16 Август, 2022 19:07 1 044 2

Турция предложи в три района в Сирия да бъдат връщани местните бежанци

  • турция-
  • сирия-
  • бежанци-
  • алепо-
  • башар асад

Съобщава се, че в рамките на проекта общо над 1 милион бежанци ще могат да се завърнат у дома

Турция предложи в три района в Сирия да бъдат връщани местните бежанци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция предложи в районите на Хомс, Алепо и Дамаск да бъдат настанени бежанците от Сирия, които в момента се намират на турска територия след завръщането им в родината, пише днес проправителственият в. "Тюркие".

В бъдеще броят на тези зони се планира да бъде увеличен.

В Турция в момента се намират около 4 милиона бежанци от Сирия.

Според информацията на вестника предложението на Турция към "Астанинската тройка" предвижда страните гаранти за разрешаването на сирийския въпрос и независимите международни институции да гарантират безопасността, правата и свободите на бежанците при връщането им в Сирия, да осигурят връщането на имущество им и да контролират изпълнението на поетите ангажименти.

Юсуф Махли, представител на Националната коалиция на опозиционните и революционни сили на Сирия заяви, че "стотици хиляди сирийски бежанци няма да се поколебаят да се върнат в родината си в рамките на проекта, чийто гарант е Турция".

Турският президент Тайип Ердоган обяви плановете си за проекта за връщането на сирийските бежанци в началото на май. Планира се бежанците да бъдат настанени в специално създаваните градове в контролираните от Анкара зони за сигурност. Съобщава се, че в рамките на проекта общо над 1 милион бежанци ще могат да се завърнат у дома.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Предлагам

    4 7 Отговор
    пуяците да върнат на съседните страни заграбените земи+компенсация за геноцида !

    Коментиран от #2

  • 2 ШефКет

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Предлагам":

    Гладни сте шефе.
Новини по държави: