Last news in Fakti

6 Август, 2022 17:17 2 666 12

Колко зависими са Китай и Тайван един от друг?

  • китай-
  • тайван-
  • тайвански проток-
  • си дзинпин-
  • нанси пелоси

Тайван е с размерите на германската провинция Баден-Вюртемберг и има 23 милиона жители, но е познат в целия свят с индустриалните стоки, които изнася

Колко зависими са Китай и Тайван един от друг? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай е силно зависим от вноса на полупроводници и високотехнологични продукти от Тайван. Това възпрепятства инвазията на острова засега, казват експерти.

Пекин демонстрира мускулите си пред Тайван и света. Китай реагира на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе с военни маневри и демонстративно нахлуване във въздушното пространство и водите на островната държава.

Пекин наложи и санкции. Първоначално са засегнати само цитрусовите плодове и различни рибни продукти. Още преди посещението на Пелоси, Китай спря вноса от повече от сто тайвански производители на храни. Забранен бе и износът на естествен пясък за Тайван, от който строителната индустрия на острова е силно зависима.

Китайската икономика обаче не може да си позволи да санкционира вноса на технологични продукти като микрочипове и оптични компоненти.

Икономически гигант край бреговете на Китай

Тайван е с размерите на германската провинция Баден-Вюртемберг и има 23 милиона жители. Но Тайван е познат в целия свят с индустриалните стоки, които изнася.

Колкото автомобилната индустрия е значима за германската икономика, толкова високотехнологичната полупроводникова индустрия е важна за Тайван. Сравнението с Германия показва и колко зависим е Тайван от своя износ. Около 70% от производството на Тайван отива за износ, при съотношение от "едва" 47% за Германия.

Докато през 2021 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в Китай според данните на МВФ е бил 12 259 щатски долара, в Тайван той е почти три пъти по-висок - 33 775 долара.

Китай и Тайван са дълбоко свързани икономически

Китай е и най-значимият търговски партньор на Тайван, следван от САЩ. Повече от 42% от износа на Тайван отива в Китай, а 22% от вноса на Тайван идва оттам. През 2020 г. между Тайван и народната република са били обменени стоки и услуги на обща стойност 166 милиарда долара.

Тайван е и един от най-важните инвеститори в континентален Китай. Според правителството в Тайпе тайвански компании са вложили там около 194 млрд. щатски долара в общо 44 577 проекта между 1991 г. и края на май 2021 година. Един от най-известните примери са фабриките за електроника на "Фокскон". Тайванската компания произвежда смартфорни за "Епъл", "Самсунг" и игрови конзоли за "Сони" в Шънджън, Южен Китай, както и във фабрики в Северен и Западен Китай.

Полупроводниците и другите IT технологии съставляват над половината от тайванския износ. Търговското партньорство между Китай и Тайван в областта на технологиите функционира по следния начин: Народната република доставя важни суровини като редкоземни метали и по-елементарни електронни компоненти, а Тайван изнася за Китай полупроводници и оптични компоненти от висок клас, за чието производство Китай не разполага с необходимото ноу-хау.

Основна цел на Китай е да започне да произвежда високотехнологични чипове. Въпреки че ръководството на страната многократно е подчертавало това, народната република очевидно изостава.

Пекин си поставя за цел най-късно до 2049-а да се обедини с Тайван

Експертите смятат, че когато тази цел бъде постигната, ситуацията за Тайван може да се усложни. Тогава насилственото обединение може да влезе в дневния ред на държавния и партиен лидер Си Дзинпин.

Експерти по сигурността припомнят, че Китай многократно е заявявал целта обединението на Тайван и континенталната част на страната да се случи най-късно до стогодишнината от основаването на народната република. Юбилеят ще бъде отбелязан през 2049 година.

Родерих Кизеветер, експерт по сигурността на германския Християндемократически съюз, смята, че е вероятно това да стане много по-рано. Той казва, че досега се е смятало, че "ако Китай е в състояние да произвежда полупроводници със същата прецизност, скорост, а и в същото количество, което няма как да се случи преди 2027 г., е възможно нахлуване. Но в Китай има и гласове, които твърдят, че в момента Западът е твърде ангажиран с войната срещу Русия и с подкрепата за Украйна."

Според Пекин американците нямат сили за две войни на два фронта. Кизеветер уточнява, че според него Китай все още не е готов за инвазия: "Трябва да се подготвим по-бързо за ескалация, но не и за такава, която ще се разгърне през следващите няколко месеца."

"Повече бизнесмени, отколкото идеолози"

Сингапурският политолог и дипломат Кишор Махбубани също не вярва, че Пекин скоро ще анексира Тайван със сила. "Защото китайците все още са повече бизнесмени, отколкото идеолози", обяснява той. В такъв случай за управляващите в Пекин рисковете очевидно ще надхвърлят ползите, смята Махбубани.

Но според него в бъдеще Китай ще налага интересите си по все по-доминантен и брутален начин. "Те не мислят с тримесечия или години напред, а с десетилетия. И вярват, че ако притежават достатъчна мощ, ще получат реванш за всички унижения, които е трябвало да понесат в миналото, когато не са били достатъчно силни."


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    17 11 Отговор
    Та те са си едно и също.

    Коментиран от #4

  • 2 Бай Гън

    13 12 Отговор
    Американците в тази статия разглеждат Тайван като отделна държава. А това си Китай. Що се хабят да пишат глупости.

    Китай зависим от Китай. Ха ха

    Излишна пропаганда.

    Коментиран от #10

  • 3 един от стадото

    7 1 Отговор
    Правец продава цели проводници. На руло
  • 4 едно и също

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Койдозлу":

    А това защо е различно –> (БВП) на глава от населението в Китай според данните на МВФ е бил 12 259 щатски долара, в Тайван той е почти три пъти по-висок - 33 775 долара.
  • 5 Burton Клиф

    4 3 Отговор
    Колко са зависими един от друг ББорисов и БЙовчева ? И защо тя стои скрита през 9 планини в 10-тата дубайска пустиня ?
  • 6 Йеронимус БОШ

    6 3 Отговор
    Имам въпрос - Тайван и Китай не са ли всъщност като Македония и България ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Колко

    1 4 Отговор
    Да са котайците могат да потопят острова с плюнки
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Жссттт

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Гън":

    От 70г. Са различни държави.
  • 11 Хомосапиенс

    4 9 Отговор
    Мисля че САЩ трябва да им доставят няколко ядрени ракети и китайците ще се кротнат.
  • 12 стоян георгиев

    6 4 Отговор
    запада сгреши че инвестира в русия и китаи.докато там няма нормална политическа обстановка тези държави са рискови и трябваше да се оставят в тяхната изостаналост.сега ще се плати висока цена за да се върнат на първоначалните им позиции,където всъщност е и мястото им.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания