Last news in Fakti

11 Август, 2022 15:11 1 641 9

"ЕС е де факто олигархия": полският премиер настоява за дълбока реформа на Общността

  • полша-
  • матеуш моравецки-
  • европейски съюз-
  • право и справедливост

И вместо да правим две крачки напред, понякога е разумно да се направи и една назад, за да оценим ситуацията от по-голяма дистанция, пише още Матеуш Моравецки

"ЕС е де факто олигархия": полският премиер настоява за дълбока реформа на Общността - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Днес ЕС представлява една формална демокрация и фактическа олигархия, в която най-силният притежава властта. Силните допускат грешки, но са неспособни да приемат критики отвън", пише полският премиер Матеуш Моравецки.

Германският "Ди Велт" публикува гост-коментар на полския премиер Матеуш Моравецки. Представяме Ви го със съкращения:

Войната в Украйна извади на бял свят истината за Русия. Всички, които отказваха да видят, че държавата на Путин се води от империалистични интереси, сега трябва да признаят, че в Русия отново са взели връх демоните на 19 и 20 век: национализмът, колониализмът и тоталитаризмът. Войната в Украйна обаче показа и истината за Европа: много европейски лидери се хванаха на въдицата на Владимир Путин и сега са шокирани, пише в началото на статията си полският министър-председател.

"По отношение на Русия имаме по-голям опит"

По-нататък той казва, че през последните почти две десетилетия Русия бавно е възстановявала империалистичните си амбиции - под погледа на Запада, когото той обвинява, че е изпаднал в нещо като "геополитически сън" и не е чувал гласа на истината, на който от години говори Полша. Полша може и да няма някакъв монопол над истината, но по отношение на Русия ние просто имаме много по-голям опит от другите, пише в коментара си Моравецки.

По-нататък той припомня за предупреждението на бившия президент Лех Качински, който преди години каза, че Русия няма да спре при Грузия, а ще иска още и още. Този глас също не беше чут, добавя полският премиер. Според него това, че полският глас постоянно бива игнориран, е само още един пример за големия проблем, с който ЕС се бори: равноправието на отделните страни членки е само декларативно. Политическата практика показва, че позициите на Германия и Франция тежат повече, отколкото тези на всички други държави. На този фон Моравецки прави следния извод: "Днес ЕС представлява една формална демокрация и фактическа олигархия, в която най-силният притежава властта." Към това се добавя и фактът, че силните допускат грешки и са неспособни да приемат критики отвън, пише още министър-председателят.

Моравецки посочва грешките на Германия

Като пример за грешни позиции, отстоявани от Германия, той посочва "Северен поток-2", предложението на германското председателство на ЕС за среща на върха ЕС-Русия, механизма за разпределение на мигрантите в Общността, използвани от Путин и Лукшенко като средство за натиск в една хибридна война срещу ЕС. И не на последно място: ако Европа доставяше на Украйна оръжие в същия обем и със същата скорост, както Германия, войната отдавна да е приключила с абсолютна победа за Русия. А Русия, окуражена от слабостта на противниците си, щеше да продължи и по-нататък, посочва още Моравецки.

Да си го кажем открито: сегашният ред в Европейския съюз не ни предпазва достатъчно от външен империализъм. Обратното дори: институциите и действията на ЕС, който се изкушава да доминира над по-слабите, са уязвими на инфилтрация на руски империализъм, предупреждава Моравецки и призовава за извършване на дълбока реформа, за да могат общото благо и равенството в Общността да станат отново водещи европейски принципи.

Днешната ситуация ни принуждава да мислим в други рамки. Трябва да имаме куража да си признаем, че в Ковид пандемията и при продължаващата война ЕС не функционира така, както би трябвало да функционира. А проблемът не е в това, че вървим бавно по пътя към повече интеграция. Проблемът е в самия път - той е грешен. И вместо да правим две крачки напред, понякога е разумно да се направи и една назад, за да оценим ситуацията от по-голяма дистанция, пише още в гост-коментара си за "Ди Велт" полският премиер Матеуш Моравецки.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДАААААА

    21 3 Отговор
    Ще се острите вие, ама ще е късно. Нов световен ред бавно, неусетно почти, пред очите ви блести.
  • 2 да де

    25 3 Отговор
    Полската олигархия реве срещу европейската олигархия в полза на американската олигархия егати съюзниците, ако могат живи ще се изядат.
  • 3 Реалист

    18 0 Отговор
    А пича какво ще каже за последните събития в САЩ? Защо нашите журналисти не пишат и за тях? В понеделник САЩ е отпуснал 4,5 милиарда долара за да спаси Украйна от фалит. Реален фалит. Което е вбесило американски икономисти, които заявяват, че реално американската икономика развява "червен флаг"(цитирам точно), пред 30,6 трилиона долара дълг на САЩ, което според сенатор Ранд Пол е равно на тотален окончателен фалит и това че САЩ са с икономика на страна от третия свят! Кажете нещо за това. Все пак има свободно инфо. Направете едно гугъл транслейт.
  • 4 Японеца

    7 1 Отговор
    Поляци и унгарци, заедно със словенците се усещат, как ще стоят на студено зимата, без функционираща промишленост! А ЕС иска руски и нефт газ от Унгария!
  • 5 Аве

    9 0 Отговор
    прав е този път!
  • 6 Дявола

    6 1 Отговор
    Де факто ЕС не е нито държава нито империя а заробваща лгбти олигархия от пенсионери
  • 7 Поляците са

    8 1 Отговор
    прави за ръководството на ЕС!Но,относно Русия.....не така стоят нещата.Това не е обикновена държавица,това е велика страна,във всяко отношение и като такава тя няма да търпи и позволи друга велика да си разиграва коня и да създават плацдарм в съседите,обяснимо е нали,тогава...?

    Коментиран от #8

  • 8 Дявола

    2 9 Отговор

    До коментар #7 от "Поляците са":

    Прав си, Русия не е обикновенна държава а ядрена империя поробваща всичко и всеки, и няма да търпян никой докато не унищожат света и затова новия Хитрел трябва да бъде спрян
  • 9 Пешо

    8 2 Отговор
    Да не се окаже,че скоро ЕС ще поиска изключването на Полша от съюза,а поляците май са станали 51 ят щат.Ама това е гордо
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания