6 Август, 2022 20:30 2 173 24

Срещата Ердоган-Путин в Сочи - какво се крие зад общите амбиции за битка с тероризма

  • русия-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин-
  • сирия

Русия и Турция са двата основни международни играча в Сирия - страна, разкъсвана от война от 2011 г. насам, в която Москва подкрепя Дамаск, а Анкара - опозиционните групировки

Срещата Ердоган-Путин в Сочи - какво се крие зад общите амбиции за битка с тероризма - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Борбата срещу тероризма бе изведена като водеща по време на срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин в Сочи в петък. Двамата потвърдиха решимостта си да действат солидарно и координирано в борбата срещу всички терористични организации в Сирия.

В съвместно изявление след срещата се посочва, че двамата лидери са потвърдили общата си воля за развитие на отношенията между Турция и Русия, въпреки всички настоящи регионални и глобални предизвикателства, въз основа на взаимно уважение и признаване на взаимните интереси и в съответствие с международните задължения. В рамките на това разбирателство лидерите проведоха всеобхватни консултации по въпросите от дневния ред на двустранните отношения между Турция и Русия. Те се договориха да увеличат обема на търговията между двете страни в съответствие с определените цели и на балансирана основа, да отговорят на взаимните очаквания в областта на икономиката и енергетиката в рамките на реципрочността и да предприемат конкретни стъпки за засилване на сътрудничеството в транспорта, търговията, селското стопанство, промишлеността, финансите, туризма и строителството.

В контекста на регионалните въпроси лидерите подчертаха ключовото значение на искрените, откровени и основани на доверие отношения между Турция и Русия за установяването на регионална и международна стабилност. Двамата президенти потвърдиха, че конструктивните отношения между двете страни са изиграли роля за постигането на Истанбулския меморандум за безопасното транспортиране на зърно и хранителни продукти през украинските пристанища.

Ердоган и Путин подчертаха също и важността на пълното прилагане на Истанбулския меморандум по дух и буква, включително непрекъснат износ на руско зърно, торове и суровини за производството на торове.

Относно Сирия Ердоган и Путин подчертаха значението, което отдават на напредъка на политическия процес за постигане на трайно решение в страната.

Изтъкнайки значението, което отдават на защитата на политическото единство и териториалната цялост на Сирия, лидерите потвърдиха отново решимостта си да действат солидарно и координирано в борбата срещу всички терористични организации в Сирия.

Президентите Ердоган и Путин подчертаха силната си ангажираност към суверенитета, териториалната цялост и националното единство на Либия. Като подчертаха значението на провеждането на свободни, честни и надеждни избори въз основа на възможно най-широк консенсус между либийците, двамата лидери изразиха подкрепа за политическия процес под егидата на ООН.

Ердоган и Путин се споразумяха, че следващата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Русия ще се проведе в Турция.

Четиричасови преговори проведоха днес президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в руския курорт Сочи.

След преговорите руският вицепремиер Александър Новак съобщи, че е съгласувано още част от плащанията за руски газ да се извършват в рубли.

Европа трябва да благодари на Турция за „Турски поток“

На срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган Путин определи "Турски поток" като един от най-важните маршрути за доставка на руски газ за Европа.

"Бих искал да отбележа, че "Турски поток", чието строителство приключихме преди известно време, сега е една от най-важните артерии за доставка на руски газ за Европа", заяви руският лидер, откривайки срещата с турския президент.

Путин добави, че "Турски поток" работи гладко и европейските партньори трябва да са благодарни на Турция за това.

Кремъл призова Турция да не "дестабилизира" Сирия с военна офанзива преди срещата между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

"Турция има легитимни опасения от съображения за сигурност, които ние, разбира се, вземаме предвид", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Много е важно да не допускаме никакви действия, които биха могли да доведат до дестабилизиране на ситуацията в Сирия или които биха могли да застрашат териториалната и политическата цялост на Сирия", добави той.

По време на срещата на върха в Техеран миналия месец Путин изрази несъгласието на Русия с планираната от Ердоган офанзива.

Русия и Турция са двата основни международни играча в Сирия - страна, разкъсвана от война от 2011 г. насам, в която Москва подкрепя Дамаск, а Анкара - опозиционните групировки.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    7 16 Отговор
    нищо не се крие за срещата им. султана като им свали самолетите , Путин за благодарност му разреши да обърне света София на джамия-тва са горе-долу далаверите им

    Коментиран от #22

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Петьо Петров

    15 4 Отговор
    Какво да се крие? Всичко е показно. Изгревът на Евразия и залеза на Европа.

    Коментиран от #15

  • 5 Еми

    11 1 Отговор
    Всеки ще си вземе което му трябва дорде слипи се наспи
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 как се менят времената

    9 3 Отговор
    В Китай поискаха съвместен удар на Пекин и Москва срещу Запада .
    Сега вече на гло са кси те и пуделите им гризнаха дръвцето!
  • 9 Поручик Галицин

    6 3 Отговор
    За да няма толкова много омраза по света ,рецептата е само една- САЩ и Израел да бъдат спряни.

    Коментиран от #14

  • 10 стария Джо закопа краварника

    7 4 Отговор
    Половината от американците не случайно са за Тръмп!Той иска да направи Америка отново силна,отвътре,а не като Баба Яга лети на метла по света и върши тъмни дела.С Байдън вътрешен ред няма,националният празник 4 юли, беше касапница в Чикаго. Пълен ужас!И кой да внесе ред вътре в страната,че да може да се живее нормално?Когато парите от високи данъци,отиват за далечни мисии.Бог знае за какво точно, са харчени парите на американците.
  • 11 Троянски кон

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Путинофил":

    Значи троянския кон на Русия в НАТО е Турция. Благодаря, това е нова информация, не знаех. Сега да видим, Турция като си осигури евтино газ от Русия, каква Виденова зима ги чака, но поне ще могат да се подмиват спокойно с топла вода, докато ние от ЕС ще се каляваме и ще се подмиваме със студена зимъска. Не знаех, че международното положение може така да засегне деликатните части на толкова много хора

    Коментиран от #21

  • 12 ястребите загубиха четири години

    8 1 Отговор
    Плана за война в Украйна , щеше да се задейства ,след избирането на Хилари Клинтън за президент , но се обърка . Сега да се готвят китайците ...Положението става жестоко .
  • 13 Рошко

    8 1 Отговор
    Докато краварите и запада бяха не само в Сирия, се бомбехс и биеха всеки ден, но откакто Русия и Турция влязоха настъпи мир. Само дето краварите още точат петрол и го продават за техен. Факт
  • 14 Калпазанин

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Поручик Галицин":

    Втората направо трябва да бъде заличена

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Поручик Галицин

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Калпазанин":

    Нито една държава не бива да бъде заличавана, но виж някой политици ДА!

    Коментиран от #24

  • 17 Плажуващ

    2 1 Отговор
    Във Варна е пълно с руски туристи.
  • 18 Надушват се

    3 0 Отговор
    Миризливите неща от Истамбул и МаЦкв се надушват отдалеч
  • 19 пьешу

    5 0 Отговор
    "какво се крие зад общите амбиции за битка с тероризма"
    ами, нищо не се крие, просто общи амбиции за битка с тероризма. това не е дже.ндъ.рмерийската практика да се мисли едно, да се говори друго, а да се прави трето.
  • 20 Додо

    5 0 Отговор
    Зад тази среща се крие стокооборот от около сто милиарда (100 000 000 000) долара.
    Всичко,което Европа иска да купува от Русия ще го купува от Турция и всичко,което Русия иска да купува от Европа ще го купува от Турция.Така стоят нещата.Който го може-го може ! Законът за лисицата и маймуната в пълна сила.За тези,които не го знаят гласи:,,Който е ял кокошки-пак ще яде.Който е ходил с голо ду.nе-пак ще ходи с голо ...А стоката ще се плаща в рубли.
  • 21 Кремък

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Троянски кон":

    Две хиляди години Римската империя учеше европейците да се къпят,а сега европейците ще спрат да го правят,за да го е яд Путин. Докъде се е изродила цивилизацията.
  • 22 Искаш да кажеш

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Щеше да разреши ако го беше питал...😉
  • 23 От страни

    2 1 Отговор
    Аз се смеех на Ердоган по рано ама сега ми се смръзна усмивката. Казвах че иска да стане султан на новата Османска империя, че търси славата на Кемал ататюрк и че нищо няма да достигне ама ето как се обърна палачинката - в комбина с Путин Ердоган се издигна над ниво на регионален политик. И ако му стигне акъла да не се връзва на краварите както стана с свалянето на руския самолет, щото го сволиха дефакто краварите а не турците тогава Ердо може да стане един световен политик. Той сега да се разбере с Путин за търговия, оръжия и туризъм па ние само ще гледаме отстрани как се прави политика и икономика. Евтин газ, евтин ток, износ на стоки на поразия, щото руския пазар е бъчва без дъно. Да, турските стоки са по низко качество, но пазара си е пазар, като нема германски ще купуват и турски. Аз като влачех стока от Турция по рано знам че има евтини на Капала-чарши ама има и скъпи и качествени на други места. Та ще се разберат кой кво да продава-купува. Лошото че го правят те а не ние. То нема вече и кво да предлагаме. Тия дето реват че сме хранили Русия се лъжат яко - даже през съвецко ьългарски стоки на руския пазар бяха минимум и Унгария продаваше повче зеленчуци и консерви (Глобус) в Русия от нас. Цигари продавахме ама днес пушим внос и тютюневата промишленост е ушищожена.....
  • 24 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Поручик Галицин":

    Значи и ти си на принципа разделяй и владей.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания