Last news in Fakti

2 Август, 2022 13:30 1 928 10

Защо евентуалното посещение на Пелоси в Тайван предизвика напрежение между САЩ и Китай?

  • сащ-
  • китай-
  • тайван-
  • остров-
  • конфликт-
  • сингапур-
  • малайзия-
  • южна корея -
  • япония-
  • ковид-19-
  • нанси пелоси

В изявление през уикенда Пелоси каза, че ще посети Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония, за да проведе разговори за търговията, пандемията от КОВИД-19, климатичните промени, сигурността и демократичното управление. Тогава тя не потвърди, че може да посети Тайван.

Защо евентуалното посещение на Пелоси в Тайван предизвика напрежение между САЩ и Китай?  - 1
Снимка: БГНЕС

През 1997 г., когато тогавашният председател на Камарата на представителите на САЩ Нют Гингрич посети Тайван - острова, за който управляващата комунистическа партия в Китай претендира, че е част от китайската територия, Пекин не беше доволен, но преглътна раздразнението си. Тогава Китай имаше други приоритети, обяснява Асошиейтед прес. Правителството на президента Цзян Цзъмин се готвеше да отпразнува връщането на Хонконг под своя юрисдикция и искаше да отбележи излизането на Пекин от дипломатическата изолация след потушаването на продемократичните протести на площад Тянанмън през 1989 година. Гингрич, поддръжник на по-тесните американско-китайски връзки, току-що беше подпомогнал тази кампания, срещайки се с Цзян в Пекин. Китай реши да не влиза в сблъсък с Вашингтон.

Четвърт век по-късно условията са драстично различни. Правителството на китайския президент Си Цзинпин е по-богато, по-добре въоръжено и по-малко склонно на компромиси по отношение на Тайван. Пекин разглежда всеки официален контакт с острова като признание за неговото демократично избрано правителство, което според Китай няма право да поддържа външни отношения.

Моментът засилва политическия натиск. Много анализатори смятат, че тази есен Си ще се опита да си осигури трети петгодишен мандат като партиен лидер. Тези негови усилия могат да бъдат подкопани, ако съперниците му го обвинят, че не е бил достатъчно твърд спрямо това, което те определят като американска провокация. Китай предупреди Съединените щати, че ще има сериозни последици, ако председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси направи необявено посещение в Тайван, съобщи ДПА. Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян каза вчера на пресконференция в Пекин, че подобно посещение би било "крещяща намеса във вътрешните работи на Китай". По повод евентуално посещение на Пелоси в Тайван той добави, че китайската страна е напълно подготвена за всякакво възможно развитие на ситуацията и Китайската народноосвободителна армия няма пасивно да наблюдава и „със сигурност ще предприеме силни и решителни мерки за защита“ на китайския суверенитет и териториална цялост.

В изявление през уикенда Пелоси каза, че ще посети Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония, за да проведе разговори за търговията, пандемията от КОВИД-19, климатичните промени, сигурността и демократичното управление. Тогава тя не потвърди медийните съобщения, че може да посети Тайван. Днес Пелоси пристигна в Малайзия, но засега няма подробности за нейния график, отбелязва АП. В четвъртък тя ще има срещи с председателя на парламента на Южна Корея Ким Джин-пьо, но не е ясно кога точно тя ще пристигне в Сеул. Графикът на Пелоси за сряда също не е ясен и не се съобщава кога тя ще отпътува за Япония.

Байдън заяви пред репортери, че американските военни смятат, че посещение в Тайван "не е добра идея точно сега". Но вероятно от уважение към нейната позиция президентът не е казал, че Пелоси не бива да ходи там. Представители на САЩ заявиха пред Асошиейтед прес, че ако Пелоси отиде в Тайван, американските военни вероятно ще използват изтребители, кораби и други сили, за да осигурят защита на полета ѝ.

Правителството на Тайван е основано от китайски националисти, които бягат там през 1949 г., след като губят гражданска война със силите на Китайската комунистическа партия, припомня в. "Вашингтон пост". Официалното наименование на Тайван е Република Китай, а на контролираната от Пекин континентална част - Китайска народна република. САЩ първоначално признават правителството в Тайван за правителство на Китай. Единственият президент на САЩ, който някога е посещавал Тайван, е Дуайт Д. Айзенхауер, който се среща с Чан Кайши в Тайпе през 1960 година.

Въпреки това, след като през 1971 година Тайван губи мястото на Китай в Организацията на обединените нации, което е заето от Пекин, той бавно губи и дипломатическото си признаване по света. През 1979 година САЩ променят курса и установяват дипломатически отношения с ръководения от комунистите Китай. Оттогава Съединените щати действат в рамките на т.нар. политика на "Един Китай", въпреки че Вашингтон смята, че съдбата на Тайван не бива да бъде решавана със сила.

Според запознати с темата източници, цитирани от Ройтерс, възможно е председателката на Камарата на представителите да пристигне в Тайван още днес. Китай предупреди, че неговата армия няма безучастно да гледа отстрани, ако тя го направи.

"Както ние го виждаме, подобно посещение е много опасно и много провокационно", подчерта на пресконференция китайският постоянен представител в ООН Чжан Цзюн, цитиран от Франс прес. "Ако това посещение се състои, то ще отслаби и отношенията между САЩ и Китай, сигурен съм, че САЩ разбират това", добави той.

Министерството на отбраната на самоуправляващия се Тайван съобщи, че е повишило равнището на бойна готовност на своите сили от днес сутринта до обяд, съобщи Ройтерс, като цитира централната новинарска агенция на острова.

Няколко китайски бойни самолета прелетяха днес близо до разделителната линия в средата на Тайванския проток, съобщи още Ройтерс, като се позова на анонимен източник. Според него няколко китайски бойни кораба се намират от вчера в близост до неофициалната буферна зона на морския път. Въоръжените сили на Тайпе са изпратили самолети, които наблюдават ситуацията.

На фона на тези ескалации Белият дом се опита да успокои обстановката. Миналата седмица говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че няма причина Пекин и Вашингтон да влизат в конфликт, ако Пелоси реши да посети острова. Той напомни, че това не е първото посещение на председател на Камарата на представителите на САЩ в Тайван, а членове на Конгреса са посещавали острова и тази година. Кърби добави, че няма "никаква промяна" в американската политика по отношение на Китай.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гггг

    10 5 Отговор
    Защото Китай не иска война а пък съединените гащи исках
  • 2 Вашето мнение

    14 5 Отговор
    Напрежението е търсено от сащисаните, но защо пращат бабушкер дето нито знае къде отива, нито какво ще прави там, нито ще помни къде е била? Явно с дементиралият им президент, който нарече украинския народ ирански, редовно се въргаля по стълбите и улиците у шаштко е дошла такава мода с демократите.
  • 3 Плебей

    9 4 Отговор
    Десетки хора излязоха по улиците на Тайпе в понеделник, за да протестират срещу планираното посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, съобщи China Times.
    Източникът посочи, че протестите се провеждат основно до сградата на така наречения Американски институт в Тайван (AIT) и са организирани от различни обществени платформи и групи. Протестиращите нарекоха Пелоси "грозен американски политик" и я призоваха да се откаже от пътуването си до Тайван, подчертавайки, че жителите на Тайван не приветстват нейното посещение.
    Тайванският лидер Цай Инг-уен също беше критикуван.Според съобщения в медиите, Цай Инг-уен ще се срещне с Пелоси, ако тя посети Тайван. Протестиращите я обвиниха, че "издълбава Тайван", заявявайки, че тя жертва интересите на Тайван в името на други страни.
    На мястото на протеста имаше голям брой полицаи, които опазваха реда, но не беше използвана сила.
  • 4 защото

    13 1 Отговор
    Китай е блокиран към Тихия окен от САЩ, търговски и военно. Тайван е по средата. Рано или късно ще го нападнат, лошото е, че момента може и да е сега, тъй като гледат как се управлява САЩ и по-добра възможност надали ще имат. Ако Китай не нападне и завземе тайван до 10-15години, икономически ще изпаднат в дъгла и неизбежна рецесия. Ако нападнат сега, просто ще има 3-та световна, но може и да изчакат все пак Европа да си даде старта, както е по обичай.
  • 5 Въпросът поставен от заглавието

    13 1 Отговор
    Е неуместен
    САЩ още от времето на кисинджър признаха че има единен Китай и посещение на високо ниво в тези райони трябва да става с благословията на Пекин

    Коментиран от #8

  • 6 Васил

    4 6 Отговор
    Ако им наложат санкции на Китай за половин година ще клекнат и без това строителният балон се спука 1 трилион задължения.

    Коментиран от #9

  • 7 Филип Ейджи

    4 0 Отговор
    Аман от бабуняци!
  • 8 Филип Ейджи

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Въпросът поставен от заглавието":

    САЩ няма един договор да е спазила!
  • 9 Наско

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "Васил":

    Така е. Реално над 50% от икономиката на Китай е куха. Те всъщност имат 1/3 от икономиката на САЩ с 5 пъти по-голямо население. Смешно е тези две държави да се считат за конкуренти. Днес е модерно да се мрази САЩ, но като суперсула те нямат конкуренция на планетата и това скоро няма да се промени. И докато ги мразят всички се радват на електричеството, телевизорите, телефоните, компютрите и интернет, без които не могат - всички изобретени в САЩ.
  • 10 доко

    3 0 Отговор
    нека да посети квартала акациите или военна рампа..чакаме ви
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания