8 Август, 2022 14:19 765 1

Въздушният трафик около Тайван постепенно се нормализира въпреки новите китайски военни учения

  • китай-
  • тайван-
  • тайвански проток

Китайските военни обявиха, че в морското и въздушното пространство около Тайван днес ще има нови военни учения, но не посочиха точно в кой район ще се проведат

Въздушният трафик около Тайван постепенно се нормализира въпреки новите китайски военни учения - 1
Снимка: Shutterstock

Трафикът във въздушното пространство около Тайван постепенно се нормализира, обявиха тайванските власти, цитирани от Ройтерс.

Съобщението е разпространено, след като въздушното пространство в района на острова беше отново отворено за граждански полети, въпреки че по-късно Китай обяви провеждането на нови военни учения.

През миналата седмица Пекин разположи много бойни самолети край Тайван и изстреля балистични ракети. Това стана в рамките на китайски военни маневри, провокирани от посещението на острова на председателя на Камаратa на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси, припомня Ройтерс.

Поради военните учения някои авиокомпании отмениха полети до столицата на острова Тайпе и пренасочиха въздушни коридори, по които самолетите им летят между Югоизточна Азия и Североизточна Азия.

През миналата седмица Китай публикува т. нар. НОТАМ (NOTAM) - съобщение до представителите на гражданското въздухоплаване, с което обяви временна опасност в определени въздушни зони, които самолетите на авиокомпаниите трябва да избягват по време на военните учения в голяма част около Тайван.

Срокът на последното НОТАМ съобщение, което се отнасяше до част от въздушното пространство източно от острова, изтече в 05:00 часа сутринта българско време (02:00 ч. по Гринуич) и не беше удължен.

Китайските военни обявиха, че в морското и въздушното пространство около Тайван днес ще има нови военни учения, но не посочиха точно в кой район ще се проведат. Не е издадено ново НОТАМ съобщение и услугата за проследяване на полети "ФлайтРадар24" (FlightRadar24) не показва авиокомпании да са предприели промяна на маршрутите на свои самолети.

По-рано министерството на транспорта и съобщенията в Тайпе обяви, че повечето от планираните полети до и от острова са били осъществени по време на китайските военни маневри, които започнаха на 4 август. Средно по 150 полета от и до Тайван се извършват всеки ден, уточни министерството.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ние сме Изтока!

    2 0 Отговор
    Ние сме Россия и Китай едновременно.Който се чувства "западен", да продължава да им мие чиниите..