Last news in Fakti

4 Август, 2022 23:00 3 935 71

Словашки експерт: Ще издържи ли Европа на газовия шантаж на Путин?

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • северен поток-
  • владимир путин

Русия намалява доставките на газ за Стария континент, за ​​да попречи на страните от ЕС да подготвят достатъчно запаси за зимата

Словашки експерт: Ще издържи ли Европа на газовия шантаж на Путин? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия се стреми да принуди Запада да намали подкрепата за Украйна, пише украинското издание "Европейская правда". То цитира мнението на словашкия експерт Карол Хирман, който смята, че Кремъл планира да постигне целта си за сметка на слабите позиции на Европа в енергийния сектор.

Вече за никого не е тайна, че следващата зима ще бъде много трудна както за Украйна, така и за ЕС. Русия намалява доставките на газ, за ​​да попречи на страните от ЕС да подготвят достатъчно запаси за зимата. Кремъл се надява, че това ще направи ЕС по-отстъпчив към руските искания. Колко реалистични са изчисленията на Путин? Ще направи ли ЕС глобални отстъпки на Русия?

Изданието задава тези въпроси на словашкия експерт Карол Хирман, който е съветвал както словашкото, така и украинското правителство и е добре запознат както с газовия сектор, така и с настроенията в Европа.

Енергийната стратегия на Путин

Стратегията на Путин се оформи още с идването му в Кремъл - още тогава той открито заяви, че износът на енергийни ресурси е важна част от геополитическата стратегия на Руската федерация. Достатъчно е да си припомним 2006 и 2009 г. - две газови кризи, които засегнаха Украйна и Европа.

Наблюдаваме спад в доставките на газ за Европа още от миналото лято, а на Коледа видяхме, че един от ключовите газопроводи "Ямал-Европа" спря и "Газпром" не напълни газохранилищата си в Германия, Нидерландия и Австрия. Това вече беше подготовка за войната в Украйна, но още никой в ​​Европа не го разбираше. След 24 февруари виждаме как редовно Путин чрез "Газпром" намалява доставките на газ, за ​​да окаже натиск върху Европа и да създаде хаос.

Но не трябва да забравяме и третия газопровод - "Турски поток", който минава по дъното на Черно море през Турция за балканските страни и Унгария. Този тръбопровод работи безпроблемно, защото е част от играта на Путин с европейския пазар и по този тръбопровод се снабдяват съюзниците на Русия или "троянските коне" в НАТО и ЕС: Реджеп Тайип Ердоган в Турция и Виктор Орбан в Унгария.

Между другото, унгарският външен министър Петер Сиярто наскоро посети Москва, за да договори допълнителни доставки на газ. Най-вероятно Орбан ще търгува с този газ с други страни, печелейки прилични пари за позицията си, която има в ЕС и в рамките на НАТО и по отношение на Украйна.

Как ще се отрази енергийното ембарго на Русия?

Засега Руската федерация успява да избегне сериозни загуби - въпреки че доставките са рязко намалени, цените в същото време рязко се покачват. И въз основа на това "Газпром" досега успя да компенсира загубите си в обем. Тази ситуация обаче не е вечна и рано или късно проблемите ще "настигнат" "Газпром".

Когато европейското ембарго набере сила, то ще има значително въздействие върху Руската федерация. Но трябва да се има предвид, че Путин не е икономист или политик. Той е офицер от КГБ и в това мисленето му се разминава дори с логиката на съветските лидери. Те се пазеха да не изнудват Европа с газ. Путин, от друга страна, иска да постигне целта си и не се притеснява много от загубите.

Механизъм на пределните цени на петрола

"Сговорът на купувачите", за който много се говори, е работеща идея. Това може да повлияе на цените на петрола и по този начин да удари сериозно руската икономика. Но за да работи този механизъм, е необходимо към него да се присъединят основните незападни клиенти на Руската федерация - Китай и Индия. Дали това е истина, все още не знаем.

Позицията на Саудитска Арабия, Арабските емирства и страните от Персийския залив също ще бъде важна, тъй като руският петрол им създава конкуренция на традиционните пазари в Азия.

Друг важен момент: в какво състояние ще бъде световната икономика. Виждаме, че има проблеми не само на Запад, рязък спад се наблюдава и в Китай. Всичко това автоматично се отразява в търсенето на петрол и цените му.

Готов ли е ЕС да наложи ембарго върху петрола и петролните продукти от Руската федерация

Всичко сочи към факта, че ембаргото ще влезе в сила. Разбира се, ще има изключение за петролопровода "Дружба". Тук има една много фина подробност, която е важно да разбере Украйна. Износът на петролни продукти от петрол, който ще се доставя през "Дружба", ще отиде и в Украйна и ще поддържа страната в движение, включително и армията. Може да не звучи много приятно, но Киев просто няма друг изход.

Възможно пускане на "Северен поток 2"

Експертът не предполага целта на Руската федерация да е пускането на "Северен поток 2". Газовият шантаж на Руската федерация има други причини: Путин иска да накара ЕС да намали подкрепата за Украйна, най-вече в доставките на оръжие.

От друга страна, наскоро руски официални лица започнаха да правят изявления, че пускането на "Северен поток 2" е изход от настоящата криза и ще увеличи доставките на руски газ за ЕС. Най-вероятно това ще доведе до засилен натиск от германския едър бизнес върху тяхното правителство, което може да разреши пускането му

Но тук възниква един въпрос. Ако "Северен поток 1" не работи, а обясненията, че това се дължи на проблеми с турбините са приказки и това вече е директно заявено от производителя им Siemens, то на базата на следва да се направи извода, че пускането на "Северен поток 2" ще реши този проблем? Къде е гаранцията, че ако "Северен поток 2" бъде пуснат, след няколко дни или седмици там няма нещо "да се развали"?

Ще замръзне ли Европа?

Планът на ЕС за спестяване на газ с 15% изглежда реалистична цел. Освен това в много региони тази цел беше постигната дори без план за действие от Европейската комисия. Сегашното покачване на цените на газа само по себе си мотивира европейците да пестят газ. Без никакви европейски регулации и заповеди. И този процес ще продължи да набира скорост.

Друго нещо е, че това не е в състояние да компенсира пълното спиране на доставките на газ от Руската федерация. Това спиране вече е реалност. И всички трябва да са подготвени за факта, че тази и следващата зима в Европа ще бъдат много трудни. Разбира се, Европа няма да замръзне. Наличните резерви вече са достатъчни за осигуряване на доставки на газ за домакинствата, болниците и критичната инфраструктура.

Но трябва да очакваме регулиране на доставките за определени групи потребители, преди всичко големите индустриални потребители. Поне - в някои зимни периоди.

Така или иначе въпросът колко газ от Руската федерация ще отиде в Европа зависи от това колко успешна или неуспешна ще бъде руската армия в Украйна. Това е фактор, който влияе по принцип на всичко. Включително енергийния сектор на ЕС, както и руската икономика и стабилността на режима на Путин.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    95 18 Отговор
    Плаща си в рубли ЕС и няма грижа.Само България сме балъци.

    Коментиран от #6, #16, #28

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Грешка

    93 12 Отговор
    “Ще издържи ли Европа на собствените си санкции”
  • 6 Хаха

    27 56 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    и в рубли да си плащаме пак може и да ни го спрат газа ако решат

    Коментиран от #47

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хохо секса

    20 88 Отговор
    По-добре да изпитаме някакъв дискомфорт,
    отколкото да спонсорираме войната на Путин!
    И да ставаме съучастници в убийствата му!

    Нали, г-н Радев?

    Коментиран от #21, #56

  • 9 хммм,

    17 70 Отговор
    Че зимата за Европа няма да е от най леките и на лудите им е ясно, но който си мисли, че зимата за руснаците ще е лека значи има мозък колкото кокошка. Зимата не е само газ и петрол, а те даже не се ядат в това състояние!

    Коментиран от #61

  • 10 Престанете

    77 11 Отговор
    ..(смята, че Кремъл планира да постигне целта си за сметка на слабите позиции на Европа в енергийния сектор)...Лицемерно е след като глобалистите първи планираха да постигнат целта си за сметка на слабите позиции на Русия в някои сектори. Кавото си надробиха това ще сърбат сега.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Даскала

    85 13 Отговор
    Само преди месец Европа очакваше Русия да не издържи на санкциите й. Днес се чудим дали Европа ще издържи.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 възрожденец

    21 77 Отговор

    До коментар #12 от "Даскала":

    Никой не се чуди..
    За всички е очевидно, че Путин губи войната,
    а Русия се разпада

    Коментиран от #17, #37, #46

  • 15 Ако

    70 10 Отговор
    Европа продължава да се самоубива, докато изпълнява интригите на САЩ, няма да изкара цяла до пролет и ще се разпадне!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Иванушка  🇷🇺

    50 9 Отговор
    "...който е съветвал украинското правителство..." - нека всички се помолим на Бог тоя саморасъл "експерт" да не цъфне и в България със "съветите" си. Справка - бивша Украйна ))
  • 24 az #Контрапропаганда

    38 8 Отговор
    Пески е в руски ръце!

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хахаха!

    50 11 Отговор

    До коментар #21 от "Хохо секса":

    Войната ще си продължи, независимо дали ти ще стоиш на студено и икономоката ти ще се скапе. Вие май не разбирате, че тази война е планирана години и е предвиден всеки ход на Европата. Като искаш солидарност в Украйна набират доброволци.

    Коментиран от #36, #51

  • 27 Бивш канадец

    57 9 Отговор
    Шантаж ли? Глупости. Нали искахте да се откажете от руския газ - ами ето, Путин ви помага! Иначе какво - сърби, боли, драго ми е!?
  • 28 Бжй

    45 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не сме балъци, про100 Киро ни продаде
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 дърт трол

    9 50 Отговор
    Най-добре е да "клекнем" на Путин.
    Да му купуваме газът, докато е дашен
    и да финансираме войната му.
    Нищо, че ставаме съучастници в убийствата му

    Коментиран от #35

  • 31 Бай Иван

    50 10 Отговор
    Като видях автора на статията, че е оня небръснатия еничар и не я и четох, но отговора на заглаието е, че Русия още не е започнала да ви отговаря на санкциите, а вие пропищяхте орталъка! Само след 2 месеца ще ви гледаам сеира! Наглеци, хем не искали руски газ, че така подкрепяли агресора Путин, хем Русия ги изнудвала, като не им давала! А сега седнете и помислете малко с гладките си мозъчета и решете, какво всъщност искате!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гост

    46 9 Отговор
    Нали европа искаше да се отказва от руския газ?! Какво стана? Сега Путин шантажира европа..... върнете ремонтирана турбина, ремонтирайте другата, плащайте в рубли и ще има газ! И аз искам в магазина да платя във виетнамски донги, ама те искат в евро! Няма как, обръщам донги в евро и плащам! Нали?! - риторичен въпрос.

    Коментиран от #58

  • 35 Хахаха!

    36 8 Отговор

    До коментар #30 от "дърт трол":

    Е, нали клекнахте на Зеленски, изпращате му оръжие.

    Коментиран от #52

  • 36 Хохо секса

    14 45 Отговор

    До коментар #26 от "Хахаха!":

    Украинците защитават родината си, семействата си, дома си...
    Путин набира доброволци от затворите

    Коментиран от #43, #48

  • 37 Гост

    37 10 Отговор

    До коментар #14 от "възрожденец":

    А, дано си жив да видиш разпада й! Но със сигурност ще си свидетел на разпада на европа и сащ!
  • 38 Южен паток

    36 7 Отговор
    Или колко още необосновани санкции ще изтърпят хората, преди да линчуват някой и друг евролиберален политик.
  • 39 :))

    10 33 Отговор
    КОЕ Е ПО-ДОБРЕ?

    По-добре да изпитаме някакъв дискомфорт,
    отколкото да спонсорираме войната на Путин!
    И да ставаме съучастници в убийствата му!

    ИЛИ

    Най-добре е да "клекнем" на Путин.
    Да му купуваме газът, докато е дашен
    и да финансираме войната му.
    Нищо, че ставаме съучастници в убийствата му
    :))

    Коментиран от #62

  • 40 Верно ли

    38 7 Отговор
    Украинското списание "Европейская правда" :)))) Това някакъв майтап ли е?
  • 41 българин

    6 17 Отговор

    До коментар #18 от "az #Контрапропаганда":

    И като се събуди?!
  • 42 Ляв либераст

    23 8 Отговор
    Чешки соросоид

    Коментиран от #45

  • 43 Хахаха!

    36 10 Отговор

    До коментар #36 от "Хохо секса":

    Дали? И аз ти казвам, че украинците от Домбас защитават семействата си от хунтата в Киев. А затворниците, Зеленски ги въоръжи още в първите дни на войната.
  • 44 франтишек

    15 4 Отговор
    Няма да издържи
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ванко шемета

    9 26 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха":

    А те без кинти кво ше правят? Ше ядът газ ли?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Абе

    18 5 Отговор
    Тя издържа световна война и комунизъм. Тия за някаква газ направиха голям панаир
  • 51 хахахха

    8 11 Отговор

    До коментар #26 от "Хахаха!":

    Верно е планирана много отдавна и ще е много дълга. Да му мисли тоя дето блитзкриг решил да прави.
  • 52 дърт трол

    8 30 Отговор

    До коментар #35 от "Хахаха!":

    Казваш:
    "Е, нали клекнахте на Зеленски, изпращаме му оръжие."

    А на кого да пращаме оръжие?
    На Путин ли?
    Да може да убива украинци ли?

    Коментиран от #53, #55

  • 53 А що

    30 4 Отговор

    До коментар #52 от "дърт трол":

    трябва да клякаш на някой? Изправен не можеш ли да бъдеш? И на който и да пратиш оръжие, животи ли ще спасиш или ще удължиш войната и ще загинат още хора? Докато чакате други да ви казват какво "мислите", все ще ви ползват за интригите си!

    Коментиран от #59

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Хахаха!

    27 7 Отговор

    До коментар #52 от "дърт трол":

    А, Зеленски не убива ли украинци 8 години и продължава и сега? Значи едните може, другите не. Едните са по украинци от другите, м?

    Коментиран от #60

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ударил Греда

    3 13 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Не е така, договорил си се някого да му пащаш в евро а той изведнъж се измята (като мокра букова дъска) и ти заявява, че или му плащаш във филипински песо или... Някои даже му плащат както той иска и той пак плюе на договора и не го изпълнява

    Коментиран от #70

  • 59 Ударил Греда

    3 12 Отговор

    До коментар #53 от "А що":

    Ами явно Путюн харесва само клкекналите пред него (с лице на нивото на таза му) Педполагам и тези, с гръб към него, но наведени. Всеки от вас да си прецени от коя група е.
  • 60 Ударил Греда

    5 13 Отговор

    До коментар #55 от "Хахаха!":

    Хм... Според мен Зеленски не е убивал украинци
  • 61 пояснение

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "хммм,":

    Сигурно руснаците ще се хвърлят на пода , късайки си ризата в отчаяние , че не могат да си доставят любимият френски коняк , или паста за зъби. Нация която е живяла в блокада , 800 мразовити дни , и е преяждала със 125 грама хляб на ден , съставен от изгоряло жито , и талаш ???

    Коментиран от #63, #66

  • 62 Боян Ян Бибиян Чуков

    18 2 Отговор

    До коментар #39 от ":))":

    По добре беше , изобщо да не припарвате до руските граници като неканени гости , и зони на влияние на Русия . За което Русия от много време предупреждаваше. Много ясно беше , че ще ви изплющят . Аиде сега що ревете?
  • 63 МИНА

    10 1 Отговор

    До коментар #61 от "пояснение":

    МНОГО ТОЧНО НАПИСАНО БРАВО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 64 Смешен плач

    13 2 Отговор
    След хилядите санкции продължават да твърдят, че Русия ги шантажира...Трябва да си прекалено дебелокож наглец, за да твърдиш подобно нещо! Ами ще сърбате каквото сте надробили, драги либерални демократи!
  • 65 Крали Марко

    11 2 Отговор
    Ми да ви го подаряват този газ. То и цялата работа на секретния план на капиталистите е за отнемане на газовите находища от ръцете на социализма и преструкториране на Русия в васал. Путин просто не ви се подчинява и не ви играе по спирката.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Тити

    1 8 Отговор
    Най добре Европа да бие шута на Путлер и да не се занимава с него.Грешкатс беше че не вкараха НАТО в Украйна.

    Коментиран от #71

  • 68 Ганю

    9 2 Отговор
    Няма шантаж това са ответни мерки
    каквото почукало това се обадило
    кой каквото е дробил ще си сърба
    Европа ще се разпадне прибирайте се в страните си ще съжалявате после
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 А как е -вложил си

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Ударил Греда":

    парите си в някоя банка и тя изведнъж каже "Тези пари не са твои и ти няма да си ги получиш...". Хайде сега да разположим тези факти във времето и да видим кое е причина и кое - следствие? А можем да отидем и още по-назад - обещаваме, че никога няма да правим тона или онова - и хоп- правим го , и то - доста агресивно...
  • 71 А, опитаха се.

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Тити":

    Много им се искаше Севастопол да стане американска база. Ама не се получи...
Новини по държави: