18 Август, 2022 15:35 1 344 3

Румъния поиска от ЕК намаляване на доставките на ваксини срещу COVID-19

  • румъния-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • европейска комисия

Напълно ваксинирани са 8,11 милиона румънци или 42,1 процента от населението на страната, според данни на сайта Our World in Data

Румъния поиска от ЕК намаляване на доставките на ваксини срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила заяви вчера, че е поискал от Европейската комисия съществено намаляване на доставките на ваксини срещу КОВИД-19 за тази и следващата година, съобщава сайтът Зиаре.

По думите на Рафила Румъния в момента разполага с над 8 милиона дози ваксина, чийто срок на годност в един момент ще изтече.

"Ние имаме над 8 000 000 дози ваксина, които са на склад. Не се използват. (...) Това са дози, които на практика не можаха да бъдат използвани, защото няма интерес, и също така не можаха да бъдат продадени или дори дарени. В един момент срокът им на годност ще изтече и ще трябва да бъдат унищожени. Това означава други разходи. Говорим за стотици милиони евро", заяви министърът за телевизия Антена 3.

Той посочи, че страната е поискала от Европейската комисия намаляване на доставките на ваксини срещу КОВИД-19.

"Ние предприехме стъпки в последно време да се опитаме чрез предоговарянето, което прави ЕК с производителя, да постигнем две неща, които мисля са много важни: да постигнем съществено намаляване на доставките през 2022 г. и 2023 г. (...) Ако тази ваксина дойде в много по-малки количества, да бъде ваксина, която е адаптирана към циркулиращите в момента варианти BA.4 и BA.5", обясни Рафила.

През последното денонощие в Румъния са потвърдени 5485 нови случая на КОВИД-19, с 2015 по-малко от предишния ден. 1019 от новите случаи са повторно заразени пациенти, сочат данни на министерството на здравеопазването.

Болнично лечение получават 3542 пациенти с КОВИД-19, като 269 от тях са в интензивни отделения. Починали са 24 души. Броят на жертвите от началото на пандемията е 66 441 души.

Напълно ваксинирани са 8,11 милиона румънци или 42,1 процента от населението на страната, според данни на сайта Our World in Data.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нарко зеленски

    18 0 Отговор
    Снига бе, модерна де работи мъжа урсула ще фалира
  • 2 МмАаНн

    5 0 Отговор
    Ами то доставките на ваксини за България направо да ги спират
  • 3 Нов

    2 0 Отговор
    Румънците на отговорни постове не искат да свършат като чаушеску. Нашите хубавци за награда, че са грабили и комисионерствали, получават еднопосочен билет до втората си родина и банкови книжки да си харчат комисионите