11 Август, 2022 22:50 1 244 3

Похитителят от Бейрут е пуснал заложниците и е получил част от парите си

  • ливан-
  • бейрут-
  • банка-
  • заложници-
  • басам ал-шейх хюсеин

Властите се съгласиха да предоставят на похитителя частичен достъп до замразените му средства в замяна на освобождаването на всичките шестима заложници

Похитителят от Бейрут е пуснал заложниците и е получил част от парите си - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Драмата със заложници в банка в Бейрут, Ливан, приключи в четвъртък, след като властите се съгласиха да предоставят на похитителя частичен достъп до замразените му средства в замяна на освобождаването на всичките шестима заложници, предаде Ройтерс.

42-годишният Басам ал-Шейх Хюсеин е влязъл в клона на Федералната банка на Ливан в квартал Хамра в Западен Бейрут с огнестрелно оръжие малко преди обяд в четвъртък, каза източник от силите за сигурност пред Ройтерс.

Похитителят от Бейрут е пуснал заложниците и е получил част от парите си
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Той поиска достъп до около 200 000 долара, които имаше в банковата си сметка. Когато служителят отказа да му предостави достъп до средствата, той започна да крещи, че роднините му са в болница. След това извади пистолет", каза източникът.

Ситуацията със заложниците приключи след шест часа, когато банката се съгласи да даде на мъжа около 30 000 долара, казаха сестра му и ръководителят на местна банкова асоциация пред местни медии. Не беше ясно веднага дали условията на споразумението включват някакви криминални обвинения.

Похитителят от Бейрут е пуснал заложниците и е получил част от парите си
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Някои клиенти на банката са успели да избягат, преди той да затвори вратите на клона, каза източникът.

Най-малко един възрастен гражданин е бил освободен от банката поради възрастта си и правителствени преговарящи са били изпратени, за да започнат разговори с похитителя, каза вътрешното министерство.

Останалите шестима заложници са били един клиент и петима банкови служители, включително мениджъра на банката Хасан Халауи, който е говорил с Ройтерс по телефона от клона на банката.

Ливанската медия Al-Jadeed съобщи, че са били произведени най-малко два изстрела. Ливанският Червен кръст каза пред Ройтерс, че е изпратил линейка на мястото на инцидента.

По време на ситуацията със заложниците пред банката се е събрала тълпа, скандираща: "Долу управлението на банките!"

Откакто избухна финансовата криза в Ливан през 2019 г., ливанските банки ограничиха тегленето на твърда валута за повечето вложители по време на тригодишния финансов срив в страната, който остави повече от три четвърти от населението в затруднено финансово състояние дори при вложени средства в банките до които те нямат достъп.

Банките казват, че правят изключения за хуманитарни случаи, включително болнични грижи, но вложителите и техните представители казаха на Ройтерс, че тези изключения са рядкост.

Катастрофалната експлозия в пристанището в Бейрут на 4 август 2020 г. уби повече от 200 души и остави огромни следи от щети.

Икономическата криза се влоши поради загубата на стойност на местната валута спрямо долара, източването на валутните резерви на страната и причиняването на сериозен недостиг на гориво.

Прекъсването на електрозахранването е също често срещано явление в страната, като понякога няма ток по 20 часа на ден.

Блокирането на зърнените доставки от Украйна заради руското нахлуване там допълнително усложни ситуацията в страната, тъй като Ливан традиционно купува жито и други зърнени храни именно от Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дявола

    1 7 Отговор
    Така иска и Путин Запада да му плати за да остави геноцида в Украйна иначе продължава с избиването на невинните украинци
  • 2 КТБ

    4 0 Отговор
    В БеГето 28 банки "фалираха" и всички балъци пиха по една студена вода..
  • 3 И не пропуснаха

    3 0 Отговор
    да ни натвЪрдят, че ситуацията се усложнила заради липсата на доставки от украйна. А получателят на един кораб с царевица от там не го щя и го върнаха в
    Турция!