Last news in Fakti

10 Август, 2022 16:08 1 934 9

Войната се завръща в Йемен! При боеве в южната част на страната бяха убити 35 души

  • йемен-
  • саудитска арабия-
  • хуси-
  • иран

Гражданската война избухна през 2014 г., когато подкрепяните от Иран бунтовници хуси се спуснаха от контролираните от тях територии на север и превзеха столицата, принуждавайки правителството да избяга на юг

Войната се завръща в Йемен! При боеве в южната част на страната бяха убити 35 души  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През последните 24 часа в южна провинция в Йемен са загинали 35 военнослужещи в резултат на сблъсъци между различни фракции на проправителствените сили в страната, съобщиха официални представители. Това насилие застрашава прекратяването на огъня в по-широкия конфликт, обхванал страната, предаде Асошиейтед прес.

Източниците твърдят, че сблъсъците са започнали в късните часове вчера и са засегнали районите около летището в град Атак, столицата на южната провинция Шабуа. Сред загиналите има петима цивилни, допълват източниците на информация, говорейки при условие за анонимност.

Преди това в неделя в района избухна насилие, след като губернаторът на провинцията, подкрепян от Обединените арабски емирства, реши да уволни полицейски командир, за когото се знаеше, че е заемал позиции срещу ОАЕ.

Гражданската война в Йемен избухна през 2014 г., когато подкрепяните от Иран бунтовници хуси се спуснаха от контролираните от тях територии на север и превзеха столицата, принуждавайки правителството да избяга на юг, а след това да отиде в изгнание в Саудитска Арабия.

След това водена от Саудитска Арабия многонационална коалиция, подкрепена от Съединените щати, се намеси в конфликта в началото на 2015 г., за да се опита да възстанови официалното правителство на власт. Оттогава конфликтът се превърна в прокси война между регионалните противници Саудитска Арабия и Иран, който подкрепя хусите.

Войната доведе и до една от най-тежките хуманитарни кризи в света.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никотин

    5 2 Отговор
    Йемен беше две държави , после станаха една държава с много племена, някакво племе изгонило друго на ЮГ, с подкрепа на Иран а ОАЕ и Саудитците убиват там няколко години, било гражданска пък се се възобновила, абе има ли някой в Европа да го интересува това, малко ли араби си имаме в Европа

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Цигарин

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Никотин":

    Имаме много, защото САЩ и Европа воюват в земите на тези хора и те бягат.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Арабите

    2 4 Отговор
    лашкат европейките.
  • 4 Теодор Рузвелт

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Цигарин":

    САЩ и ЕС не воюват в Йемен ако воюваха щяха да си ги взимат с самолети като в Афганистан и да си докарат малко арабско население а то пътува за да имигрира в Европа с цел социална хранилка
  • 5 Щсдд

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Цигарин":

    Не тези хора се раждат за де се бият все за нещо. От деца ги учат само да се бият и на нищо друго
  • 6 Защо ли не се учудвам

    5 1 Отговор
    "коалиция, подкрепена от Съединените щати, се намеси в конфликта"


    Ами те съединените щати не мога да си спомня да не са намесени в който и да е конфликт по целия свят
  • 7 Има такива хора

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Никотин":

    В Европа. аз се интересувам И то толкова колкото от конфликта в Украйна
  • 8 ЛАОС

    1 1 Отговор
    и това нас нормалните Бели Будисти трябва да ни вълнува ли?
  • 9 ЛАОС

    1 1 Отговор
    тва са просто цифри бе дали ще са 35 35 милиона 350 милиона или 3 милиарда все тая