Last news in Fakti

8 Август, 2022 12:43 2 088 1

Нова стачка на кабинния персонал на "Райънеър"

  • райънеър-
  • въздушен транспорт-
  • стачка-
  • кабинен екипаж

Министерство на транспорта, мобилността и градоустройството на Испания фиксира минимални услуги, които могат да достигнат 85 на сто, какъвто е случаят с вътрешните полети до и от територии извън полуострова

Нова стачка на кабинния персонал на "Райънеър"  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кабинният персонал на "Райънъер" (Ryanair) е призован да се включи в нова стачка, която започва от днес (8 август) и която се очаква да продължи до 7 януари 2023 година, съобщи Испанското радио и телевизия (РТВЕ).

Стачните действия ще са 24-часови и ще се провеждат между понеделник и четвъртък всяка седмица.

Зад призива на синдикатите към протестни действия стои отказът на "Райънеър" да поднови преговорите за постигане на съгласие по нов колективен трудов договор, който да се прилага за всички кабинни екипажи на компанията в Испания.

Общият съюз на трудещите се (USO) уверява, че разговорите с нискотарифния превозвач са напълно прекъснати и "Райънеър" няма никакво намерение да седне отново на масата за преговори.

Синдикатът обясни в комюнике кои са трите основни мотива за стачката. Първият е искането за прилагане на задължителните минимуми, заложени в испанското трудово и синдикално законодателство за целия кабинен персонал на "Райънеър" и в десетте испански бази – Мадрид, Малага, Барселона, Аликанте, Севиля, Палма де Майорка, Валенсия, Жирона, Сантяго де Компостела и Ибиса.

Това означава, че има редица основни трудови права, които не могат да са обект на преговори – 22 работни дни отпуск годишно, 14 законово регламентирани празнични дни, спазване на закона за предотвратяване на трудови рискове, уточняване и съкращаване на работното време, изплащане на заработеното отпреди пандемията, слагане на край на незаконното назначаване на служители и зачитане на законното право на стачка на персонала.

На второ място е искането за връщане на работа на 11-те служители, които са били освободени при предишните стачни действия през юни и юли, за да се признае законното им право на протест.

Третото искане е архивирането на всички досиета за налагане на санкции на около 100 служители, участвали в предишните стачки.

Министерство на транспорта, мобилността и градоустройството фиксира минимални услуги, които могат да достигнат 85 на сто, какъвто е случаят с вътрешните полети до и от територии извън полуострова.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    5 0 Отговор
    Така трябва да се дйства. Има инфлация. Авиокомпаниите си вдигат цените, за да си запазят или увеличат печалбата. Но заплатите си остават ниски, а дори и основни права са им отнети.
    Да фалират, ако трябва. Не ми е жал за тях.
Новини по държави: