Last news in Fakti

4 Август, 2022 19:19 980 4

На Острова! Британският енергиен регулатор ще преразглежда тавана на цените всяко тримесечие

  • великобритания-
  • ток-
  • газ-
  • сметки

Ограниченията за цените ще се актуализират по-често, така че стойността, начислена на потребителите, да отразяват по-добре текущите разходи за газ и електроенергия

На Острова! Британският енергиен регулатор ще преразглежда тавана на цените всяко тримесечие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският държавен регулатор на пазара на газ и електроенергия "Офджем" (Ofgem) обяви, че ще преразглежда наложената горната граница върху цените на енергията в страната на всяко тримесечие вместо два пъти годишно, с цел да намали риска от финансови затруднения пред доставчиците и по-високи разходи за потребителите. Това съобщиха световните агенции, позовавайки се на изявление на регулатора.

Смята се, че нестабилността на пазарите на електроенергия и газ на едро ще продължи по-дълго от очакваното, с много по-високи цени на газа и електричеството от отчитаните досега.

"Днешната промяна ще допринесе до известна степен за осигуряване на необходимата стабилност на енергийния пазар, намалявайки риска от по-нататъшни широкомащабни фалити на доставчици, които причиняват значителни смущения и повишават разходите за потребителите", информират от "Офджем", като добавят, че не е в интерес на никого доставчиците да напуснат пазара.

Таванът върху цените на газа и електроенергията, който е в сила от януари 2019 г., отразява разходите за доставка на енергия. Той определя максимума, с който доставчиците могат да таксуват потребителите за единица енергия, и ограничава нивото на печалби за доставчик на енергия до 1,9 на сто от приходите му.

Ограниченията за цените ще се актуализират по-често, така че стойността, начислена на потребителите, да отразяват по-добре текущите разходи за газ и електроенергия. Това би позволило на доставчиците да управляват по-добре рисковете, според британския регулатор.

От миналата година досега около 30 доставчици, предимно малки и средни фирми, са изпаднали в неплатежоспособност, припомня Ройтерс.

"Офджем" предупреди също, че клиентите на енергийните доставчици са изправени пред предизвикателства с оглед на идващата зима.

В резултат на нарастващите цени на едро горната граница на цените ще трябва да се увеличи, а регулатора ще публикува новата граница в края на август.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    0 0 Отговор
    Докато Русия нахлуваше в Украйна, щаба на армията на Обикновеното кралство беше прекалено зает да издава лекция на офицерите си, какви думи и обръщения да използват за да не обидят "храбрите" евентуални.... специални хора, които може да влязат в армията.
  • 2 Танк

    1 0 Отговор
    Таз година на 3 месеца, догодина на седмица
  • 3 значи

    5 0 Отговор
    Там може да има таван, тук не. По католици от папата пак.
  • 4 Щрак

    0 0 Отговор
    На острова тази спекула я няма както у нас. Има увеличение на цените но то е минимално и плавно, преди месец цената на дизала беше 199 на 100 литра бензина 189 на 100 , сега поевриняха с около 30 цента.След преизчисление ел енергия за домакинство е 2000 на годишна база надхвърлиш ли цената е друга , само ,че на острова и най забутаното село е газифицирано и се отоплява на газ ,руския газ на острова е в минимални количества . А при нас е ГРАБЕЖ.
Новини по държави: