Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Декември, 2022 12:05 1 707 25

Присъдата на Иля Яшин: как Кремъл създава "уютен концлагер"

  • иля яшин-
  • присъда-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • опозиция-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • алексей навални

Руската власт се опасява най-много от опозиционерите, които не искат да напускат страната

Присъдата на Иля Яшин: как Кремъл създава "уютен концлагер" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Опозиционерът Иля Яшин беше осъден на 8,5 години затвор - публикациите му за военните престъпления на руската армия в Буча били "фейк". Присъдата включва и забрана за Яшин да администрира интернет-ресурси в продължение на четири години. Големият срок на санкцията се аргументира с "възстановяване на социалната справедливост". Но какво всъщност иска да демонстрира Кремъл с тази присъда, имайки предвид, че Яшин не е първият осъден за разпространение на "фейкове" за армията?

Кръстоносен поход срещу истината

Още новини от Украйна

Макар че разполагат с мощна пропагандна машина, руските власти продължават да разчистват вътрешното политическо и информационно пространство, изолирайки от обществото всички, които не са готови да мълчат. Настъплението на репресивните органи започна с атаката срещу бившия колега на Яшин - градския съветник Алексей Горинов, осъден на седем години затвор, тъй като се осмели да нарече войната на Путин война.

Кремъл очевидно е инициирал тези наказателни дела, ръководил е съдебните процеси и вероятно е определял и сроковете на присъдите в съответствие със своите представи за политическата опасност, произхождаща от изпращаните зад решетките политици и активисти.

В контекста на военните поражения на руската армия в Украйна, а и на признанието на Владимир Путин, че войната може да продължи дълго, Кремъл очевидно се готви за продължително обсадно положение и за изграждането на "уютен концлагер", в който все повече нарастващото недоволство на руското общество ще трябва постоянно да се потиска. Това, което руските власти обаче не отчитат, е неизбежното запълване на празното пространство. Разбира се, авторитарните полицейски режими могат да се държат с години. Но арестите няма как да предотвратят появата на следващи поколения опозиционери. Което бе изтъкнато и от Иля Яшин пред съда.

От реализма до цинизма

Руското общество изобщо не е толкова монолитно, колкото иска да го изкара Кремъл. Иначе руските власти не биха плашили хората постоянно с външни намеси като например със съда в Хага, до който би могло да се стигне в случай на военно поражение.

Но както се вижда от присъдата на Иля Яшин - властта очевидно най-много се страхува от тези, които принципно не искат да напускат страната и продължават да говорят с руснаците на достъпен език, напомняйки за най-простите неща, като например кое е добро и кое - лошо.

Няма съмнения, че в рамките на този политически режим Иля Яшин няма да излезе от затвора. Това се вижда от примерите на вече пратени зад решетките опозиционери като Алексей Навални. А междувременно репресивната система в Русия се ожесточава, властта старателно укрепва позициите си и било грешка да има надежди за скорошно падане на режима. Даже не е сигурно, както смятат мнозина политици и анализатори, че пълното военно поражение в Украйна ще помогне на Русия да се освободи от мафиотския режим, построен от Владимир Путин.

Но от реализма до цинизма има само една крачка. И тези, които дават оценки на съзнателното решение на Иля Яшин и на другите участници в антипутиновата съпротива, готови да прекарат значителна част от своя живот в затвора, не бива непременно да се смятат за по-умни от тях. Да, авторитарните режими от този тип са много устойчиви, но и примерите за тяхното рухване са известни. Нека се опитаме да погледнем на света с очите на Иля Яшин.

Автор: Иван Преображенский


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    4 17 Отговор
    Нашите буряти заслужават подобна система.да се радват като могат да си купят нови обувки и да си траят щото ще дойде страшния и ще им разкаже играта.
  • 2 Комуниста

    20 9 Отговор
    Яшин заминава за Сибир в изправитена колония за петоколонници които работят срещу Русия. В България ако имаше още такива колонии РБ щеше да има бъдеще.

    Коментиран от #12

  • 3 Засрамете се!

    15 9 Отговор
    Уютен концлагер е абсолютна подиграфка за НС- режима на Хитлер и истинските концлагери!
    Долен журнализъм и тъпа краварска пропаганда!!!
  • 4 Илия Яшин(нов опозиционер!

    23 9 Отговор
    Гледахме цяла група грамотни хора постановката на "театът Буча"!! Всички заключиха, че това е Постановка с Артисти аматьори!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гейчо

    13 8 Отговор
    Щом е дойче веле е фейк а факти го разпространяват пълен потрес

    Коментиран от #13

  • 7 Отряд ",, Чавдар,,"

    14 7 Отговор
    На старите седесарници с ножницата за ламарина ще резнем двете пръстчета дето ги дигнаха 1990г.

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тъжно заключение

    9 9 Отговор
    „Русинът има единствената потребност – да се похвали с нещо – каквото и да е – царизъм, болшевизъм, деизъм, атеизъм, анархизъм или нихилизъм, стига те да са „най-“ и да заплашват света, което отговаря тъкмо на страха му от света.”
  • 11 Прекалено натуралистично

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Отряд ",, Чавдар,,"":

    Тогава и аз вирех двата пръста,но сега само единия..
  • 12 Съгласен

    9 13 Отговор

    До коментар #2 от "Комуниста":

    Ако имаше такива колонии щяха да са пълни с бивши комуняги, и путлерасти, русофили.
  • 13 Змейчо

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Гейчо":

    Щото ако е РИА новости не е фейк. Но и това факти публикува. Де така да пускаха Дойче веле и по РИА новости или известия. А ?

    Коментиран от #17

  • 14 Европеец

    12 4 Отговор
    Дойчовци в "демократичния" запад без съд и присъда забранихте много опозиционни медии като последната е "Дожд", забранихте руски телевизии също без съд и присъда, арестувахте 25 човека които ужким подготвяли "държавен преврат" пак без съд и присъда обаче видиш ли Путин разчиствал всички опозиционери.

    Пак тъпа пропаганда от вкиснатото зеле.
  • 15 "Втора армия в Света"

    7 8 Отговор
    Вариго-печиго, нацистите са си нацисти! Исламско-монголска рашистка излагация не мръднала от сто години на сам!

    Коментиран от #16

  • 16 Антитрол

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от ""Втора армия в Света"":

    Не върви ли пропагандата - опорката да се наричат руснаците нацисти за да се прикрият истинските нацисти от Азов и Десен сектор вече се изтърка - уви твоите господари преди войната ги признаха за нацистки организации.

    Ама сега трябва нещо да се направи защото излиза че "демократите" от запада подпомагат явни нацисти - не върви някак

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Помнещ

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Змейчо":

    Ами всеки който има малко акъл може да прецени кое е фрейк и кое не е а не да чака някой да му каже. Явно за такива като теб руснаците винаги лъжат (от Козяк така са казали) а западните медии никога не лъжат даже и когато казаха че Садам със сигурност има химическо оръжие за което го нападнаха.
  • 18 стоян георгиев

    7 7 Отговор

    До коментар #16 от "Антитрол":

    Азов не са нацисти но Путин е новия хитлер.русия в фашистка страна с всичките и компоненти.самия факт че постъпват така с икономислещите показват фашистката държава.
  • 19 "Втора армия в Света"

    7 9 Отговор

    До коментар #16 от "Антитрол":

    Относно нацизма, питай най-добрия приятел на Путлер, Пирожкин. Питай що си е кръстил сс-совците на любимия композитор на Хитлер???
  • 20 Един от многото

    7 2 Отговор
    8.5 години за лъжи срещу доживотен за Асандж за иситини. FK EU и ФАЩ
  • 21 пешо

    3 1 Отговор
    джендър от всякъде
  • 22 стоян георгиев

    5 3 Отговор
    Иля Яшин заминава при Нахални,следващите 8 г.могат да се отдадът на сантасе.Имат шанс да станат шампиони.
  • 23 асдасддас

    1 1 Отговор
    На тоя нещо са му много хлабави белезниците... като гледам той направо може да си измъкне ръцете без да ги отключват...
  • 24 пенко

    0 1 Отговор
    НЕ Е ЕВРЕИН - НЕ Е ЕВРЕИН И " ТОЧКА " !!!!!!!!!
  • 25 куку

    1 1 Отговор
    Опозиционери от типа на Немцов..или Хадарковси..единия обичал висок стандарт на живот, ама много висок, а другия забогатял изведнъж като приватизирал печеливши сектори в руската икономика..Но..това било малко на тези господа и те поискаха политическа власт..единия го пратили под земята..другия случайно лежа 9 години в затвора..да не би мислите затова че са били опозиционери..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания