Тема: Украйна

9 Август, 2022 19:23 5 199 95

Който откаже да се бие в Украйна, попада в наказателен лагер

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • затвор

Някои от родителите на въпросните войници заминават за Донбас, за да се опитат да върнат синовете си в Русия

Който откаже да се бие в Украйна, попада в наказателен лагер - 1
Снимка:Shutterstok

Руски военни наети със срочен договор, които отказват да се бият в Украйна, попадат в наказателни лагери. Условията в тези затвори са нечовешки - там подлагат войниците на психически натиск, насилия и издевателства.

Правозащитници съобщават, че войници по договор, които не желаят повече да се сражават и са подали молби за напускане на Украйна, получават откази. Отказващите се от военна служба често попадат в лагери и затвори в т.нар. Луганска народна република, разказват пред ДВ техни роднини и активисти.

Още новини от Украйна

Руснаците над 18 години могат да сключат договор за временна военна служба с Министерството на отбраната. Тези войници “по договор” в момента се сражават заедно с професионалната руска армия в Украйна. Много от тези договори са сключени преди Русия да започне инвазията си в Украйна, затова въпросните хора до последния момент не са знаели къде ще бъдат изпратени, обясняват правозащитници.

Някои от родителите на въпросните войници заминават за Донбас, за да се опитат да върнат синовете си в Русия. Край Брянка, според медиите, повече от 200 “отказали се” са задържани в наказателен лагер.

Жалба до главния прокурор

Има и други подобни лагери в регионите, контролирани от проруските сепаратисти - в Попасна, Алчевск, Стаханов и Красний луч. Това става ясно от жалба, подадена от членове на руски правозащитни организации до главния прокурор на Руската федерация. В документа се посочва, че роднини на шестима “отказали се” са се обърнали към правозащитниците. След като отказали да продължат участието си във войната, въпросните мъже са били откарани в затвори във въпросните градове, а някои са върнати на фронта. Военното ръководство на Русия отрича тези обвинения, но и не връща въпросните мъже обратно в Русия.

Войниците се оплакват от условията в затворите и от психическия тормоз, на който са подложени. "Става дума за престъпления срещу военнослужещи, незаконно задържане, изтезания и нечовешко отношение", се казва в жалбата.

Правозащитникът и координатор на организацията "Граждани и армия" Сергей Кривенко заяви пред ДВ следното: "В началото на юли беше съобщено, че някои от войниците са държани в ями", каза Кривенко. Роднините им твърдят, че задържаните са били бити.

Кривенко казва още, че един от затворниците е успял да избяга от ареста в Брянка и да стигне до Русия. "Ако в рамките на десет дни войникът на договор се върне в казармата, където е постоянно настанен, това не се счита за дезертьорство", обяснява той.

Връщане обратно на фронта

Някои от военните обаче били подложени на толкова силен натиск, че междувременно са оттеглили молбите си и са се върнали на фронта. Това казват пред ДВ родителите на друг войник, задържан в Брянка. "Първоначално войниците заявиха, че няма да се върнат във войната при никакви обстоятелства и няма да подписват нищо. Но изведнъж научаваме, че те се връщат на фронта, без да уведомят родителите си."

Според Александра Гармашапова, ръководител на базираната в САЩ фондация "Свободна Бурятия", войниците се подлагат на натиск и принуда да се върнат на фронта, като им се отправят заплахи за наказателно преследване.

В началото на юли фондация "Свободна Бурятия" съобщи, че около 500 войници “по договор” от Бурятия са отказали да се бият в Украйна и искат да се върнат у дома. Вестник "Верстка", който е блокиран от руските власти, твърди, че има общо 1793 такива войници.

“Сериозни нарушения на руските закони"

Първите откази на войници да продължат да участват в "специалната операция" са постъпили още в края на март, казва Сергей Кривенко. По това време първите руски части бяха изтеглени от района на Киев, за да се реорганизират за мисия в Източна Украйна. След това войниците потърсили контакт с правозащитници, за да им помогнат да анулират договорите си с руската армия.

Кривенко съобщава, че има все повече случаи на подобни откази. Въпросните войници са държани в затвори в ЛНР, за да не напускат зоната на бойните действия, казва той. "Това е сериозно нарушение на руските закони. Войник не може да бъде арестуван и задържан без съд. Само руски съд на руска територия има право да ги съди", каза Кривенко.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помислих, че Джамбаза се върна

    136 24 Отговор
    А то било дойче веле.

    Коментиран от #21

  • 2 дедо Герчо

    34 17 Отговор
    ПРИКАЗ 227 СТАЛИНА...ХЪХЪХЪ...НИ ШАГУ НАЗАД !
  • 3 Поредната лъжа

    130 32 Отговор
    На DW джендарите

    Коментиран от #49

  • 4 Комуниста

    118 23 Отговор
    Говедарска пропаганда от говедарски говн.яна черна станция.
  • 5 пьешу

    110 12 Отговор
    чета заглавието, гледам кой е източникът... все едно сме във времената на втората световна.
    предполагам, и краят ще бъде същият.
  • 6 Последния Софиянец

    104 14 Отговор
    Да съберат дезертьорите укри от Слънчака
  • 7 🇧🇬🇷🇺

    105 10 Отговор
    Тъпото Dw сороски педали
  • 8 Запознат

    95 11 Отговор
    Ползват снимка на пленени украински
    неофашисти
  • 9 Дойче

    69 8 Отговор
    зеле в атака...
  • 10 СМЕРШ

    29 11 Отговор
    Разстрел трябва
  • 11 Сега

    58 5 Отговор
    Ще започнат да трият коментари и да блокират
  • 12 Иванушка  🇷🇺

    81 19 Отговор
    Фашизмът има едно име - Украйна ))

    Коментиран от #19, #29, #58, #84, #93

  • 13 Пешо

    39 4 Отговор
    Kak звучът новините в сайтовет и то много наблегнато и то всеки ден и всяка минута.
    Днес в България територия анексирана насилствено 1878 г от територията на мирна хуманна суверена Турция.....
    Всеки ден набивано в главите на хората.
    Агресорът който нападна.......е беше по умен и скочи на нато, кито се присламчиха на границите му.Които допуснаха възраждане на Хитлеризъм и фашизъм.
  • 14 да рече, че повярвахме

    70 8 Отговор
    А отказалите да отидат на фронта в Украйна и да се бият срещу Русия директно биват убивани. Доказателства за това, колкото искате, стига да не искате да гледате само в една посока.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ДойчЗеле

    62 5 Отговор
    С поредната вмирисана пържола.
  • 17 Наблюдател

    67 5 Отговор
    Е как професионални военни ще отказват да воюват. Тогава пожарникарите да отказват да гасят големи пожари, а спасителите да вадят хора в бурно море. Може би американските войници с желание отиват в Ирак, Афганистан и...Някоя по-малоумна теза нямате ли?
    Виж в Украйна, където причакват хората с повиквателни на улицата, в магазините, по пътища, дори влизат насила в домовете им е друго..
  • 18 Mодepaтоpa, закъсняваш

    48 2 Отговор
    Други статии вече ги триеш поголовно, да не си в почивка, сопол? :D
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Рошко

    43 5 Отговор
    Поредната помия
  • 21 И ЕДИНИЯ И ДРУГИЯ....

    31 4 Отговор

    До коментар #1 от "Помислих, че Джамбаза се върна":

    ...ВСЕ ФАНТАЗИЙ И ИЗМИСЛИЦИ...!
  • 22 Холмс

    60 10 Отговор
    Статията е вярна обаче това го правят Украинците. Руснаците получават месечно от 3100 евро за редник до максимум 8300 евро за офицери по време на операцията. Обезщетение за руснаците ако умрат или имат сериозна травма е 90 000 евро.
    Руснаците отиват с кеф да защитават родината. Освен тези заплати безплатно жилище за военни ако имат семесйтво още 100 000 евро. Обще взето руснака с кеф бие неонацистите после се връща в Русия с торба с пари.

    Украинците в момента им дават 400-500 лева на месец. В последните месеци не им плащат и тези стотинки. Понеже Украина е изцяло фалит плаща заплати с нови кредити, а те не идват винаги навреме.

    Коментиран от #45, #51

  • 23 Източник

    45 5 Отговор
    Дойче, тях изобщо не ги четем. Не разбраха, че българският народ не обича пропагаНдата.
  • 24 тука е така

    12 54 Отговор
    Всеки влезнал руснак на територията на Украйна заслужава да остана под земята там!Това заслужава всеки агресор!

    Коментиран от #92

  • 25 Механик

    32 10 Отговор
    ТАКА.....ИНАЧЕ, ама има кой да се бие за руската кауза.
    Свършиха се украинците. Там е големият проблем.
    Аз бих завършил поста си както обикновенно, но тук свободата на словото е нулева. За това ще го кажа НЕЕЕЕЖНО- руснаците ще ви "обладаят" и нежно ще проникнат в зеленските ви "дОпарки".
  • 26 Монгола

    29 4 Отговор
    Свободни съчинения, то затова и от Москва ги изгони от Руската Федерация.
  • 27 хъхъ

    21 2 Отговор

    До коментар #19 от "напред другар":

    а къде е "кочината", в Алабама ли? Там пускат ли без виза "верноподаници"?
  • 28 боже!

    36 2 Отговор
    Гьобелс зеле.Съвсем изперкулясаха
  • 29 Така

    37 5 Отговор

    До коментар #12 от "Иванушка  🇷🇺":

    Лидерът на фашизма е Сащ.
  • 30 А немците

    30 2 Отговор
    имаха Бухенвалд, Дахау и Освиенцим.
  • 31 Танк

    21 4 Отговор
    Е поне не са мобилизирани пенсионери
  • 32 Пак ли, бе

    37 1 Отговор
    Коц: близо до Соледар нацистите се окопаха в подземното царство от времето на СССР
    Е пак ще има евакуация
  • 33 Гост

    5 31 Отговор
    Крепостните винаги са били евтина стока в тая клоака - и като мракобесна монархия, и като комунистическа черна дупка, и сега като олигархичен изтърсак на кгб.
  • 34 Васил

    9 24 Отговор
    Москва ли е новата столица на Северна Корея?
  • 35 С хастара навън

    11 6 Отговор
    Ако всички бандити са пуснати да воюват, в затворите е по-нормално, отколкото на фронта.
  • 36 а пък аз

    34 2 Отговор
    чак днеска разбрах от изявленията на зеления клоун и неговото гьобелсче "Люся" Арестович, че прокламираната тия дни голяма офанзива към Херсон била част от "психологическата" и пропагандна война. Ако не го бяха казали, нямаше и да знам. Големи тарикати ееййй, тц тц тц...
  • 37 А50

    28 5 Отговор
    Бъркате Русия и режима в бивша Украйна
  • 38 Иван

    30 2 Отговор
    Няма нежни империи, хора! Не си правете илюзии! Въпросът е, как да се измъкнем сухи между жестоката Русия, жестоките САЩ и 80-милионна Турция, в която има остра липса на вода.Това е нашата трудна българска задача, скъпи съотечественици. Ще се поизпотим, но не ни е за първи път.
  • 39 Гнусна западна пропаганда и лъжа

    10 31 Отговор
    Няма руснак който да откаже да иде в Украйна. Поне не и докато открие друг начин да се сдобие с пералня и унитаз.

    Коментиран от #67

  • 40 123

    16 4 Отговор
    Това е нищо! :) Путин наредил дори да му пекат черните им дробове, за да ликвидира кризата за месо :)
  • 41 Гаглей

    9 13 Отговор
    Не е така, който няма пари да се откупи от армията попада в лагер, същото е и просия
  • 42 да питам зелето

    27 3 Отговор
    руснаците ще спечелят войната в Украйна, това е ясно, защото нямат никакъв друг полезен вариант, но като как ще ни се отрази на нас "европейците" или ще се разграничим на "европейци" и "по-европейци", че то и досега си е било така.
  • 43 ОПЛАКВАНЕ

    23 2 Отговор
    Командването на украинските ВВС се оплаква, че руската армия използва хиперзвукови ракети Х-47М "Кинжал" .

    За това написа ръководството на "прозоречните" сили на Украйна в официалния акаунт на социалната мрежа.

    Отбелязва се, че това оръжие е било използвано в навечерието на обекта на националистите във Виница. Според агенцията украинските системи за ПВО "не са имали време" да засекат изстрелването на ракетата, а въздушната тревога е била обявена едва след поразяването на целите.

    За целия период на специалната операция руската армия използва хиперзвукови ракети само няколко пъти - по особено важни обекти на Бандера. Вярно, какво е било унищожено по това време, украинското командване не съобщава. По всяка вероятност Киев не иска да разгласява това неприятно събитие.

    Коментиран от #62

  • 44 Мечтата на русоробите😂😂😂

    6 15 Отговор
    Да идат там и да станат кал в името на диктатора😂😂😂
  • 45 вярно е

    7 25 Отговор

    До коментар #22 от "Холмс":

    Даваха по руската близките на един загинал руснак, бяха си купили лада с компенсацията. Такава радост и веселба като на сватба. Даже мамашата вика на репортерката, че и другите двама сина ще прати, че искала ново жилище. То и затова автозаводите ВАЗ пак почнаха да сдялват лади, имало вече над 41хиляди желаещи да си закупят.
  • 46 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 5 Отговор
    Извинявам се на читателите на факти, много съм тъп.
  • 47 Колко ли

    8 18 Отговор
    Рубладжии пишат тук а защо не отиват да помагат на орките ,дават 3000€ -8000€
  • 48 Гост

    28 6 Отговор
    Зелките копаят дъното яко! В Украйна само бременни и многодетни майки не подлежат на принудителна мобилизация, както и момчета под 16 г.! Ако откажат да бранят комика, олигарсите му и синчето на БайГън, обявяват ги за "руски шпиони" и отиват в неизвестност! Това не е интересно за зелките, защото не очерня Путин и Русия...
  • 49 Хаха

    5 13 Отговор

    До коментар #3 от "Поредната лъжа":

    ...каза един анонимник и си помисли, че е опровергал новината и е защитил цяла Русия от "западната пропаганда". Да ама никой не го интересува твоето мнение.
  • 50 Гитлер

    11 21 Отговор
    Колко руски тъпанари има тук..от Росия нищо не става .с една Украйна се лв гавят 6 месеца..къде взеха Киев .къде е Одеса..абе измет е руската армия..пкячкосници и некадърници..А от ракетите им 60% е брак..или ме се взривяват..или падат другаде..Питам..защо не летят със самолетите над Украйна като са силни..а..е като паднаха вече 200...явно им дойде акъла..
  • 51 Откъде са тези сведения за Русия и колко

    9 12 Отговор

    До коментар #22 от "Холмс":

    плащат. На войничетата, които са, сключили договор преди да започне войната им се плащат мизерни пари. Е курсът на рублата се вдигна, но пак са мизерни. На по-добре обучени наемници може и да плащат повече. А пък при липса на труп нищо не плащат на близките, защото не може да се докаже смъртта.
  • 52 !!!?

    9 13 Отговор
    Путиновият режим - Архипелаг Гулаг !!!?
  • 53 Зеленото джудже на

    17 6 Отговор
    кладата!
  • 54 Ххххх

    13 5 Отговор
    Дойче леле и днес бг ,не се чете не се публикува! Закрийте си сайтовете не дразнете хората!
  • 55 РУСИЯ Е ОБРЕЧЕНА .......................

    11 9 Отговор
    ДА ПОБЕЖДАВА ! ХИЧ НЕ И Е ЛЕСНО НО ИМА ЗАЩО ДА СЕ БОРИ С ЛОШИТЕ !

    Коментиран от #63

  • 56 Солженицин

    6 11 Отговор
    Любимата книга на Путин е ,,Един ден от живота на Иван Денисович,, Нещо като ,,Повест за истинският човек,, само че в обратен смисъл.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ленин

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Иванушка  🇷🇺":

    Кре...ти....ен балшой!!!
  • 59 Верно ли

    12 4 Отговор
    Интересно, а когато нашите българи от Болград отказваха да се бъдат мобилизирани, за да трепят "москали" в Донецк и Луганск и изчезваха - ни зов, ни вопъл от Зелето!
  • 60 Дърт

    6 6 Отговор
    На българския войник, ако беше свободомислещ му вземаха здравето в дисципа по съветски образец. Рядко прибягваха до тази технология, но се случваше.
  • 61 Ленин

    4 7 Отговор
    Ето ги на снимката свирепите русофашаги,със очила 5 диоптъра късогледство.

    Коментиран от #94

  • 62 Мишел

    13 3 Отговор

    До коментар #43 от "ОПЛАКВАНЕ":

    Унищожен е щабът на украинските ВВС, в няколкоетажен бункер, разположен дълбоко в скалите.
    По установена традиция, след седмица Зеленски ще награди посмъртно геройски загиналите генерали и полковници от щаба
  • 63 История в документи

    8 7 Отговор

    До коментар #55 от "РУСИЯ Е ОБРЕЧЕНА .......................":

    Русия няма спечелена война без чужда помощ !
  • 64 българин

    6 10 Отговор
    РуZZкия неофашизъм не прощава.
  • 65 Ъгълов

    8 2 Отговор
    А тук ако ни нападнат и откажеш да се биеш какво ? Ще те назначат за управител на публичен дом ли ?
  • 66 Жададык

    8 3 Отговор
    Клоаката ДВ...Айде нема нужда.
  • 67 Коко

    11 5 Отговор

    До коментар #39 от "Гнусна западна пропаганда и лъжа":

    Чичо, думата "унитаз" не е известна на българите. Явно си украински трол. На унитаза, ние му казваме "тоалетна чиния". Ясно ли ти е?

    Коментиран от #71, #77, #86

  • 68 Бооклуците

    6 2 Отговор
    защитават боклука,така е било винаги!
  • 69 наско

    12 5 Отговор
    дойче веле,хаха,абе напишете за клетите урки които ги ловят като риби по пазари и градинки и ги хвърлят в Донбас,клипове поне бол,а клетите украинки са готови на пановете да се предлагат за 2 злоти само и само да отърват мобилизацията
  • 70 Путирасти сър !

    7 11 Отговор
    Защитават руzия, но отдалече, ползвайки всички благинки на Запада. :)))
    Отивайте на фронта, Путлер има нужда от наведени поддръжници за пушечно месо, тук никой няма да забележе липсата ви!

    Коментиран от #78, #88

  • 71 Отворко

    3 1 Отговор

    До коментар #67 от "Коко":

    дръж се унитаза си и си глей мамчето...Понятно🚽
  • 72 Нина

    12 4 Отговор
    Долни нацисти, дано руснаците ги размажат час по-скоро!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Охо-бохо

    6 3 Отговор
    Тъпа пропаганда! Как като си станал военен и си сключил договор, ще може да се откажеш когато поискаш. Къде го има това?
  • 75 ами

    10 3 Отговор
    това по информация на "Украинска правда" ли е?
  • 76 леля

    7 2 Отговор
    факти ако не ви е срам обяснете от къде е взета снимката и не се правете че не знаете
  • 77 Полковник

    7 9 Отговор

    До коментар #67 от "Коко":

    Не съди по себе си. Много хора знаят какво е унитаз, за разлика от руските мародери с дръпнатите очи. "Славната" боклучийска армия се е специализирала в мародерството по националности. Чуваши , евенки, якути и прочие, отмъкват неща, които даже не са виждали. Нямат течаща вода и избиват сифоните на тоалетните чинии. Мародерите от централна Русия наблягат на бялата техника, но и те правят гениална еквилибристика да захранят автоматичните перални / гледай руски клипове / Мародерите от големите областни центрове и щатните военни отмъкват черна техника, лаптопи , злато и бижута. Кадировците са универсални прахосмукачки - всичко до метлите и лопатите. Ето това ти е "втората, великата, безаналоговата" армия в света. Нещастници. Щях да забравя : Ако човека беше украински трол нямаше да може да пише на български език - труден им е. Виж от теб и трол не става. Хайде напиши нещо не на украински - на руски, да те видя.

    Коментиран от #87

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Нещо се скри

    3 1 Отговор
    Джамбаза, няма толкова интернет грубости тия дни
  • 80 111

    1 3 Отговор
    Да да да верваме само дебелите не ви верват уро.и
  • 81 Мразя завинаги Русия безплатно!

    9 9 Отговор
    Абе какво да се очаква от тая гнусна помийна яма Рушия - изостанала, агресивна, изпростяла, тоталитарна, човеконенавистническа, гладна, завистлива и пропита от шовинизъм и милитаризъм???????!!!!!!!!!!

    Коментиран от #91

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Русо-пytе-нист

    5 6 Отговор
    Жалки, пожалки, най жалки, ръснаци
  • 84 Батюшка

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "Иванушка  🇷🇺":

    Фашизмът има само едно име - Русия!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Ето че си разбрал

    0 1 Отговор

    До коментар #67 от "Коко":

    Посланието ми е точно за такива като тебе 😂😂😂
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Спасители на плажа

    4 0 Отговор
    А украинците които са отказали да ходят на война сега си почиват по плажовете на Слънчев бряг и Сентропе
  • 90 Иван

    2 0 Отговор
    Мда, незнам какво да кажа. Проверявайте си източниците. За разлика от българия Рисия е правова държава. Който не е учил право да не расъждава. Няма нормативна база в Русия която да предвижда такива санкции. Няма руски военнослужещ които да не е по собствено желание включен в специалната военна операция в украйна по денацификация и демилитаризация. С две думи ходете да помогнете на г-н Президента да си облече сакото, че нещо след ковид не се справя.
  • 91 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #81 от "Мразя завинаги Русия безплатно!":

    Никой не Ти е виновен, всичко си постигнал сам.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Горбачовче

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иванушка  🇷🇺":

    правилно! Каквото каже вождът, това е истината.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 избор

    0 0 Отговор
    А украинците бегат у България.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания