Last news in Fakti

16 Юли, 2022 16:40 1 492 13

Джо Байдън се застъпва за интеграция между Израел и арабските страни

  • джо байдън-
  • сащ-
  • близкия изток-
  • срещи-
  • израел-
  • арабските страни-
  • ирак-
  • египет-
  • обединените арабски емирства

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе бърза поредица от срещи с лидерите на Ирак, Египет и Обединените арабски емирства в събота

Джо Байдън се застъпва за интеграция между Израел и арабските страни - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе бърза поредица от срещи с лидерите на Ирак, Египет и Обединените арабски емирства в събота, докато се опитваше да изгради регионална противоракетна отбрана в рамките на арабската среща на върха в Саудитска Арабия.

Байдън, който започна първото си пътуване до Близкия изток като президент с посещение в Израел, се стреми да използва срещата в Джеда, за да интегрира Израел като част от нова антииранска ос

"Ние вярваме, че има голяма полза от включването на възможно най-много от страните в този регион и със сигурност Израел има значителни способности за въздушна и противоракетна отбрана, от каквито (другите страни) се нуждаят. Ние водим двустранни дискусии с тези нации", каза високопоставен служител на америкабската администрация пред репортери.

Байдън се фокусира върху планираната среща на върха с шест държави от Персийския залив и Египет, Йордания и Ирак, като същевременно омаловажи срещата си със саудитския престолонаследник принц Мохаммад бин Салман. Тази среща предизвика критики в Съединените щати за нарушения на човешките права.

Байдън беше обещал да изолира Саудитска Арабия на световната сцена заради убийството през 2018 г. на журналиста Джамал Хашоги от саудитски агенти, но в крайна сметка реши, че интересите на САЩ налагат пренастройка, а не разрив в отношенията с най-големия износител на петрол в света и неофициален флагман на арабския свят.

Байдън се нуждае от помощта на имащата важен глас в ОПЕК Саудитска Арабия заради високите цени на петрола и други проблеми, свързани с конфликта Русия-Украйна, и докато насърчава усилията за прекратяване на войната в Йемен, където е в сила временно примирие. Вашингтон също иска да ограничи влиянието на Иран в региона и глобалното влияние на Китай.

Президентът на САЩ проведе поредица от двустранни разговори, преди да участва в срещата на върха. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза в петък, че президентът ще "изложи ясно" своята визия и стратегия за ангажимента на Америка в Близкия изток.

На срещата си с Байдън египетският президент Абдел Фатах ал Сиси обсъди продоволствената сигурност и прекъсванията на енергийните доставки, съобщиха от египетското президентство.

Друг високопоставен служител на администрацията на американския президент каза, че Байдън ще обяви, че Съединените щати са отделили един милиард долара за нова краткосрочна и дългосрочна помощ за продоволствена сигурност за Близкия изток и Северна Африка и че държавите от Персийския залив ще отделят 3 милиарда долара през следващите две години в проекти, които са в съответствие с партньорства на САЩ в глобалната инфраструктура и инвестиции.

Държавите от Персийския залив, които отказаха да застанат на страната на Запада срещу Русия в конфликта в Украйна, на свой ред търсят конкретен ангажимент от страна на Съединените щати за стратегическите връзки, които са обтегнати поради предполагаемото оттегляне на САЩ от региона.

Рияд и Абу Даби са разочаровани от условията на САЩ за продажбата на оръжие и от това, че са изключени от непреките преговори между САЩ и Иран, насочени към съживяване на ядрената сделка от 2015 г., което те смятат за погрешно, тъй като не са адресирани регионалните опасения относно ракетната програма и поведението на Техеран.

Израел, който споделя техните опасения относно Иран, насърчи пътуването на Байдън до кралството, надявайки се, че то доведе до затопляне между Саудитска Арабия и Израел като част от по-широко сближаване на еврейската държава с арабските страни, след като ОАЕ и Бахрейн изградиха връзки с Израел в споразумения с посредничеството на САЩ, които получиха благословиите на Рияд.

В знак на напредък в тази посока, Саудитска Арабия заяви в петък, че ще отвори въздушното си пространство за всички въздушни превозвачи, проправяйки пътя за повече полети до и от Израел.

Планът за свързване на системите за противовъздушна отбрана може да се окаже трудна сделка за арабските държави, които нямат връзки с Израел и не искат да бъдат част от алианс, смятан за противодействащ на Иран, който е изградил силна мрежа от пълномощници в региона, включително в Ирак, Ливан и Йемен.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колкото и да се мазниш

    24 1 Отговор
    сърбали са ти попарата! На всички е ясно, че САЩ не си държат на думата и са подлеци и лъжци!
  • 2 Хихи

    23 0 Отговор
    Чаршафите са приели Мумията за да се посмеят. САЩ върви към третия свят с двеста.
  • 3 незнайко

    21 1 Отговор
    Като какъв се явява този смешник Байдън, че да съдейства за интеграция на арабите ??? Има ли държава където да не се е намесил ??? Дано го отсвирят, както го прави ЕРДОГАН, за което му се възхищавам !!!
  • 4 да де

    16 1 Отговор
    Деменцията обикаля като цветарка белким някой му се върже на брътвежите.
  • 5 Освен това

    3 16 Отговор
    Байдън си обикаля по свата а диктаторчето не излиза от бункера.

    Коментиран от #6, #11

  • 6 Отговор

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Освен това":

    ЗЕЛЕНСКИ ЛИ? Че той вече е чужбина. За него руско е чужбина веке

    Коментиран от #7

  • 7 прайш са на ударен лопата

    2 10 Отговор

    До коментар #6 от "Отговор":

    За жижу психопата

    Коментиран от #9

  • 8 сноу

    7 0 Отговор
    Стига сте публикували измишльотини от селските вечеринки на блинката и дяда му ....та дори и CNN не смеят така замотат нещата, а те са с върхова квалификация..Просто най безцеремонно натириха бая си дън да върви да търси нефт и газ че цените в щатите летят ежечасно ,а на всяка колонка всеки ден има все по нови балагословии по него..Казано му е дори че има право дори да предлага оръжия и без съгласието на държ.департамент..
  • 9 ПО СКОРО

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "прайш са на ударен лопата":

    ИМАШ ВПРЕДВИД НАШ МЪРКАНИЯ КОМИК НАЛИ .....РАЗБИЧАЧоф............????
  • 10 Сатана Z

    5 0 Отговор
    Принц Салман е казал на сенилния Джо,че няма начин да увеличи добива на петрол повече от 13 млн.нарела на ден,при което Бидона е подвил опашка.
    Връща се без нищо ,натирен от камиларите.

    Z
  • 11 Пешо Софиянец

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Освен това":

    Бай дзън го насочват да върви по червения килим, а той се пъне да си ходи на други посоки. Отново се здрависва с духове.
  • 12 Деций

    2 1 Отговор
    Интеграцията ще се изразява в следното:
    Евреите ще ограбват чаршафосаните,това е интеграция по Американски или Еврейски,което е едно и също нещо.
  • 13 бабаяга

    0 0 Отговор
    Според Тората практики от чужбина правят избиването на евреи задължително. Ставаш враг на Бог. Същото е да убиеш някой който има Соломонов печат.