Last news in Fakti

5 Август, 2022 09:47 5 836 19

Богатите в Германия стават по-богати, а бедните - по-бедни. Така ли е наистина?

  • инфлация-
  • германия-
  • пари-
  • богати-
  • бедни-
  • доходи-
  • икономика-
  • берлин-
  • германци

Богатите имат повече и инвестират повече, бедните имат по-малко, няма как да инвестират и не забогатяват

Богатите в Германия стават по-богати, а бедните - по-бедни. Така ли е наистина? - 1
Снимка: Shutterstock

Колко богати са германците? Кой има повече и кой - по-малко? Изследвания по темата има редовно, а заключенията им са сходни: богатството на най-заможните нараства, докато социално слабите си остават социално слаби. Но дали разликата между бедните и богатите се увеличава?

Германците са по-богати, отколкото се смята

Трима изследователи - Тило Алберс, Шарлоте Бартелс и Мориц Шуларик, са разгледали детайлно финансовото състояние на германците и неговото развитие от 19-и век насам. Един от изводите им е, че германците са по-богати, отколкото се е смятало. И то с цели 4000 милиарда евро.

Според проучването съотношението между бедни и богати зависи от разглеждания период. През последните сто години състоянието на най-богатия един процент от населението не се е увеличило непропорционално. Ако през 1895-а година най-богатият един процент от населението е притежавал половината от активите, днес притежава само една четвърт.

Двете световни войни изравняват доходите

Това се дължи отчасти на факта, че много от богатите хора са загубили част от състоянието си по време на двете световни войни. Много фабрики и сгради са бомбардирани, а и активите под формата на недвижими имоти, акции и облигации губят голяма част от стойността си в периода между двете войни. Хиперинфлацията от 1923-а година също води до значително свиване на състоянието на по-богатите в Германия. По време на Голямата депресия през 30-те години на миналия век много от предприятията губят от стойността си или са принудени да обявят фалит.

Голяма роля в този процес играе и т.нар. Закон за изравняване на тежестите в следвоенния период в началото на 50-те години. Тези, които са успели да спасят средства по време на войните, е трябвало да предоставят половината от състоянието си (разпределена за 30 години) в специален фонд - за обезщетяване на онези, които са загубили имуществото си по време на войната. Този данък превръща Германия в една от най-егалитарните държави в началото на следвоенния период.

В последните години преразпределението е в застой

След това обаче, в последните 70 години, богатите наистина стават по-богати, но и средната класа успява да натрупа по-голямо състояние с приблизително същия темп. Това отчасти се дължи на факта, че между 1950-а и 1980-а година все повече хора се сдобиват със собствени жилища. Така средната класа успява да се възползва от постоянно растящите цени на недвижимите имоти.

От тази гледна точка състоянието е разпределено по-малко неравномерно, отколкото преди Първата световна война. В момента германските домакинства разполагат с активи на стойност средно 420 000 евро. Но ако се погледне какво притежава домакинство, от което половината други са по-богати, резултатът е едва 120 000 евро. Това показва, че богатството е неравномерно разпределено в полза на по-заможната половина от населението.

По-бедните остават бедни

Въпреки че половината от германците могат да си позволят повече, хората с по-ниски доходи не са натрупали богатство през последните 40 години. Средното състояние на по-бедната половина от германците в края на 70-те години на миналия век е било същото, каквото е и днес, а именно около 20 000 евро (коригирано спрямо инфлацията).

Това се дължи на факта, че от една страна, доходите почти не са нараствали, така че тази група от населението е можела да спестява по-малко от богатите. От друга страна, спестените средства не са били инвестирани в недвижими имоти или акции, а по-скоро в спестовни влогове или животозастрахователни полици с по-ниска доходност.

Поради това докато през последните 25 години състоянието на по-заможната половина от домакинствата се е удвоило, при по-бедните не се наблюдава нищо подобно.Делът от общото богатство на тази по-малко заможна половина е намалял наполовина - от пет на три процента.

Данните не са съвсем точни

Но как така богатството на германците досега е било подценявано? Един от основните проблеми, с които е трябвало да се справят тримата автори, са били неточните данни. Ценността на недвижимите имоти например е трудно да се определи точно. За данъчни цели недвижимите имоти в Германия се вписват само със стандартизирани стойности, които далеч не отговарят на действителните пазарни стойности. Това е така, защото стандартизираните стойности се основават на показатели от 1964-а или дори от 1935-а година.

Състоянието на семейните предприятия, които не се котират на борсата, а са в основата на германската икономика, също е подценено от Федералната статистическа служба и Бундесбанк, в резултат на което реална представа за богатството на заможните хора няма.

Автор: Инса Вреде


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 5 Отговор
    А в България няма живот ни за бедните,ни за богатите.

    Коментиран от #5

  • 2 То да

    22 3 Отговор
    Беше само в Германия...
  • 3 Фройд

    16 1 Отговор
    много хубава рускиня....бе ...
  • 4 Корги

    15 0 Отговор
    Добре че е снимката, защото неща, които са ни ясни на всички, няма какво да ги четем.
  • 5 Л.Ф. Селин

    40 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не съм съгласен. Тук в България, богатите си живеят като богове. Дрога, жени, пари, палати, и най-важното никой не им търси наказателна отговорност ни за данъчни,
    ни за финансови и ни за личностни престъпления.

    Коментиран от #7

  • 6 Иванушка  🇷🇺

    9 18 Отговор
    Имам тотално смислово и идейно неразбиране и противопоставяне между думичките Богати и Бедни.
    Явно че за да си Богат значи че можеш и знаеш нещо повече от останалите, хората търсят продуктите, уменията или услугите ти срещу съответната цена.

    Беден означава че нищо полезно не можеш, не умееш и не предлагаш за да ти довери някой парите си срещу съответния продукт или услуга. Тоест Богатия е полезен за обществото и Света, Бедния е.......беден и безполезен за всички, че и себе си ))

    Коментиран от #19

  • 7 Последния Софиянец

    24 1 Отговор

    До коментар #5 от "Л.Ф. Селин":

    Богатите в България са принудени да се крият като лалугери от бандити и роднини.Не им лесно да знаеш.
  • 8 Жеко

    19 3 Отговор
    В света е така. Още видните социаловодители Карл Маркс и Фридрих Енгелс са казали че капитализма води до голямо разцепване на масите.бедни и богати. И при раждането на всеки строй се ражда и неговия гробокопач. Когато крушата узрее се е появил пръта.
  • 9 от друг ъгъл

    15 3 Отговор
    Зельоното жуже, ще ги изшмърка за вечер тия 6 мил. , след което ще звънне на г-ца Трюдо да й иска още!

    Коментиран от #10

  • 10 КОй

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "от друг ъгъл":

    И после дрогиран и с полицейски чадъри ги блъска по улиците на БГ и ги трепе нали?....Малко помисли преди да се изложиш така глупаво.
  • 11 Бавно

    6 0 Отговор
    но сигурно в Германия се внедрява щатския модел
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Няма човек,който да печели при инфлация.Печели имагинерната държава,като си чисти дълговете.Не знам какво разбирате под богат....Този,който има собствен недвижим имот или този,който има пари???Не пишете за неща ,които не разбирате на клетъчно ниво.Това,че всеки втори е учил икономика и има звание простифесор не означава,че разбира от това,което е учил!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Марче

    2 0 Отговор
    Лъжат медийте в една страна разправят в другата е много хубаво там пък тук е хубаво.Измамници а сега Германия е пълна с гладни украинци и руснаци горките наникъде!Какво до се прави ужаси ,грозна война.
  • 17 Аз Кочо

    6 0 Отговор
    Богат и беден! Питам, аз имам панделка в Младост 1, моя, имам стар таралясник, мой, имам и 200 к евро в банката и НЯМАМ КРЕДИТИ. . Съседа живее в къща за 2 млн евро. Кара майбах, живее като цар. НО, той има кредити за 4 млн. Евро, например. ТА питам, кой е по богат имайки предвид счетоводни ни баланс?

    Коментиран от #18

  • 18 Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Аз Кочо":

    Ти не си беден ,другия не се знае може да дължи на банката но това да е една малка част.А твоите пари са тези който можеш да изхарчиш
  • 19 Един

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иванушка  🇷🇺":

    Едните без другите не могат! Ако ги няма едните (бедните) да бачкат във фабриките на другите (богатите), богати просто няма да има!
Новини по държави: