Last news in Fakti

15 Август, 2022 19:04 5 214 25

Германия: когато парите не стигат за живот

  • инфлация-
  • германия-
  • икономика-
  • пари-
  • живот-
  • цени-
  • газ-
  • храна

680 000 души получават социална пенсия

Германия: когато парите не стигат за живот - 1
Снимка: Shutterstock

Дагмар Найзер иска просто една плодова салата. От много време тя не си е купувала сладолед, нито пък е ходила на ресторант. За 71-годишната жена от Мюнхен и нейния съпруг Петeр дори плодовата салата е нещо специално.

И двамата получават социална пенсия. Наемът и сметките за газ се покриват от държавата. За всичко останало - ток, медикаменти, храна - те плащат сами. Разполагат с около 600 евро на месец. Всичките им спестявания, натрупани по време на 30-те години трудов стаж, са се изпарили.

680 000 души получават социална пенсия

Германският канцлер Олаф Шолц обеща да направи повече за хора като Дагмар и Петер. Той иска бързо да се въведе помощен пакет, който "да обхваща всички групи в обществото".

Не са никак малко хората в Германия, които не са успели да заделят средства и сега особено силно усещат последиците от пандемията, инфлацията и войната. Хора като Дагмар Найзер нямат никаква полза от увеличаването на необлагаемия доход, от по-високите детски надбавки, надбавките за работа от вкъщи или пък от отстъпките за гориво.

Към септември 2021 година близо 680 000 души в Германия получават социална пенсия. Но според експерти бедността сред възрастните хора е много по-широко разпространена. "Броят на нерегистрираните случаи вероятно е много по-голям", смята Верена Бентеле от социалната организация VdK. "Защото от нашите правни консултации знаем, че много хора не подават молби за социална пенсия, защото смятат, че това е стигматизиращо."

Рискът от "социална криза" в Германия расте

Затова от VdK настояват за въвеждането на редица мерки, които да подпомогнат бедните хора в Германия. Сред предложенията са разширяването на консултантските услуги, еднократна енергийна помощ от 300 евро за пенсионерите, премахването на ДДС върху основните хранителни продукти. Според VdK, ако усилията продължат да заобикалят най-бедните слоеве на обществото, рискът от "социална криза" се увеличава.

Дагмар Найзер признава, че понякога се чувства забравена от политиците. По време на цялата пандемия тя е получила помощ в размер на едва 200 евро. И нищо повече. А зимата тепърва предстои. Тя вече трябва да доплати около 300 евро за електричество. "Несигурността ме натоварва. Постоянно се питам: полагаме ли достатъчно усилия? Можем ли да живеем така?" Найзер споделя, че прекарва много от времето си в размисли за това как може да пести.

71-годишната жена много внимателно пресмята парите си в супермаркета. Торбата с покупки, които заняса вкъщи, не е особено тежка. Но въпреки това за днешните покупки е дала 27 евро. Щастлива е, че всеки месец тя получава помощ от анонимни дарители с посредничеството на неправителствената организация Lichtblick e.V., но за този месец от нея са ѝ останали само още осем евро.

Lichtblick e.V. подпомага пенсионери, които нямат достатъчно средства. От тях тя е получила специално легло, което здравната ѝ каса отказала да плати, както и кислородна маска, пари за лекарства и хладилник. "Ако ги нямаше, не знам какво щях да правя. Те ме спасиха", казва Найзер.

Социалните кухни - пълни с пенсионери

От организацията казват, че има все повече нуждаещи се. Подобна е ситуацията и при социалните кухни: в рамките на последните 10 години броят на пенсионерите в Германия, които се възползват от тях, се е удвоил до около 350 000. Освен това все повече пенсионери се виждат принудени да работят почасово, тъй като в противен случай не могат да свържат двата края.

И Дагмар Найзер е чула за обещанието на канцлера Шолц. Не е ясно обаче кога точно ще дойде планираният помощен пакет. Все още всичко е твърде неясно. За 71-годишната германка еднократна помощ не би била от особена полза. Тя се нуждае по-скоро от месечна сума в допълнение към основния си доход, която да може да изразходва за пазаруване. Или премахването на ДДС върху храните. Едно е ясно: каквито и мерки да бъдат въведени, трябва да бъдат въведени бързо.

Автор Хана Хайм


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    57 3 Отговор
    Да идват да работят в България !!! Тука ни трябват кадри ! Ще ги вземем !!!

    Коментиран от #5

  • 2 Коко

    42 0 Отговор
    Айде бе? Ма ние сме далеч пред тях. Много закъсали са били.
  • 3 Анонимен

    48 2 Отговор
    Тук стигат. 600 лева чисти минимална заплата в провинцията. Да заповядат.
  • 4 Зззз

    34 0 Отговор
    И вие ще ни стигнете ,а сега пак да дрънкат за просперитет в Германия.
  • 5 Тиква

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    В чистотата веднага. Тамън да видим чиста София поне.
  • 6 Иванушка  🇷🇺

    52 7 Отговор
    И какво се оказа, Германския "Колос" на глинени крачета и на гърба на Русия ? ))
  • 7 Танк

    44 2 Отговор
    Още оръжия пратете на Украйна. Ще се стабилизира световната икономика и няма да имате проблем. Или щете издухат от бундес....
  • 8 Пенсионер

    58 0 Отговор
    Дреме ми за Дагмар. Що не пишете как у нас се справят пенсионерите. Постоянно има хора ровещи в кофите за смет. На нас никой не обръща внимание. Гаснем си тихо и кротко за да не разваляме еуфорията на политиците.
  • 9 ...

    23 8 Отговор
    Ехаааа
    30-те години трудов
    ама
    Социална пенсия
    Аре бе. вЕрно ли? Аз имам 19 години трудов стаж в Германия и пенсията която имам до сега изчислена е 1700 ако продължавам до пенсионирането си на такава заплата.

    Коментиран от #14, #22

  • 10 евлампи

    23 0 Отговор
    Г-жа Лъжа си живурка у брюксел , а проЗтио немец да мре от глад!????
  • 11 ...

    28 3 Отговор
    На 32 000 000 пенсионери 700 000 имали проблем. Да ги оплачеш. Все едно на 2.2млн пенсионери в България 40 000 да са с проблем.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 г-жа Миндер

    29 3 Отговор
    Санкции докато изпукат в името на европейските ценности!
  • 14 евлампи

    21 6 Отговор

    До коментар #9 от "...":

    НОИ е као банка , за да получаваш требве да си внасял осигуровки и да имаш необходимиот трудов стаж!!! Това е истината немаш ли 40 годин и добри осигуровки - на социал!!!

    Коментиран от #17

  • 15 Киро Шприца

    35 0 Отговор
    Всички български пенсионери веднага да дарят по една пенсия за окаяните немски пенсионери и по една бутилка плодова ракия, вместо салата да се греят зимата!
  • 16 Гост

    33 0 Отговор
    Горките немски пенсионери с 600 евро на месец. Да се оплачат на нашите, които са с 200 евро на месец, а цените вече са почти изравнени.
  • 17 Гост

    20 1 Отговор

    До коментар #14 от "евлампи":

    Не е като в банка. При нашето пенсионно днешните работещи изкарват за днешните пенсионери. Утре, ако няма работещи и приход, няама да имаш за пенсия, пък колкото и да си работил и внасял. Такава ни е системата.
  • 18 нннн

    24 0 Отговор
    Да дойдат в България, щом не им стига социална пенсия от 300 ЕВРО(600 лева). . Нашата е 247 лева и държавата НЕ ти плаща наема и газта.
  • 19 Някой

    24 1 Отговор
    Ние този филм го играем вече 32 години. Да му мислят германците. И всички запад но европейци като цяло. Не ми ебжал за тях.
  • 20 Айде бе

    10 0 Отговор
    Пенсионирана аптекарка кара AMG и има пари за круизи.Но реално работила 40г,а не като тия връткаджии.
    Факта е,че тая система със "Аз съм Дойче дайте ми,защото съм бехиндърт" върви докато си млад и държавата ти дава 1,а изпира и източва 3.
    Затова натикаха и бежанци с ,които частници да източат държавни пари през 100 програми различни.
    Бежанец само да научи азбуката в интеграционен курс,струва 30 бона...точене и точене...
    Няма начин да има 40г стаж и да е на социал 600€
    Точно нищо не са работили,а са били на гърба на всички,които са плащали данъци.

    Коментиран от #21

  • 21 дипломат

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Айде бе":

    Не си прав. ако е гледала деца и после работила на миниджоб естествено няма да има пенсия.Зависи колко си имал, като заплата
  • 22 Ами

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "...":

    Тези ги разправяй на някой, който не е излизъл от село.
    Приемаме, че сега се пенсионираш с 20г.стаж и си мислиш , че ще вземеш 1800евро, ама няма да вземеш, защото едвали си бил над средната за годината брутна заплата
    Немската пенсионна е даваш много-получаваш много.
    Сега ти обеснявам, дано вденеш.Ако тази година работиш на средната брутна заплата, която е 3 800евро ще имаш една точка, която ти се плаща 34евро.Значи да предположим 20години си работил на средната за годината заплата ще имаш 20точки по 34 което прави 680 евро.Кажи сега къде са твоите 1700евро?Затова бедните немски пенсии бягат навън, а българите в Германия на черно е по-сладко да работят.Готови кинти:)
  • 23 Сатана Z

    9 3 Отговор
    То па един живот в Германия,нема що. Швайне.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Майна

    3 2 Отговор
    Поредната лъжа в услуга на Путин.
Новини по държави: