Last news in Fakti

30 Юли, 2022 19:35 17 626 10

Хиляди протестиращи окупираха парламента

  • ирак-
  • муктада садр-
  • багдад-
  • протест-
  • парламент-
  • окупация

Демонстрантите обявиха седящ протест в парламента

Хиляди протестиращи окупираха парламента - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Хиляди привърженици на влиятелния иракски шиитски духовник Муктада Садр нахлуха днес в сградата на парламента в Багдад за втори път тази седмица на фона на продължаващата с месеци политическа безизходица в страната, предаде ДПА, съобщи БТА.

Демонстрантите обявиха седящ протест в парламента, съобщи иракската информационна агенция ИНА. Протестиращите успяха да влязат в строго охраняваната "Зелена зона" в центъра на Багдад, където се намират парламентът, правителствени сгради и чуждестранни посолства, включително това на САЩ, въпреки че силите за сигурност използваха срещу тях сълзотворен газ и шокови гранати, за да им попречат да проникнат, съобщиха очевидци.

При сблъсъците най-малко 70 протестиращи и полицаи бяха ранени, някои от които сериозно, съобщават местни медици, цитирани от Ройтерс. Фотограф на Франс прес видя групи от демонстранти, загърнати в иракски знамена, които кръстосват улиците в "Зелената зона".

Привържениците на Садр се събраха днес в центъра на иракската столица и нахлуха в парламента за втори път тази седмица, за да изразят недоволството си от издигнатата от проирански партии номинация за нов премиер на страната на бившия министър Мохамед Шия ас Судани, който е смятан за приближен до бившия премиер Нури Ал Малики - заклет враг на Садр. Предишният подобен протест с нахлуване в парламента се проведе в сряда, но тогава Садр призова привържениците си да се разотидат. Протестиращите в сградата на парламента скандираха днес лозунги с искане за реформи и борба с корупцията, предаде иракската телевизия "Ас Сумария".

Кадри, показаха демонстранти, основно млади мъже, разхождащи се или седящи в сградата, а някои от тях показваха знака на победата. Блокът "Сайрун" ("Поход за реформи") на Садр спечели парламентарните избори през октомври миналата година, получавайки 73 места в 329-местния законодателен орган, припомня Ройтерс. Блокът на Садр обаче изтегли депутатите си от парламента, след като не успя да състави правителство, в което да не участват шиитските му съперници, които са главно партии, подкрепяни от Иран.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    62 7 Отговор
    Това очаква всяка държава, в която стъпи краварски ботуш налагащ "демокрация"!
  • 2 И ние тук

    44 3 Отговор
    си имаме синя и зелена зони откъдето ни смучат търтеите до посиняване.
  • 3 Рошко

    45 6 Отговор
    Влезе ли някъде краварин с оръжие, ако успеят да го изгонят след него само войни и раздори и пак печелят не случайно индиандкия вожд го е казал в гьол с риба стъпи ли англичанин и рибите почват да се бият
  • 4 Саддам

    45 5 Отговор
    Липсвам ли ви? Демокрацията как е ?
  • 5 Бах Z

    46 3 Отговор
    Ирак предложи войски на страната на Русия.
    И това ще бъде. Никой не желае западните ДЖЕНДЪРИ.
  • 6 Гого

    41 4 Отговор
    И каква стана тя? Нали САЩ "занесоха" в Ирак западната демокрация и сложиха послушно правителство, лоялно към Чичо Сам. Сега се оказва, че има ширеща се корупция и т.н. Това ли е демокрацията по американски? Да им имам демокрацията. Ако е така, какво се чудим, че Бойко здраво е прегърнал евро атлантизма и неговите хора ходят по закуски в американското посолство. И външно мълчи. И ДАНС мълчат. Какво стана със заплахата от националната ни сигурност. Защо не се изгонят малко американски дипломати позволяващи си да ходят по министерства и да привиква в посолството политически лица? И на първо място Херо Мустафа. Тя си ходи свободно в МС, в президенството. Да сте чули някой друг дипломат от ЕС например да си ходи свободно из коридорите на власта? При това сме в един съюз. Винаги са спазвали дипломатическия протокол. Време е на чичо Сам да му се отреже нахалния нос.
  • 7 Селяк

    20 4 Отговор
    За непознатите - този духовник Муктада Садр трябва да е зад решетките!! Такава змия е този, и какви золуми прави там не е истина. Понеже е духовник и проповядва и от там промива мозиците на всички, че прави положението още по-зле! Ехх каква хубава държава беше преди 70те и сега на какво прилича и всичко благодарение на любимците на ХариКиро - САЩ!
  • 8 Браво !

    13 1 Отговор
    Каква какафония! Къде са хамериканците, техните дружествени съюзници, да оправят тая бъркотия? Нали свалиха Садам, за да направят демокрация по собствен образ и подобие? Колко пари потънаха там? И нашите закопаха! И кво сега? Нищо! Хайде и на Ирак едно ембарго но без нефта, щото им трябва на хамериката! И да почнем нова офанзива там! Има и българи, които са готови да ги гръмнат за кинти! Хайде! Да, ама нещо се пропука! В окраина нещата се закучиха за западните демокрации. Държавите започнаха да се събуждат и лека полека бягат от хамериканската зона на влияние! Искат си свой начин на живот. Никой да не им се бърка! Кога ли и ние ще прогледнем?
  • 9 Ами

    9 2 Отговор
    където има краварско посолство има и преврати и революции...
  • 10 БумиРанг

    2 0 Отговор
    Това се случва за трети пореден път от както иракското правителстви подкреои онези от ПКК обвиняващи че Турция уж стрелала по мирното им население. Това е в последствие на ефекта на бумеранга.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания