Last news in Fakti

11 Август, 2022 07:27 1 791 9

Южна Корея изрази съжаление за безпочвените твърдения на Северна Корея за COVID и заплахите ѝ

  • северна корея-
  • южна корея-
  • корейски полуостров-
  • коронавирус

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви победа над коронавируса и отмени наложените през май противоепидемични мерки, съобщи по-рано Корейската централна телеграфна агенция

Южна Корея изрази съжаление за безпочвените твърдения на Северна Корея за COVID и заплахите ѝ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Южнокорейското министерство на националното обединение, което се занимава с междукорейските дела, изрази съжаление, след като политически влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Ким Йо-чен, обяви, че епидемията от ковид в КНДР е причинена от южнокорейски листовки, съобщиха агенциите

"Изразяваме силното си съжаление от многократно отправяните от Северна Корея безпочвени твърдения за пътя на ковид и за силно неуважителните и заплашителни изказвания от нейна страна", заяви министерството.

Севернокорейският лидер Ким обяви победа над коронавируса и отмени наложените през май противоепидемични мерки, съобщи по-рано Корейската централна телеграфна агенция.

На същото заседание, на което стана това, сестрата на Ким, Ким Йо-чен, от своя страна заплаши южнокорейските власти с унищожение, в случай че опитат да внесат заразата в КНДР. По думите ѝ Северна Корея е обезпокоена, че коронавирусът е започнал да се разпространява от пограничните райони с Южна Корея.

"Неоспорим факт е, че един човек или един предмет, заразен с вируса, само за миг може да зарази много други хора и да предизвика голяма криза. Като изхождаме от това, стигаме до извода, че повече не можем да не забелязваме непрестанния поток от боклуци от Южна Корея. Това е просто неетично престъпление. Важното е, че южнокорейските марионетки продължават да хвърлят листовки и мръсни предмети на наша територия", добави тя.

Южнокорейски военен говорител заяви, че армията поддържа постоянна готовност и е подготвена за "различни видове" провокации от страна на КНДР.

Войнственото говорене на Ким Йо-чен е обезпокоително, защото показва, че тя ще опита да обвини Южна Корея за всякакво възобновяване на епидемията от КОВИД-19 и се опитва да оправдае следващата военна провокация на Северна Корея, каза пред Асошиейтед прес Лайф-Ерик Ийзли, професор в Университета "Ихва" в Сеул.

През май Северна Корея призна за епидемия от варианта Омикрон на коронавируса и оттогава съобщи за 4,8 милиона "случая на треска" при 26-милионно население. Тя обаче съобщи, че само съвсем малка част от тях са болни от КОВИД-19, и твърдеше, че от седмици епидемията забавя хода си и че е отнела живота на едва 74 души.

Външни експерти предполагат, че вирусът се разпространил в Северна Корея, след като през януари тя за кратко отвори границата си с Китай за товарен трафик, и че разпространението му се е засилило след военния парад и други големи събития в Пхенян през април.

През май Ким забрани пътуванията между отделните градове и окръзи като противоепидемична мярка, но тогава подчерта, че икономическите цели трябва да бъдат постигнати, което означава, че по земеделските, промишлените и строителните обекти са продължили да се събират големи групи хора, отбелязва Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    10 2 Отговор
    Абе незнам света дали се страхува от Ковид но дебелото момче от Корея яко им бърка в.......,...
  • 2 Петьо Петров

    9 1 Отговор
    Имате ли си представа колко много не знаем за С. Корея? Май нищо. Или само поднесеното ни.

    Коментиран от #4

  • 3 някой

    12 4 Отговор
    Няма да се учудя, ако това за заразените листовки е истина. Южнокорейците са васали на САЩ. А за последните знаем много. Още повече техни мизерии не са стигнали въобще до нас.
    Все пак, знаем ка кса давали заразени със шарка одеяла на индианците, които са нямали имунитет срещу тази европейска болест. Измирали са с хиляди.
    Така че, може и тази история да е вярна.
  • 4 Койдозлу

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Петьо Петров":

    Ти за България незнаещ а искаш да С Корея

    Коментиран от #5

  • 5 Петьо Петров

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Койдозлу":

    Не бих искал да влизам в този спор, но знам достатъчно, повече от многознайковците.

    Коментиран от #6

  • 6 Койдозлу

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Петьо Петров":

    Не споря а просто искам да кажа,че и българските новинари представят това за което им е платено и изгодно
  • 7 COVID е римско число с Нула О CVID

    1 0 Отговор
    Гор VIDал Сътворението
  • 8 Здрасти

    1 0 Отговор
    Четах, че бил в постоянна готовност за ядрена война срещу империалиста. Казал на Путин да му прати 100 000 човека от неговите в Украйна. Ако са от ония де си трошат камъни тухли и винкели у главата е сериозна работата.
  • 9 Дявола

    0 0 Отговор
    САЩ е време да свалят режимите на БРИКС и ШОС
Новини по държави: