Last news in Fakti

11 Август, 2022 10:40 1 509 13

Столтенберг: Тясно е партньорството между НАТО и Сърбия

  • нато-
  • косово-
  • сърбия-
  • йенс столтенберг

Генералният секретар на НАТО каза, че Алиансът продължава да подкрепя изцяло диалога с посредничеството на ЕС и призовава всички страни да продължат преговорите, защото те са от ключово значение за регионалния мир и сигурност

Столтенберг: Тясно е партньорството между НАТО и Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че НАТО напълно зачита суверенното право на страните да избират свои собствени политически договорености и споразумения за сигурност, отбелязвайки, че това е основният принцип на европейската сигурност, съобщава N1.

В интервю за всекидневника Vijesti в Подгорица Столтенберг приветства приноса на Черна гора към постоянните усилия на НАТО за защита на населението и територията на Алианса, както и приноса ѝ за стабилността на Западните Балкани и добави, че Черна гора винаги може да разчита на НАТО за запазване на сигурността си.

Запитан за разширяването на НАТО през следващите десет години, Столтенберг каза, че лидерите на НАТО са повторили в Мадрид, че политиката на отворените врати на НАТО остава в сила.

Коментирайки изграждането на военноморска база в Адриатическо море, за което НАТО преговаря с Албания, и други потенциални инвестиции и разполагане на войски в региона, Столтенберг каза, че новата стратегическа концепция на НАТО, приета на срещата на върха в Мадрид, още веднъж потвърждава стратегическото значение на Западните Балкани за Алианса.

НАТО ще продължи да насърчава стабилността, сигурността и сътрудничеството в региона, включително ежедневните усилия на КФОР, на нашия щаб в Сараево и на нашия офис в Белград, каза Столтенберг и добави, че сигурността и стабилността на Западните Балкани са важни за НАТО и за мира и стабилността в Европа.

Столтенберг каза, че НАТО и Сърбия имат тясно партньорство от години, което се основава на политически диалог и практическо сътрудничество, при пълно зачитане на политиката на Сърбия за военен неутралитет.

Политическият диалог между НАТО и Сърбия приема различни форми, включва контакти между сръбски официални лица и НАТО и добре установени отношения между командващия на КФОР и началник-щаба на Сърбия, каза Столтенберг. Това, което прави тези отношения възможни, е градивният дух и взаимното уважение, което трябва да продължи, добави той.

Запитан дали е загрижен за дългосрочната стабилност на Косово, Столтенберг каза, че е обсъдил с ръководството на Прищина и Белград напрежението в Косово и добави, че двете страни трябва да останат спокойни, да избягват едностранни действия и да участват конструктивно в диалога с посредничеството на ЕС.

В съответствие с мандата си на ООН мисията КФОР следи отблизо ситуацията и е готова да се намеси, ако стабилността е застрашена. Нашата мисия е фокусирана върху осигуряването на безопасна и сигурна среда и свобода на движение за всички хора в Косово, каза Столтернберг.

Генералният секретар на НАТО каза, че Алиансът продължава да подкрепя изцяло диалога с посредничеството на ЕС и призовава всички страни да продължат преговорите, защото те са от ключово значение за регионалния мир и сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Име

    39 3 Отговор
    И за това ли подкукуросвате Косово?

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПрекаленоТясно

    30 2 Отговор
    Прекалено тясно чак, НАТО бомбандира Сърбия, сега и да се напъва - там хората имат принципи и не понасят чуждопоклоничеството. Имаме още малко път да извървим за да разберем, кой ни е приятел и кой враг .... или пък да разберем, че приятели няма и трябва вече сами да се оправяме, а да не чакаме телефонни обаждания от 101 посолства.
  • 5 Ххххх

    17 1 Отговор
    Нагло НАТО ,май са сбъркали адреса! Ще им се целият свят да е терористичната организация НАТО!
  • 6 Мадлен

    17 3 Отговор
    Тоя с Урсула да се вземат и двамцата махат ли махат с кунките и двамцата милионери.

    Коментиран от #13

  • 7 Сома

    15 2 Отговор
    Организация изтъкана от лъжи
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Чичо Дончо каза

    4 0 Отговор
    Скоро ще има включване от Република Сръбска.
  • 10 фенче

    5 1 Отговор
    нещо да кажеш за враждебните отношения, и мини надпреварата във въоръжаването, на Сърбия, и вашата членка на НАТО Хърватия, за това не си чул, и не си видял
  • 11 питам си

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Име":

    КОЙ хвърляше бомби над Белград????? Партньорите ли?
  • 12 Павел пенев

    7 1 Отговор
    Този идиот какво говори? НАТО бомбардират Сърбия и имат тясно партньорство с нея?
  • 13 и наша

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мадлен":

    +сталина маха ръце по същия начин. Очевидно обучението на ръкомахащите протича на едно и също място.
Новини по държави: