Last news in Fakti

9 Август, 2022 22:22 5 152 47

Газ за години напред: съкровищата на Румъния в Черно море

  • румъния-
  • газ-
  • черно море

Става дума за между 42 и 84 милиарда кубични метра газ, които биха задоволили цялото вътрешно потребление в северната ни съседка за период между 4 и 8 години

Газ за години напред: съкровищата на Румъния в Черно море - 1
Снимка: DW

Съкровище край черноморските брегове на Румъния: предполага се, че само едно находище крие между 42 и 84 милиарда кубични метра газ. Това количество би задоволило потреблението в Румъния за период между 4 и 8 години.

"Неизвлечените черноморски съкровища на Румъния" - под това интригуващо заглавие швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) публикува статия за румънския пазар на нефт и газ.

От няколко седмици към румънския бряг вече тече газ от находището "Ана", съобщава авторът Фолкер Пабст и обяснява, че между офшорната платформа и сушата е прокаран 126-километров тръбопровод, а през следващите три години от находището се очакват 1 милиард кубични метра газ годишно, което се равнява на около 10% от румънското потребление.

Огромен потенциал

Към това германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) добавя информацията, че и досега Румъния почти се е самозадоволявала с газ: 8 милиарда кубични метра от необходимите на страната 11 милиарда се произвеждат в самата Румъния.

Авторът на статията в НЦЦ анализира така раздвижването, настъпило в румънския енергодобивен сектор: "Тази стъпка не е пряко свързана с трескавото търсене на алтернативи на руския газ, което цари в Европа. Проектът тече вече от няколко години, но актуалната геополитическа обстановка все пак насочва погледа на румънците към собствените им запаси".

Авторът припомня, че Румъния дълго време се нарежда сред най-големите производители на фосилни горива в Европа, а за пръв път петрол е добит в Европа тъкмо в Румъния през далечната 1857 година. Читателите научават и любопитния факт, че Букурещ е първият град в света, който въвежда улично осветление с петролни фенери.

Край черноморските брегове на Румъния навярно се крие още много газ, пише авторът и обяснява, че само в находището "Нептун Дийп" става дума за между 42 и 84 милиарда кубични метра газ, които биха задоволили цялото вътрешно потребление в Румъния за период между 4 и 8 години.

"Необработен диамант"

Добивът на газ от това находище става все по-реалистичен, след като през май парламентът прие закон, насърчаващ чуждестранните инвестиции в извличането на газ от шелфа, четем още в статията. "Засега "Нептун Дийп" е необработен диамант и ясно онагледява както занемареността на енергийния сектор в Румъния, така и общите слабости на румънската политика. Енергийната експертка Отилия Нуту го описва като комбинация от алчност, корупция и глупост", пише НЦЦ.

ФАЦ припомня на свой ред, че в момента Румъния внася газ от Турция и втечнен газ от Гърция през България. Страната много иска да построи терминал за втечнен газ, но това не е възможно, защото танкерите с втечнен газ нямат право да влизат в Черно море през Босфора, уточнява изданието.

В енергийния микс на Румъния влизат по около 18% газ и въглища, над 30% ток от ВЕЦ и 20% от АЕЦ. Страната възнамерява сериозно да инвестира в "зелените" енергии от вятър и фотоволтаика, отбелязва още ФАЦ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    50 21 Отговор
    Румънците намират ,турците намират само ние нямаме газ.Много странно.Резидента радев като в момента най висшестоящ представител на руската хунта унас да отговори.

    Коментиран от #10, #30

  • 2 Щсдд

    43 27 Отговор
    Докато има руски подлоги във властта няма да намерим газ.

    Коментиран от #4, #9

  • 3 Чаушеску

    68 10 Отговор
    Румънците са на светлинни години пред България, защото застреляха Чаушеску като куче за назидание на комунистите. А ние направихме точно обратното - направихме нашите комунисти "бизнесмени".

    Коментиран от #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Голем смях

    35 35 Отговор
    ХАХАХХ Нормално.В Румъния няма русофили,а натовски бази ,ракети Пейтриът,инвестиции,производство на автомобили.Румънците карат нови автомобили ,а нашите политици лъскат малкото бастунче на Путин.С уста.

    Коментиран от #12, #20, #42

  • 6 Руснак

    19 26 Отговор
    Ще намерите газ ама друг път ,продажни политици и замаяни русофили
  • 7 Румънците имат газ

    26 21 Отговор
    А ние още робуваме на путлер
  • 8 Питай Стария от приди 10 ноември

    28 9 Отговор
    Нашата газ е до Враца, за тово направиха комбината, но съветите казаха, че тогава много не зависими ще сме станали, пък и те з газ плащаха за нашия износ! Отделно си имаме и в черно море и надолу до турската граница. България не е бедна държава на ресурси, нефта на Долен Дъбник го помпат 65 години и не е свършил, повечето е шистов.

    Коментиран от #21

  • 9 Пак пак

    12 9 Отговор

    До коментар #2 от "Щсдд":

    Утре отиваш да търсиш газ. Голям тарикат си от дивана. Аман от такива
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Въобще не си наясно, драги

    45 5 Отговор

    До коментар #3 от "Чаушеску":

    Те застреляха Чушеску и продължиха да са зле.
    Започнаха да се оправят когато започнаха да вкарват политици в затвора.
  • 12 Тц тц тц

    18 8 Отговор

    До коментар #5 от "Голем смях":

    Един вика били добре щото застреляли Чаушеску, друг щото имали американски бази и ракети Пейтриът.
    Да се чуди човек как нямаме поне 10 Нобелови лауреати с мислители като вас.
  • 13 САТЪРА НА ХАНА

    39 1 Отговор
    БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА ИМА БЪЛГАРСКИ ГАЗ В ЧЕРНО МОРЕ
    ...
    ГАЗА ЩЕ Е РУМЪНСКИ, ТУРСКИ , АМЕРИКАНСКИ, ФРЕНСКИ
    ...
    НО НИКОГА БЪЛГАРСКИ! ЗАРАДИ БЪЛГАРСКИТЕ ФАШИСТИ !
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    14 6 Отговор
    В ТУРСКОТО НАХОДИЩЕ САКАР !
    В БЛОКА БАЛКАН !
    ... НА БЪЛГАРСКАТА ГРАНИЦА
    ... ИМА 50 МЛРД . КУБ МЕТРА ГАЗ
    .
    НО ЕРДОГАН КАЗА ЧЕ Е ТУРСКИ ГАЗ !
    ...
  • 15 АРИЕЦ

    21 16 Отговор
    Тези съкровища са също и на България но за зла участ при нас е пълно със слуги на блатните орки от Масква за разлика от Румъния,румънците дори започнаха проучвания две години след нас и вече са 100% енерго независими и дори продават на съседите си,а тук хиляди платени и безплатни затъпяли руски подлоги се хвърлиха в грозна ярост,как така ще загърбим Газпром и "братушките" им и да си загубят милионите комисионни,нама да се оправи България докато има русофилтаци в политиката,армията,бизнеса,съд,прокуратура,и на последно място но може би най важна,журналистиката !!!!
  • 16 САТЪРА НА ХАНА

    18 6 Отговор
    РУМЪНИЯ ПОЛУЧАВА ИЗЛАЗ НА ЧЕРНО МОРЕ
    ...
    КОГАТО 1913 ГОДИНА ОКУПУРА СЕВЕРНА ДОБРУДЖА
    ...
    ДО ТОГАВА ГАЗА И НЕФТА 1300 ГОДИНИ СА БИЛИ
    БЪЛГАРСКИ !!!

    Коментиран от #27, #28

  • 17 Балканджия с ракия

    16 5 Отговор
    Пак сме патоките-глупаците на Балканите, всички около нас теглат газ и нефт само ние гледаме умно наште газпромски управици. Ние с тези три милиарда кубика на година можем само за 3 дни да си осигурим газта. Куманите, резидентои боко са виновни ако зимата нема газ, язе си имам 200 литра втечнена грозданка и не се притеснявам ама никак. Аназдраве.
  • 18 Хаха

    27 9 Отговор
    А ние богатството си го даряваме на сащ. Всяка година 12 тона злато излитат от България. Благодарение на политиците

    Коментиран от #22, #24, #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 стоян

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "Питай Стария от приди 10 ноември":

    Абсолютни измишльотини
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ха сега де!

    25 7 Отговор

    До коментар #10 от "икйуъхтгф":

    Поздравления за образния начин по който обясняваш, но мен ми минават други мисли през главата. България, поне до сега, не иска да има собствено находище, защото руското лоби е огромно и да не обърка сметките на Путин. Двете находища, за които говориш, румънското и турското са на разстояние 100 км. едно от друго. Точно между тях се намира нашия блок от териториалния шелф в Черно море "Хан Аспарух", само на 20-тина километра разстояние от всяко от двете находища, от двете страни на нашата територия. Турция обяви, че ще продължава да търси газ в Черно море, защото е оборудвана със собствени техни1ески средства за търсене и твърди, че в Черно море наличието на газ може да задоволява потребностите на цяла Европа поне за 500 години. В момента се полагат тръбите и в началото на 2023 Турция планира да стартира с добив от 4 милиарда куб. м. годишно, а до 5 години да го увеличи поне 4 пъти. За сравнение нашето потребление за сега е 3 милиарда годишно. Ако обаче ние бяхме разработили свое находище как щяхме да построим на Путин Балканския поток, който на този етап дори не работи за нас, а за Русия, Сърбия и Унгария?

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 дрфтгъху

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "ха сега де!":

    Три неща:

    Я намери онова мнение на което отговаряш и като не го откриеш си задай въпросчето защо е изтрито...

    И на султан Ердоган можеш да вярваш колкото на наркоман- тоест като ти каже "Добро утро" гледаш къде е слънцето...

    Находища на газ у Черно море има, но нито са толкова големи, нито са лесни за добиване и нито турците, нито мамалигите имат шанс да добиват САМОСТОЯТЕЛНО каквото и да е... И не бъркай наличието на изследователски кораб с наличието на платформи за добив, а и полагането на едни голи тръби е лесната част- всичко останало е изключително сложно, дори и политически... Общо взето може да се организира добив на газ на ниво "за лични нужди"- ако утре налеете $10млрд. евентуално ще си уредите газ за 5-6 години... По днешни цени на борсата е изгодно, но ДНЕС Турция по дългосрочен договор плаща около $350 и утре БГ може да плаща по $450 ако подпише нов договор- тогава вече инвестиция от $10млрд. за 5-6 години газ е нерентабилна...
  • 26 Коментар

    15 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хаха":

    Да... Фирмата която добува злато в България е Канадска. В голяма грешка си........

    Коментиран от #34

  • 27 Пиша ти

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Двойка по история!
  • 28 Порно

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Румъния получава излаз на Черно море през 1878 година. Тогава Северна Добруджа е населена с българи и турци. Но им я дават като отплата за участието във Освободителната война , под предлог че в Македония, която по Санстефанския договор се дава на България , имало куцовласи. Сега нямаме ни Северна Добруджа, ни Македония. А през 1913 ни вземат и Южна Добруджа, но си я връщаме през 1940.

    Коментиран от #33

  • 29 Хохо секса

    9 4 Отговор
    Видяхте ли, че има газ?
    Има газ много по близо до нас?
    За какво ни е необходим "Газпром"?
    Да доставяме газ от хиляди километри ли?

    Коментиран от #31, #47

  • 30 Хохо секса

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    "Румънците намират ,турците намират само ние нямаме газ.Много странно."

    Не е странно!
    Ние си имаме Радев и Борисов...
  • 31 То газ

    10 4 Отговор

    До коментар #29 от "Хохо секса":

    имаше и в украйна, до кримско море, но познай какво стана като научи за това ботокса?
  • 32 Верно ли

    9 2 Отговор
    Тука все големи енергийни експерти са се събрали! Вие наясно ли сте какво се случва с почвата и подземните води при добив на шистов газ? Не е лошо да се поразровите малко и да понаучите това-онова! Нашата газ е в Добруджа, крайно недостатъчни количества при изключително скъпа и вредна технология. А и газта не се яде за разлика от пшеницата!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хамсал

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Коментар":

    В грешка си ти-"„Дънди Прешъс Металс“ е международна минна компания със седалище в Канада.". Познай какви фирми имат дялове в нея!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 М3 голд

    2 1 Отговор
    Още преди 30 и повече години стана ясно, че има нефт и газ в Румъния, близо до България. Ние имахме някакъв резултат в плевенско и до там. По времето на ББ бяха дадени права за изследвания в Черноморския шеф и в Добруджа и се замълча. Само заради отчет на разхода ли беше това?
    У нас не е пустош, има и газ и нефт и нещо трябва да се направи: повече публичност на инфото, може би промяна на лицензионния режим, финансиране на процесите, но в никакъв случай даване достъп на чужда компания да търси и после да добива тия суровини, като златото. Собствен нефт и газ - това е енергийна независимост.
  • 42 Голяма глупост си написал

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Голем смях":

    Това ли са ти възможностите? Нито инфото ти е инфо, нито изводите са точни. Не си бил роден, когато тук се сглобяваха Рено 8, Рено 10, Рено Алпин (в Пловдив) и Москвич в Ловеч
  • 43 Мемфис

    3 2 Отговор
    Всичко в БГ се прави така, че да не се нарушават монополистичните руски интереси, а това, чеп РСТ..те българи кучета ги яли- червените правителства от предатели в БГ не ги интересува
  • 44 Всичко предстои

    5 0 Отговор
    Находище което би се изчерпило за 4-8години не е рентабилно , щото разходите са огромни , и риска да не се оправдае -голям. Но става да се пробва за черни дни.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Нико

    2 1 Отговор
    Със сигурност има залежи и в българската територия, но нали сме роби на Русия и никой не прави проучвания.
  • 47 Лаврентий Берия

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хохо секса":

    Не, за да бъдем верни слуги и кучета на Кремъл! Докато имаме Радев и Баце - толкова. Отнесено лалане за Европейско и Натовско бъдеще и ревниво слугуване на Кремълския сатрап. Затова и руснаците ни презират - познават си слугите.
Новини по държави: