Last news in Fakti

27 Юли, 2022 14:45 2 351 4

Напрежението между Ирак и Турция заради смъртоносно нападение ескалира в ООН

  • ирак-
  • турция-
  • напрежение

Спорът между Ирак и Турция около смъртоносно нападение, извършено наскоро в Северен Ирак, се задълбочи на извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН

Напрежението между Ирак и Турция заради смъртоносно нападение ескалира в ООН  - 1
Снимка: Shutterstock

Спорът между Ирак и Турция около смъртоносно нападение, извършено наскоро в Северен Ирак, се задълбочи на извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН във вторник, предаде Асошиейтед прес.

Иракският външен министър настоя за изтеглянето на всички турски военни от страната, а турският заместник-посланик каза, че правителството му ще продължи да преследва бойците, смятани от Анкара за терористи, които се укриват в Ирак.

Иракското министерство поиска срещата след артилерийската атака на 20 юли, при която бяха убити девет иракски туристи и бяха ранени 33 души. Външният министър на страната Фуад Хусейн заяви, че иракското правителство има "доказателства", че Турските въоръжени сили са отговорни за нападението.

Турция отрича да носи отговорност и хвърля вината на бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК), която е смятана за терористична организация от Анкара и Запада. Групировката води въоръжен бунт срещу правителството в Анкара и има бази в планините на Северен Ирак.

В началото на заседанието на Съвета за сигурност специалният представител на Ирак в ООН заяви, че Турция и Ирак са готови за съвместно разследване на артилерийската стрелба в провинция Дохук, Иракски Кюрдистан.

Външният министър на Ирак Фуад Хусейн призова Съвета за сигурност да формира "международна независима разследваща комисия" по случая. Пред журналисти той е изказал готовността на Багдад и за съвместно разследване с Турция, но е добавил, че турската страна не е потърсила контакт с иракската.

Йонджю Кечели, заместник-посланик на Турция в ООН, посочи, че турската страна е изяснила, че е готова да направи всички нужни стъпки, за да се разкрие истината. По думите му установяването на истината е това, което искат и иракските власти. Според него обаче някои иракски представители "са избрали ескалацията вместо дипломацията и сътрудничеството".

По думите на Хусейн иракското правителство е "сигурно", че турската армия е отговорна за нападението. Той призова Съвета за сигурност спешно да приеме резолюция с искане Турция да изтегли от Ирак своите 4000 войници, според неговите думи, и да прекрати навлизането в иракското въздушно пространство.

Съветът за сигурност издаде резолюция в понеделник, която осъжда "най-остро" атаката по курорта и изказва подкрепа за иракските власти в разследванията им, насърчавайки всички страни да сътрудничат с правителството на Ирак. Съветът не споменава Турция в документа.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пуяка

    11 3 Отговор
    става много спокоен кога легне в тавата !
  • 2 българин

    5 9 Отговор
    джуджето разпалва войни
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПарламентМалборо

    0 0 Отговор
    Опитите за опетняване на Турция в Ирак задеиства делото на бумеранга и сега протестите са срещу паркамента им.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания