Last news in Fakti

10 Август, 2022 19:19 2 861 7

Премиерът: Сръбските документи няма да бъдат конфискувани

  • косово-
  • албин курти-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • кейфор

Албин Курти призова да се внимава с дезинформацията, тъй като, както каза, тя представлява риск за националната сигурност

Премиерът: Сръбските документи няма да бъдат конфискувани  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че на 1 септември ще продължи прилагането на две решения на правителството на Косово - решението за регистрационните табели [на автомобилите] и решението за документите за самоличност на границата със Сърбия. Освен това Курти каза, че ще продължи информационната кампания за гражданите и както той подчерта, подобни решения служат на закона и реда, обществената безопасност и свободното движение на всички граждани в Република Косово, предаде специално за БТА агенция Косовапрес.

При откриването на заседанието на правителството ръководителят на изпълнителната власт се обърна към сръбските граждани, като каза, че решението да им бъдат предоставени документи на границата не възпрепятства свободата на движение и не предвижда конфискуване на техните документи, издадени от сръбските власти.

„Снабдяването с документи за влизане и излизане на граничните пунктове за тези, които представят документите, издадени от сръбските власти, няма да възпрепятства свободата на движение. Времето за изчакване за предоставяне на този документ е 20 секунди. За същата мярка вече 11 години всеки път, когато пътуваме до Сърбия, трябва да чакаме между 10 и над 60 минути. Чух за фалшивата новина, че сръбските лични документи и документи ще бъдат конфискувани в замяна на документите за влизане и излизане. Това е не е вярно, документът за влизане/излизане е допълнителен документ, който се предоставя безплатно и с който могат да се извършват други услуги в нашите държавни институции по време на престоя в Косово“, каза Курти.

Премиерът призова да се внимава с дезинформацията, тъй като, както каза, тя представлява риск за националната сигурност.

"Никой не е имунизиран срещу фалшиви новини и дезинформация, като опасността от тях е голяма. Живеем в епоха на предизвикателства, така че трябва да бъдем по-внимателни, днес дезинформацията представлява риск за националната сигурност. Призовавам ви още веднъж да следите внимателно съобщенията от нашите държавни и други институции, да проверявате източниците на новини и да не се оставяте да бъдете дезинформирани от тези, които могат да целят дестабилизация. Информационната ни кампания за регистрационните табели ще продължи и няма да спре дори след 1 септември, когато нашите две решения ще започнат отново да се изпълняват. Знаем, че барикадите, които обикновено се поставят на север, не идват отдолу, а се поставят отгоре. Те нито представляват вас, нашите граждани, нито ви защитават. От друга страна косовската полиция и другите институции за сигурност също са съставени от граждани и между тях няма разлика, те са в услуга на нашите граждани, без [да се прави някаква] разлика между тях“, каза Курти.

Той посочи, че на 1 август, когато решението беше в сила, на граничните пунктове между Косово и Сърбия са издадени 2679 документа без нито един инцидент или подадена жалба.

„Срещу нашата информационна кампания за решенията на правителството от 29 юни и призива за законност, започна дезинформационна кампания, която всяваше страх и имаше за цел дестабилизация, като беше само в услуга на барикадите. Съставени от въоръжени лица с криминално минало, барикадите се противопоставиха на нашите решения само за защита на организираната престъпност в северната част на страната. Скъпи съграждани, превръщането на регистрационни табели от незаконни в такива [с обозначение] RKS служи на реда, обществената безопасност и свободното движение в цялата ни република. Допринасяйки за тези цели, можете да се възползвате от освобождаване и от митнически такси, административни такси, такси за регистрационни табели и такси за снабдяване със свидетелство за регистрация на превозно средство, които общо възлизат на около 5 хиляди евро”, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пъци

    3 7 Отговор
    Ам ся?Какво да кажат оплаквачите на "онеправданите" сърби?След малко ....ше го намислят,само трябва да звучи трагично и достоверно.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Сръбски гамбит

    10 4 Отговор
    Не ми говорете за шиптари че се изприщвам при тяхното споменаване! Живял съм със такива около 5 месеца в Словения ! Такъв фанатизъм и омраза трудно може да се опише! Работеха в Словения но всяко едно евро изпращаха в Сърбия ако мога така да се изразя! Почти щяха да линчуват моя приятел който беше турче, видяха го че консумира свинско веднъж! Казваха ми че ще превърнат Сърбия в новата Албания и че тази съдба ще последва и Македония! Всички имаха клипчета със прословутият чеченски войник и Руски пленен такъв! Хвалеха се непрекъснато със своя фанатизъм и казваха че имали яйца колкото глави(може да се досетите какво са имали в предвид)

    Коментиран от #5

  • 3 Антитурчин

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пъци":

    На теб ще ти хареса ли да ходиш до Кърджали с специален документ на турски

    Коментиран от #6

  • 4 5432

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Пъци":

    Много си прав👍
  • 5 Стериотипи

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Сръбски гамбит":

    Измислени предразсъдъци

    Коментиран от #7

  • 6 Пъци

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Антитурчин":

    Ходил съм и с милиционерска охрана.
    А преди това съм ходил и с АК.
    Не ми се е налагало да имам други документи.
    Тук интригата се върти от друго място,ама нали сме съвременни патреоте та первий мисли вместо нас
  • 7 Сръбски гамбит

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Стериотипи":

    Щом не вярваш си е твой проблем! Аз само изказвам своето мнение и какво съм видял със собствените си очи! Градът беше Целе а завода в който работих НОВЕМ! Къщата в която живеех беше със сръбски собственик (каква ирония)! И да накрая ми писна от техните маанета и фанатични чатове и им отрязах достъпа до тях :)!