Last news in Fakti

21 Юли, 2022 16:10 3 687 35

ЕЦБ вдига лихвите. В най-неподходящия момент.

  • инфлация-
  • пари-
  • ецб-
  • лихви-
  • лихва-
  • доходи-
  • ес-
  • кристин лагард-
  • сащ-
  • долар-
  • украйна

Защо Европейската централна банка пристъпи към този ход?

ЕЦБ вдига лихвите. В най-неподходящия момент. - 1
Снимка: Shutterstock

Както бе решено на заседание на Европейската централна банка в Амстердам, увеличението на основните лихвени проценти ще е с 0,25 процента. Президентката на банката Кристин Лагард изтъкна, че това е "началото на едно пътуване", в рамките на което лихвите ще продължат да нарастват през следващите месеци. Прогнозите на икономистите са, че до следващата пролет те ще достигнат 1,5 процента.

Експерти: Стъпката е "крайно ненавременна"

Мудният подход на банката не изглежда особено ефективен в контекста на рекордната инфлация от 8,6 процента в еврозоната и на изгледите поскъпването за годината като цяло да достигне историческия връх от 7,6 на сто. Поради това много наблюдатели настояват за по-рязко увеличение на лихвите от най-малко 0,5 процента. Подобни гласове се чуват и в самата ЕЦБ, но е спорно дали ще се стигне дотам. Първо, защото решението от Амстердам вече е факт. И второ - защото много от членовете на съвета на банката и без това не се очаровани от вдигането на лихвите изобщо.

Тъй като моментът за предприемането на този ход едва ли би могъл да бъде по-неподходящ. От гледна точка на развитието на икономиката стъпката е "крайно ненавременна", констатират експертите от германската банка M. M. Warburg & Co. Тяхното становище е, че предизвиканата от войната в Украйна енергийна криза и възможното спиране на газовите доставки от Русия могат да доведат до рецесия на европейската икономика.

В подобна ситуация повишаването на лихвите обичайно е отровно за икономиката: те допълнително задушават слабата икономика, тъй като при това положение инвестициите за предприятията се оскъпяват, а частното потребление отслабва. Но в контекста на рекордната инфлация, която над четири пъти надхвърля целевата стойност от два процента, а в някои държави като Естония е надхвърлила 20 на сто, на пазителите на валутите не им остава друг избор. Европейската централна банка търпи критика за това, че през последните месеци действаше твърде нерешително и системно подценяваше динамиката на инфлацията.

Повечето емисионни банки по света отдавна реагираха на глобалния феномен на високата инфлация и предприеха стъпки да ѝ се противопоставят, като увеличиха лихвите. От юли 2021 година насам 75 емисиционни банки по цял свят са увеличили основните си лихви. В САЩ Централната банка например вдигна лихвата до сегашното ниво от 1,5 до 1,75 процента. Само през юни повишението беше с 0,75 процента - най-големият скок от 1974 г. насам.

По повод критиките, че ЕЦБ се бави, Кристин Лагард заяви, че развитието в САЩ и в еврозоната е съвсем различно - затова и реакциите в сферата на паричната политика трябва да са различни.

Разликите между САЩ и Европа

На пръв поглед това изглежда наистина така: структурата на инфлацията в двата региона е от различен характер. В Европа тя се дължи основно на войната, оскъпила осезаемо енергията и суровините, докато в САЩ е "домашно производство" - там причината е прегряването на икономиката като реакция на срива, предизвикан от пандемията. При тези условия увеличенията на лихвите действително могат да бъдат по-ефективни, тъй като дават по-добър резултат в борбата с инфлацията.

Ръстът в цените на горивата на международните пазари води до ръст на цените на суровините и в САЩ, но Вашингтон не е зависим от руските петрол и газ и може да се захранва самостоятелно с необходимите количества.

От друга страна обаче, аргументацията на ЕЦБ е вярна само наполовина, тъй като със сдържаната си позиция емисионната банка само допринася за ръста на инфлацията в Европа. Първо, населението очаква следващи увеличения на цените, които ще доведат до ръст в заплатите, заради които пък предприятията отново ще увеличат цените и инфлацията само може да се циментира. Освен това трябва да се има предвид, че поради по-високите лихви в САЩ напоследък много големи инвеститори прехвърлят капиталите си там. Това укрепи долара и отслаби еврото, а понеже енергията и суровините принципно се търгуват в долари, европейците трябва да плащат доста повече. Респективно - ниските лихви в еврозоната увеличават още повече разходите за и без това скъпите енергийни доставки.

ЕЦБ е изправена пред сериозна дилема

От всичко това излиза, че пазителите на валтута са изправени пред дилема: те трябва да вдигнат лихвите, за да се борят с инфлацията въпреки икономическата ситуация. Така може и да се обясни защо лихвите се вдигат, но с малко.

Много от представителите на ЕЦБ се опасяват, че прекратяването на разхлабената парична политика ще оскъпи финансирането на държавните бюджети в южноевропейските страни. Доходността на държавните облигации там се повиши веднага след решението за промяна на лихвените проценти и прекратяване на покупките на облигации - особено в Италия, където настоящата правителствена криза дава своето отражение. ЕЦБ планира тази седмица да представи нов инструмент, с който да бъде ограничена нарастващата доходност на държавните облигации. Според критиците тези проблеми трябва да бъдат решени на национално ниво.

ЕЦБ трябва да повиши лихвените проценти, за да се бори с инфлацията, но икономическата ситуация говори против това. В същото време трябва да обърне внимание на разклатената конструкция на паричния съюз, което по същество не е нейна работа. В тази трудна ситуация ЕЦБ сега се осмелява да постави ново начало и започва промяна на лихвените проценти. Лагард някак трябва да намери баланса.

Автор: Клаус-Райнер Якиш


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Затягайте

    34 1 Отговор
    коланите !
  • 2 БББ

    45 0 Отговор
    “Глобален феномен”?! Изригване на голям тихоокеански вулкан е глобален феномен.
    Инфлацията е безконтролно печатане на пари. Интересно защо банкерите се правят на изненадани?
  • 3 Сатана Z

    40 7 Отговор
    Началото на рецесията е факт с вдигането на лихвите.Добре дошли в €врозоната на здрача.
    А Русия заяви:
    Русия ще откаже да доставя петрол на световните пазари, ако поради евентуални западни ограничения цената му се окаже по-ниска от производствените разходи, това означава, че просто няма да работим на загуба, каза руският вицепремиер Александър Новак

    Z

    Коментиран от #5

  • 4 Варна.

    36 2 Отговор
    Да му мислят кредитните газари! Започва се събирането на версиите!
  • 5 Руски боклук

    7 41 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Руската кочина затъна в Украйна като в Авганистан.

    Коментиран от #11

  • 6 МирО

    21 4 Отговор
    Крайно време беше, да се дигнат лихвите - при тази инфлация.
    Но както винаги полвинчати мерки - вдигане 0,25 ,
    минимума трябваше да се вдигнат с 0,5, а може би за да има ефект с 1%.
    Но хайде все пак почнаха, че от една година умуват???
    Да се надяваме до зимата да се дигнат до 1,5 поне.
  • 7 Деций

    12 5 Отговор
    Ани добре,ама това не помага на банките.Сега ще вдигнат лихвите по кредитите, успоредно с това трябва и лихвите на вложителите да се променят.Банките в момента са свръх ликвидни,а кредитите ще станат по скъпи,с което ще станат по малко желани.От къде ще плащат на вложителите?Ножа е с две остриета.А държави като Италия и Испания какво ще правят със своята свръх задлъжнялостта,а това са държави от еврозоната.Това ще налее допълнително вода в мелницата на противниците за приемане на еврото.
  • 8 Точно така!

    18 1 Отговор
    Ненавременно т.е. закъсняло. Досега трябваше да са 0,25 и сега поне 0,50. Развитието им било различно! Хайде холан! За рестрикции и негативни събития времето никога не е подходящо! Защо никой не протестира, когато намаляха лихвите, печатаха пари и наливаха в банките срещу сътворените борчове на страните донори на Евросъюза и посветени герои блажеха от тези пари, като невидели? Я да вземете да се позамислите малко. Защо дават фондове богатите европейски държави на по-бедните от Евросъюза без да има някакво безусловно изискаване за контрол ами само директиви, които забележете имат препоръчителен характер и промените в тези бедни държави вс буксуват, а контролът се неглижира? Защото влизат техните компанни с организирания си бизнес и на тях им е нужна безконтролна корупционна среда, в която могат да се разпищолят и да крадат и трупат печалби безогледно, а това със свястно законодателство и вещ контрол, какъвто в богатоиюите държави вече има организитюран, не става. Бизнесите, от които се трупат безмерни печалби са превзети от западните фирми и лаганите пари се възвръщат могократно, а бедните държави стават по-бедни. Хората в тях също, а дълговете с които навлязоха тези предприятия уж донори се записват на държавата и на хората и дори да имат нулева лихва те пак са на печалба, а сега протестират защото при високи лихви се внимава повече какви заеми се взимат , а това тях не ги устройва. Искат постоянно да взимаш заеми, а те с техните организации да ти при
  • 9 Честито

    19 1 Отговор
    Успех на тези които се набълбукаха с кредити за кутийки месечната ви вноска ще се вдигне с поне 100 лева и ще има кутийки на килограм и наесен ще ги вдигнат с още толкова...

    Коментиран от #13, #33

  • 10 0.5% а не 0.25%

    21 0 Отговор
    Централната банка на еврозоната повиши лихвата с 0.5%

    Коментиран от #25

  • 11 НКВД V

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Руски боклук":

    Министерство на отбраната на Руската федерация:

    ▪️На 16 юли повече от 600 бойци, включително до 120 наемници, бяха елиминирани от удара на руските ВКС по базата за отдих „Империя“ в Одеска област

    ▪️Повече от 320 националисти бяха убити при удар по пункта за разполагане в Николаев на 17 юли

    ▪️Мобилизираните в редиците на украинските войски отказват да отидат в Донбас поради значителни загуби на украинската армия
  • 12 аналитик

    10 2 Отговор
    До края на 2024 + 1.5 % на лихвите на ЕЦБ, инфлацията устойчово между 6 и 10 за еврозоната и 8 и 14 за останалите в съюза. Икономически ръст за еврозоната под 2, за останалите между 2 и 4.

    Това не е прогноза, това е ЦЕЛТА и ще бъде постигната. Не ме питайте откъде я знам, а само си я запишете.
  • 13 Деций

    7 9 Отговор

    До коментар #9 от "Честито":

    По добре заем от колкото наем,разликата не е много голяма.Проблема няма да дойде от физическите лица,100 лв всеки ще извади,ама тези които строят с кредит какво ще правят?Банката ще се напълни със строежи,и какво ще ги прави?На кого ще ги продава ,ако кредитите станат непосилни за вземане и обслужване?100/150 не да страшни,щото успоредно с това ще нарастват и доходите.
  • 14 Мухаа,хаа!

    25 0 Отговор
    Да му мислят тукашните любители на" Всичко на кредит" От тилифона,до ипотека за 360 месеца напред.Тепърва ще нагъват миш- маш.Приготвен от галопираща инфлация, промяна във вноски по кредит, цени на храна, топло и горива.За десерт- от Септември в кошарата с намордници и нови клъстери лекувани с бустери.

    Коментиран от #16, #18, #24

  • 15 Аман от Кирчовците

    10 3 Отговор
    Tези от ЕЦБ. Пълни дупки. Видяха от ФАЩ и измисляха "пари", написани просто така в компютрите, години наред.
    Сега, когато инфлацията изригна, се сетили да вдигат лихвите!
    И какво следва?
    Системата им отива на кино! Индустрията пропада. Които са взели кредити при нулеви лихви, сега вече след изтичане на договорите, няма да могат да плащат новите високи лихви и ще потъват масово.
    Кирчовците са навсякъде. Нищо в главата, но съм много "важен"!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ще ядете бетон

    22 0 Отговор
    В момента в София 25-30% от жилищата са необитаем, в другите места достига и до 40% да не говорим по селата.

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пако

    16 0 Отговор
    НАЙ НЕАДЕКВАТНИ НА ЗЕМЯТА СА ЕС И ЕЦБ.ОЛИГ ОФРЕНИ.
  • 21 нео

    25 0 Отговор
    Сега конкретно някой ще разберат колко точно струва апартамента за който са теглили ипотека . Струва толкова който някой е склонен да даде за него ! Гледам аз един познат с 1500 лева заплата , се качил на кола за 65 бона на лизинг , викам си аз съм смотан , че карам 10 годишна кола , ама сега ще лъсне истината . Да му мислят хората който са с кредити , лизинги , наеми ,изплащанки и разни такива екстри .Най голямата измама я направиха брокерите на имоти и няма да се учудя ако започнат да ги гонят за подвеждаща информация и надуване на имотния балон .
  • 22 Варна

    21 0 Отговор
    В доклада на световната банка ясно си пише , че имотите в източна европа са надценени с до 60 % .Тоест ако някой ви иска условно 100 к. евро , то струва 40к евро .Толкоз по въпроса
  • 23 демография

    22 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ще ядете бетон":

    Още повече такива цени на имотите в страна, с огромна отрицателна демография!
    Пълна лудост. Кой ще живее в тези жилища? Бежанци от Африка и от арабските страни? Ама тези предпочитат Централна Европа, което е и по-добре за нас.
    НО, има вече напълно обезлюдени села и малки градове. Там има много изоставени къщи, докато някои оферти само на етаж от къща в София стрували над 800 000 евро? Е, каква е тази София? Центъра на Вселената ли е? Кой ще даде 800 000 евро за един етаж, та дори и да е горе, на кубето на Александър Невски?
  • 24 Деций

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "Мухаа,хаа!":

    Тези любители са движили потреблението,което е данъци в бюджета,тези данъци се връщат под някаква форма при гражданите макар и на половина.Не зная защо злорадствате,при положение ,че всичко са скачени съдове.Това е бумеранг който ще удари всички.С тази демогравска катастрофа ще заминат още млади,а те са двигателя на тази държава.Като останат само пенсионери и шматки,тогава ще усетиш.Погледни дълговете на повечето топлофикации,на не малка част ит производствата до колкото ги има.Ако фалират хората ще останат без работа,а после???Нещата са доста по сложни и намирането на баланс на интересите е задължително.Магарето може да носи определен товар,ако го убиеш ще трябва да вървиш пеша и да си носиш самара.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 089954

    18 0 Отговор
    С една дума , парите пак станаха ценни . Който е инвестирал в имоти , през последните две три години , се е набутал сериозно . Един приятел имам , купи преди около 4 месеца една стая и една мако по-фоляма кухня +една тераса за 80 бона с 20% самоучастие . Щял бил да си заплази парите .Кои пари бе , тези които взе накредит ли ?

    Коментиран от #28

  • 27 Ники

    12 1 Отговор
    Не знам какво анализират и какво знаят повечето в форумите, но до 15 месеца няма да има ЕС в сегашния му вид. Много държави ще са на ръба на икономическо оцеляване. Европа ще се възстановява поне 6-7 години. Ама то будала човек и вързано куче го хапе.
  • 28 Деций

    0 9 Отговор

    До коментар #26 от "089954":

    Ако е с фиксирана лихва бъди сигурен,че ще спечели.

    Коментиран от #29

  • 29 089954

    15 0 Отговор

    До коментар #28 от "Деций":

    Фиксираната лихва е едно . Има едно друго нещо което му викат ГПР там се крия кучето
  • 30 .......................

    11 0 Отговор
    Имайте едно на ум , че като тръгне имотния пазар надолу примерно с 10 % , автоматично ще има ефект на снежна топка и може да се сринат с над 50 %

    Коментиран от #31

  • 31 реална цена

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от ".......................":

    Ама цените сега са яко "надути"!
    И с 50% да се сринат, ще си дойдат на някаква реална цена...
    Има и нещо друго. Много от продавачите не са принудени да продават. Те просто са поставили някаква измислена цена и чакат, някой луд да им ги даде.
    Някои къщи в Банкя, Бояна и Горна Баня вече месеци не са продадени. А на всичкото отгоре цената им беше повдигната, вместо да я свалят, като не може да се продаде. Просто този пазар в България не е "нормален". Дори и да няма търсене на предлаганата цена, то продавачите даже я повдигат, вместо да я свалят, за да може да се продаде.
  • 32 брокерка

    1 5 Отговор
    язе от статиата нищо не разбах , ама имотето сигур че се дигат
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Анонимен

    1 1 Отговор
    Риск печели риск губи. Винаги има за и против недвижими имоти (къщи, земи). Верно е, че всичко е заключено, но кои, българите изгонени или прокудени от вас нищонеправещите. С тия приватизации, бордове на директори изкрадохте, кво можахте и хората млади и стари бяха принудени да напуснат България. Шефкет има много деца, внуци, а и земята е изкупена от тях, те се радват, искат си България и света днес и утре е на тях всичко. Беден богат.
  • 35 Анонимен

    2 2 Отговор
    Какво не може да разберете, или така ви изнася. Те са единни. От 30 г бригада ги дъбира по селата и на запад в строителството, за една година с пари отвън купува жилища на българи, принудени, на безценица, както и новите им москвичи, гаражи, купуваха тарикатите и препродаваха и днес разликата е очевидна. Много богати и бедни. Кои българи са богати, номенклатурните кадри, заедно са с дпс общини. Имат си по няколко жилища, коли всеки, села огромни в балкана. Кой успя с кражби си е ок, а другите строители на запад и те идват, купуват земя с честен труд и си построиха край и около на края на града огромни вили замъци къщи, земя работят, а на българина без връзки нищо не им дават, нищо, че са животновъди, градинари. То си върви от живково време същото. Бойко го псуват и градът, къде има помаци, а не всички от града помаци са алчни, същото е и с градските турци, българи. Обраха им парите, кой даваше и така пари стока пари си ги въртяха мошенниците. То няма мвр прокуратура съд. Има, но кой даде. Колко помаци честни помака на висок пост му нареди и си събори сам незаконната вила и загуби делото безсилните българомохамеданите И лоша дума не казва за др шеф помак. Карай да върви, а бе я направил стабилно. Винаги, който е на власт и пенсионера от дс с пари, все те прави, но от тук да им кажа на някои от хората на дпс и бг партии хора директори, в борда на директорите.. Казват с обидни думи на честните.. Варви да се лекувате. Бедния и честния и да е болен и съкрушен е