Last news in Fakti

28 Юли, 2022 19:00 4 750 62

Битката за Херсон: Там може да се реши всичко

  • украйна-
  • русия-
  • херсон-
  • война-
  • крим

С куража си да се съпротивляват жителите на Херсон впечатляват мнозина: в началото на март, когато Русия успя само за седмица да завладее града, хората излязоха на големи групи по улиците, закрепиха украински знамена на руските танкове и скандираха "Херсон - това е Украйна!

Битката за Херсон: Там може да се реши всичко - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия и Украйна водят яростна битка за Херсон. Ако руснаците надделеят, способностите на Украйна да оцелее ще намалеят драстично, казват експерти.

До септември южния украински град Херсон и околностите му трябва да бъдат освободени от руската окупация, обяви наскоро местното военно ръководство. Неговият съветник Серхий Хлан дори смята, че се е стигнало до "повратна точка на бойното поле" и украинските части минават в офанзива.

Британски и американски военни експерти потвърждават това: в района около делтата на Днепър, на 30 километра от Черно море, украинските части все повече изтласкват руските сили. Президентът Володимир Зеленски оповести, че украинските части навлизат "поетапно" в региона. След нанесените ракетни удари по важни мостове на Днепър руснаците са останали без възможности да си осигуряват нужните им тежки оръжия, а около Херсон над 1000 руски войници били обсадени.

Битката за Херсон ще е ключова за развоя на войната

В града, който преди инвазията имаше 300 000 жители, върви подготовката за решителна битка, която ще е ключова за по-нататъшния ход на войната: Русия възнамерява да положи всички усилия, за да запази завладяната връзка по суша между Донбас и Крим, за да може оттам да предприема следващи офанзиви на запад. Ако пък Украйна успее да си възвърне територията, тя ще може да изтласка руските части оттатък Днепър и поне временно да спре напредването им към вътрешността на страната.

Херсон е от символично значение и за Украйна, и за Русия. Украйна иска да удържи на своето обещание, че в никакъв случай няма да се откаже от териториите си и ще възнаграждава градовете, които са ѝ верни - както и да докаже, че благодарение на оръжейните доставки от Запада може да води не само дефанзивни битки, които забавят противника. Русия пък иска да демонстрира, че е в състояние да реализира своите заплахи за анексия - шанс за осъществяване на Путиновия исторически ревизионизъм, който гради идеологическия фундамент на войната.

Рубли, паспорти, пропаганда

Петте месеца от началото на войната успяха да променят Херсон: кметът Игор Колихаев бе свален и задържан, в момента управляват бившият агент на КГБ Александър Кобец и един бивш производител на храна за риби - Кирил Стремусов. Доскоро той се е изявявал като блогър и разпространител на конспиративни теории и е включен в списъка със санкциите на ЕС. В интервютата си за руски медии той казва, че гражданите на Херсон вече се чувствали "като субекти на Руската федерация".

Като платежно средство е въведена рублата, фирми се отнемат и биват принуждавани се "пререгистрират", като ръководството трябва да приеме руско гражданство. Жителите на Херсон също са принуждавани да кандидатстват за руски паспорти по бързата процедура - включително защото с това е обвързано раздаването на храни. Зачестяват сведенията за произволни арести, за насилие срещу цивилни, както и за стотици изчезнали.

Съпротивата се проявява в малки жестове - когато например руски знамена изчезват и на тяхно място се развяват украински флагове или чрез бойкота на руски стоки.

Руски готви "референдуми"

С куража си да се съпротивляват жителите на Херсон впечатляват мнозина: в началото на март, когато Русия успя само за седмица да завладее града, хората излязоха на големи групи по улиците, закрепиха украински знамена на руските танкове и скандираха "Херсон - това е Украйна!". След няколкодневни протести руските войници започнаха обстрел срещу множеството, при който най-малко един човек е загинал.

Зеленски нарече Херсон "град герой" - заедно с Мариупол, Харков и още три други населени места, станали арена на драматични военни действия. Малко по-късно там се установиха представители на Националната гвардия на Русия и на ФСБ. А от пролетта насам Русия изнася в големи количества жито и слънчоглед от региона към своята територия.

В първата половина на септември, както обяви наскоро инсталираното от Русия колаборационно правителство, в Херсон и в разположения наблизо град Запорожие предстои да се проведе "референдум" за присъединяване към Руската федерация.

"Референдумът е нашият шанс да напуснем "Дивите поля"", заяви представителката на колаборационното правителство Катерина Губаева. "Дивите поля" през Средновековието са наричани части от Южна и Източна Украйна, които според руснаците били населени от "диваци". Екатерина Велика завладява региона и подчинява местните, а през 1778 година основава Херсон. Сега, два века и половина по-късно, историята се повтаряла, твърди Губаева. Референдумът имал за цел да "върне на народа неговата територия".

Битката за Херсон е в ход

Ако Русия успее да наложи този си исторически разказ, може да извлече и военни ползи. "Ако се стигне до анексия на области на юг, руските части ще могат да напреднат по-нататък в посока Одеса. При това положение способностите на Украйна за оцеляване ще бъдат силно ограничени", казва Сабине Фишер от германската фондация "Наука и политика".

Ако загуби Одеса, Украйна ще загуби и последния си излаз на Черно море - респективно своя военен и търговски флот. "Не трябва да се забравя, че висшата военна цел на Русия е ликвидирането на независимата украинска държава. И колкото повече Русия напредва към Одеса, толкова по-голяма става тази опасност", подчертава Фишер.

За Русия и за Украйна е в ход яростна битка кой ще успее да овладее Херсон до есента.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 51 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Битката е за скрошния край на

    153 111 Отговор
    Русия. Наблюдаваме терминалния етап на разпада на Евразийската империя. В историята тя е носела много различни имена - Златна орда, Московско царство, Росийска империя, СССР, Росийска федерация. Но това, което се прогнозираше и се случи след разпада на СССР, предстои да се повтори в много по-разрушители размери.
    Разпадът на путинската азиатска неототалитарна сатрапия е неминуем. След като Путин има неблагоразумието да започне необявена война против цивилизования свят и световната демокрация крахът на неговия режим вече започва. Военното поражение може да не е толкова близко, войната в Украйна може да се затегне с години, но режимът може да издържи на това напрежение още от три до максимум пет години. Разпадът ще започне с нов етап на междуетническите сблъсъци, отделянето на Чечения, Дагестан и Северен Кавказ, последвано от Татарстан и огромни райони в Сибир. Мафиотската битка между клановете на путинската олигархия неминуемо ще предизвика гражданска война, в която режимът неминуемо ще загуби. Достатъчно е един дори относително слаб повод от протест, смазан с варварски средства и руският нагон за разрушителна революция ще възкръсне

    Коментиран от #7, #62

  • 2 дедо Герчо

    76 37 Отговор
    ХАХАХА...СМЕШНИЦИ
  • 3 Патето Яки

    102 37 Отговор
    Дойче зеле щом каже значи е обратно.
  • 4 ДО 10 ДНИ ХЕРСОН ЩЕ БЪДЕ ОСВОБОДЕН

    28 99 Отговор
    СЛАВА АЗОВ

    Коментиран от #20

  • 5 Пацифист

    10 28 Отговор
    Слава Русия, Слава Украйна, Слави България, слава ЕС, Слава САщ, слава Китаи!!!

    Коментиран от #44

  • 6 Малоумни шваби.

    104 29 Отговор
    Тъпата ви и безпочвена пропаганда не се котира в България. През малоумните ви проводници СтайковЖената и ПомакаДебилДжамбазов не успяхте ли да проумеете това?

    Коментиран от #22

  • 7 Ще има много

    65 20 Отговор

    До коментар #1 от "Битката е за скрошния край на":

    и различни руски държавици, те от това се страхуваха САЩ и затова открито подкрепяха Елцин 90-та

    представяш ли си местни бабаити с ядрени ракети, на всеки луд може да му прищрака по всяко време, по зле е от северна корея

    Коментиран от #48, #56

  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    66 30 Отговор
    А БИТКАТА СРЕЩУ
    АУРУБИС АГ ФРАНКФУРТ КОЯТО КРАДЕ БЪЛГАРСКАТА МЕД И РЕДКИ МЕТАЛИ.
    ....
    И БИТКАТА СРЕЩУ ГЕРМАНСКАТА ШВАРЦЕ ГРУП ,КОЯТО ВЛАДЕЕ ЛИДЛ И КАУФЛАНД
    ....
    ЩЕ Е РЕШАВАЩА ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ :)
  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    66 30 Отговор
    ЗАГУБИТЕ НА ГЕРМАНИЯ ОТ ВОЙНАТА
    СЕ ИЗЧИСЛЯВАТ В МОМЕНТА НА 250 МИЛИАРДА ЕВРО
    ... + ЦЕНАТА НА ОРЪЖИЕТО КОЕТО ПОДАРИХА НА УКРАЙНА
    ....
    И ОЩЕ ЩЕ РАСТАТ
  • 10 Аха

    77 27 Отговор
    Преди това беше за лисичанск а преди това за северодонецк а преди това за мариопул……
    Знаем как свършва всичко!
  • 11 нннн

    35 34 Отговор
    Пояснявам: става въпрос за Таврическа губерния на Русия.
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    57 42 Отговор
    В момента там се бомби постоянно и житото е на пепел.Според моето дълбоко виждане.Руснаците подцениха много ситуацията в този край,прекалено разчитаха на ПВОто си,което се оказа неефективно срещу американските Хаймерси.За мен те там стоят зле.Вчера ви казах,нещо,което не ви се казва още.Търси се от Руснаците мир.като, се дава Херсон и Донецк се дели от двете страни на днепър....Крим го пазят с атом.Там американците са забранили на всу да цели моста на путин.Дали не отиват на такъв вариант.Дори да отидат на този вариант,това е рана,която ще кърви много повече от раната на израел-палестина!По тези места траен мир няма да има и след 300г !

    Коментиран от #19, #28

  • 13 Тактик №1

    61 35 Отговор
    Украйна напредва “губейки градове”!
  • 14 хихи

    51 39 Отговор
    Всичко е решено, а България пак е от страната на Булката, както през Първата, Втората и Студената войни...

    Коментиран от #18

  • 15 Всичко

    22 9 Отговор
    Ще се реши в Киев

    Коментиран от #39

  • 16 Мдааа

    13 47 Отговор
    Да четат нашите русофили, защото те виждали само как ги посрещат с цветя. А аз гледах по телевизията, протестите в Херсон.
  • 17 789

    36 32 Отговор
    Панегирика от наци за наци.
    Дзеле е пълен фейк.
    Няма информация в световните медии за стражения
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 46 Отговор

    До коментар #14 от "хихи":

    В момента бг стои на Печеливша позиция.Проблем за бг е мощна мрежа от руски шпиони в управлението на страната ни.Тук огромна част от власта е кръвно свързана с кгб!

    Коментиран от #38

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 КовидмамЯк

    24 35 Отговор

    До коментар #4 от "ДО 10 ДНИ ХЕРСОН ЩЕ БЪДЕ ОСВОБОДЕН":

    Започваме обратно отброяване и след 10 дни пак ще говорим.😉

    Коментиран от #26

  • 21 А бе

    36 34 Отговор
    Оставете го Херсон,кьорфишек е там работата.
    Краматорск,дайте там да видим какво ще стане. Падне ли той,оттича се Украйна в канала.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Леко с минусите

    21 4 Отговор
    Мoдеpaтоpe, личи си от далече когато някой пипа в бекграунда както при фалшивите ви анкети. И ме се чуди как те изписвам при наложена забрана от теб. ПростоСиМалоумен.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мимч

    43 29 Отговор
    Той Херсон си е овладян отдавна от руснаците,така,че въороса кой не стои на дневен ред...Това че укрите го атакуват с американски ракети е друг въпрос.С тяхните камани ще стане по техните глави...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Да ви го

    29 13 Отговор
    Dw фалшиво
  • 28 хахаха

    22 3 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    умния, през Донецк не тече Днепър, тъй че няма как да се раздели от него на две...
  • 29 Всичко пред Херсон

    8 32 Отговор
    е вече украйнско, следваща фаза е влизане в града, в който населението е на страната на Украйна

    Ясено е как ще свърши

    Коментиран от #51

  • 30 Берлин

    18 4 Отговор
    Ще помоля уважаемия модератор да се обади на 112 и да помоли да занесът мигновено хапчетата на дълго,дълбоко и ясно виждащия човек,Благодаря.
  • 31 Берлин

    12 5 Отговор
    Ще помоля уважаемия модератор да се обади на 112 и да помоли да занесът мигновено хапчетата на дълго,дълбоко и ясно виждащия човек,Благодаря.
  • 32 Берлин

    6 5 Отговор
    Ще помоля уважаемия модератор да се обади на 112 и да помоли да занесът мигновено хапчетата на дълго,дълбоко и ясно виждащия човек,Благодаря.
  • 33 Берлин

    6 5 Отговор
    Ще помоля уважаемия модератор да се обади на 112 и да помоли да занесът мигновено хапчетата на дълго,дълбоко и ясно виждащия човек,Благодаря.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ей, админчооо

    10 2 Отговор
    Заваляха минуси. Спри се малко или поне ги добавяй вечер докато спим...СкапанМалоумнико! :)
  • 38 ТъпакПрост

    12 5 Отговор

    До коментар #18 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Видимо не си наред.

    Коментиран от #40

  • 39 ТОЧНО

    11 19 Отговор

    До коментар #15 от "Всичко":

    когато путлер подписва капитуалция на Русия

    Коментиран от #50

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Японеца

    17 2 Отговор
    Като почете някой история, ще се досети, кой ще спечели войната.
  • 42 Извод

    8 17 Отговор
    Избирателите на Израждане, 99% бакшиши, контрольори от градския транспорт, общи работници, ниско платени мързеливи гастербайтери.

    Коментиран от #47

  • 43 Ленин

    6 13 Отговор
    Херсон,това е жалкият край на един безславен диктатор

    Коментиран от #49

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ХА ХА ХА

    16 4 Отговор
    АБЕ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ , ЗАЕДНО ЛИ СЕ ДРУСАТЕ СЪС ЗЕЛЕНИЯ КЛОУН ?????
    """МНОЖЕСТВОТО ОТ ЖИТЕЛИ НА ХЕРСОН СА ИЗКЕЗЛИ И ЗАКАЧИЛИ УКРАЙНСКИ ЗНАМЕНА НА РУСКИТЕ ТАНКОВЕ , СЛЕД КОЕТО РУСИТЕ ЗАПОЧНАЛИ ДА СТРЕЛЯТ СРЕЩУ ТЯХ И МОЖЕЛО ДА ИМА ЕДИН УБИТ """
    И ФРИЦОВЕТЕ СЕ ОЛИВАТ .....АМА ПО ЗЕДЯ ОТ КЛОУНА !!!!!!!
  • 46 Оня с косата

    15 4 Отговор
    Ами така си е, там ще се реши всичко, и тъй като там в момента избиват нацистите като хлебарки, е редно да кажем, че нацистката пропаганда не води до победи, а само до беди, които ще докарат Зеленски до "самоубийство" – ще умре наистина, но самоубит от американските си господари, заради загубата на цяла Украина.
  • 47 напуснал Израждане разбрал истината

    3 7 Отговор

    До коментар #42 от "Извод":

    Избирателите на ИЗРАЖДАНЕ са подобните на тези постоянни дебили, които си търсят месията, и които винаги попадат на антихриста, защото дебилчетата ще гласуват за Коцето-КоЗЯКА, който го има записан как хвали САЩ като най-великата държава в света, и същото Коце, което обяви Русия за АГРЕСОР в Украина.

    Само дебил, (соросоид) ще гласува за поредната създадена от САЩ партия Израждане.
    Масово дебили( известни и всякакви езичници търсещи си месия – дявола), са гласували за поредната партия на сатаната ПП, а същите и подобните на тях ще гласуват и за Израждане, партията на Посетителя на Козяк Коцето даволопоклонниов.
  • 48 Отговор

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ще има много":

    Да, за съжаление те и Путин мислиха за Горбачов или Елцин, а то какво стана?
  • 49 И то какъв

    8 2 Отговор

    До коментар #43 от "Ленин":

    Много кървав клоун за собствения си народ ! И не виждам никакъв национализъм в случая! Защото ако имаше такъв, то до последно ще искаш да запазиш собствения си народ!

    Коментиран от #52

  • 50 Отговор

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "ТОЧНО":

    Това можеш само да си мечтаеш!!!
  • 51 Да от

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Всичко пред Херсон":

    Ясно по Ясно, но не за сметка на Украйна
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Тарикат

    6 2 Отговор
    Ауу, егати яростната пропаганда. Що за "интерпретации на истината". Жителите на Херсон излязоха организирани и повлияни от бившата власт. Защо сега на излизат, след като на много от тях са им опростили дълговете пред мафиотската приватбанк. Тоя бил от КГБ, оня бил конспиратор, интересно заедно ли са работили с автора на статията, който не споменава и дума с какво се е занимавал бившия кмет. Живнаха леко ЗСУ и си помислиха , че ще превземат града. Херсон е украински, но не е на тази кравожадна власт, която рано или късно ще бъде измерена от Украйна.
  • 55 стоян георгиев

    2 4 Отговор
    херсон е единствената придобивка след нападението пот февруари на русия над украина ако го загуби путин трудно ще обясни стоте хиляди загубени воиника и милиардите долари .херсон е и сравнително съхранен не е разрушен като мариопул или лисичанск,а и е единствения областен център завладян след 24 февруари.към момента състоянието на руските части в града и региона е отчаиващо.русия извозва части от донбас за да подкрепи групировката си в региона както и части от фсб за да подсили боиния дух ,но всичко това няма да помогне на путин.напротив ще доведе до ужасяващи руски загуби в полята на херсонска област под ударите на украинското оръжие.
  • 56 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ще има много":

    Има една дребна подробност , която разваля цялата ти картинка , щото ядрена бомба явно си виждал само на картинка !! Ядрената бомба не е калашник и местния бабаит може само да я гледа като голям камък или в най-добрия случай да я продаде за стотинки , щото крадени работи така се продават ! И сети се кой има най-много пари и всички връзки да я купи !!
  • 57 Българка

    2 5 Отговор
    "Исвибодените" и останали живи в Херсон сега ги "освобождават от имуществото и свободата им. През 2014 "демократичният" референдум в Крим беше по дулата на руските калашници. Сега това се готви и за Херсон. Украинците по най-бързия и категориченн начин трябва да си върнат града и разкромят руските окупатори и украински предатели
  • 58 МАТЕМАТИКА ВИТАНОВ КАЗА КОЙ ЩЕ ПОБЕДИ

    2 0 Отговор
    ОЩЕ В НАЧАЛОТО , СПОМНЕТЕ СИ !
  • 59 ПОЛОВИНАТА УКРАЙНА ЗАСЕГА Е ВЕЧЕ В РУСК-

    2 1 Отговор
    АТА ФЕДЕРАЦИЯ ............ ДРУГАТА ПОЛОВИНА САМИ ЩЕ СЕ ВКЛЮЧАТ ЗАЕДНО С БЪЛГАРИЯ !
  • 60 ЗАПАДА ЩЕ СЕ БОРИ С РУСИЯ ДО ПОСЛЕДНИЯ

    3 1 Отговор
    БАНДАРАК ! ПОСЛЕ СЛЕДВА ВЪВОД НА РУБЛАТА !
  • 61 незнайко

    2 1 Отговор
    Какво става ? Много статии от ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ? Пропагандата е в апогея си !!!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.