Last news in Fakti

12 Август, 2022 16:24 6 175 14

Невероятно чудо в Северна Корея

  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • корейски полуостров

Наблюдателите предполагат, че Пхенян разкрасява картината, за да представи Ким в добра светлина в контекста на икономическите затруднения

Невероятно чудо в Северна Корея - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Северна Корея е победила коронавируса - или поне така твърди нейното държавно ръководство. То говори за "невероятно чудо" - три месеца след пламването на пандемията вече няма нито един нов случай.

Три месеца след съобщенията за първо огнище на коронавируса в страната Северна Корея вече е победила пандемията. Държавният ръководител Ким Чен Ун е издал разпореждане за отмяна на всички мерки за защита срещу разпространението на вируса, съобщава севернокорейската държавна агенция. Сестрата на Ким - Ким Йо Чен - казала пред агенцията, че и нейният брат имал температура. Това е първият път, в който Северна Корея признава, че диктаторът може би е бил заразен.

Броят на случаите в началото, след пламването на пандемията, възлизаше на стотици хиляди дневно, но само месец по-късно спадна до 90 000, казал Ким Чен Ун пред агенцията. От 19-и юли насам нямало нито един случай, при който да се предполага връзка с "лошия вирус". Макар в Северна Корея да не е направена нито една имунизация, страната успяла да пребори вируса за кратко време. "Това е невероятно чудо, което ще влезе в световната история на общественото здравеопазване."

Експертите изразяват съмнения

През май Северна Корея призна, че в страната има огнище на коронавируса и обяви, че имало към 4,8 милиона случая на хора с температура сред 26-милионното население. Минимална част от заболяванията обаче бе идентифицирана като Ковид-19, официалните данни са за 74 починали. Експертите обаче се съмняват в тези данни: здравеопазването на Северна Корея е на много ниско ниво. Болниците са зле оборудвани и имат съвсем малко интензивни отделения. Предложенията за помощ, като например Южна Корея, бяха отхвърлени.

Наблюдателите предполагат, че Северна Корея разкрасява картината, за да представи Ким в добра светлина в контекста на икономическите затруднения. Заявлението, че вирусът е победен, би могло да означава, че Ким смята да се посвети на други проблеми.

Ким Йо Чен заплашва Южна Корея с разплата

Изказванията на сестрата на Ким, съгласно които Южна Корея пренесла вируса на север с позиви, спускани от балони, се посрещат със загриженост от експертите - при положение, че Ким Йо Чен отправя заплахи за разплата към съседите от юг. Професор Лейф-Ерик Изли от Университета "ИХВА" в Сеул, който е специалист по международни отношения, казва, че така би могла да бъде оправдана една нова военна провокация. През юли Северна Корея за първи път заяви, че избухването на заболяванията с коронавирус е започнало от хора, докосвали предмети от Южна Корея.

Чуждестранните експерти предполагат, че вирусът е попаднал в страната през януари, когато Северна Корея за кратко отвори северната си граница към Китай за доставката на товари. А след един военен парад и други масови мероприятия в Пхенян през април вирусът се е разпространил още повече.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОВИД 19

    40 7 Отговор
    Чудото е като вирусът ковид 19 .Нема чудо нема вирус ,има само 💸💸💸💸💸💸💸💸

    Коментиран от #4

  • 2 Естествен имнитет

    30 5 Отговор
    Това е най бърдия начин за борба с епидемия!
  • 3 БеГемот

    20 8 Отговор
    Ми нормално ...там е по здраво от Китай...затварят болните и здравите по къщите и след две седмици вече няма вирус...
  • 4 Мнение

    28 9 Отговор

    До коментар #1 от "КОВИД 19":

    Има ковид,но ваксините нещо не са в ред.Защо същите,които настояваха за ваксиниране сега рекламират Украйна?Странна връзка.
  • 5 Българка

    11 26 Отговор
    Тиранът Ким Чен Ун сега се е сдушил с Путин и предоставя 100 000 свои крепостни войници за възстановяване на Луганска област,която е окупирана от руските варвари. Така че може това да са новите "победи", с които ще се хвали
  • 6 доктор филгууд

    9 1 Отговор
    теа троглодити не ги лови вирус! ядът го с ориз.
  • 7 Пъци

    10 7 Отговор
    Другаря Ким е заповядал на вируса да изчезне,а на болните севернокорейци да оздравеят ! Това е.Руснаците има още много да се учат от другаря Ким,в сравнение с него още са аматьори,но правят всичко възможно да ги настигнат
  • 8 ТаУмВзе

    9 4 Отговор
    Не е вярно, че вирусът е дошъл от Китай.
    Южна Корея ги зарази нарочно като пусна коварни балони с вируса през границата!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Реалист

    11 3 Отговор
    И вирусът трябва да яде. В Северна Корея умира от глад.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Абсурдистан

    6 3 Отговор
    Те казват и, че Ким е кацнал на слънцето и се върнал. На някои от вас ще поясня, че е оцелял, защото е кацнал през нощта!!!!!
  • 13 Ъъъъ

    8 3 Отговор
    И кво чудно има?
    Видяли са, че ковида е нищо повече от настинка и са го отсвирили
  • 14 Абсурдистан

    3 2 Отговор
    Кът си представя че и ние бяхме същите овце по комунизма, не че много поумняхме от тогава...
Новини по държави: