опозиционери, ама от солидарност с евроатлантиците ще изкажа собствено мнение, и аз съм европеец. Каторга трябва за либералите, добрата стара руска каторга, Солженицин я нарече Гулаг. Пак повтарям, не е наша работа да обсъждаме руските опозиционери. Тук имаме цяло правителство в оставка за обсъждане.
  • 6 Ежко Бежко

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пиян и оповръщан с галоши":

    Герасимов е посетил някаква военна част на 2 юли. Прочети в трлеграмканала на руските въоръжени сили, ако толкова си загрижен за него. По-добре мисли ние ко ша праим.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Холмс

    4 7 Отговор
    Този Яшин участваше в операцията на Нато в Буча. Инсценировката която той рекламираше не проработи. Обаче сега Яшин ще отговори за думите си пред закона. Такива "агенти" могат да се махат от Русия и да си правят лъжливите кампанийки от Европа или други колонии на Нато. Всичките му колеги платени превратаджии вече са избягали извън Русия или са в затвора понеже работят за Американските НПО.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Продажна червена измет

    2 0 Отговор
    Таварищ мооклук, няма разписани заповеди от фатмака геро от бая месеци вече, а ти събирай рублите кибрит ще си купиш с тях. Заровили са го вече, реви скоте!
  • 10 Грузка 38 0000 штук орк

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ежко Бежко":

    Воената част където я посети я уцели ракета точно заради посещението, но не беше 2 юли, а доста преди това
  • 11 Как да ги не четат

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Нъл за тва са го написали?Теб,ако ти не се чете,пиши си там,квота ти хрумне.
  • 12 ОПОЗИЦЗИОНЕРИТЕ НА ПУТИН НА

    1 3 Отговор
    ДЪРВЕТАТА ДО ЕДИН !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания