Last news in Fakti

19 Септември, 2022 14:22 2 430 5

Отчаяните ливанци ограбват собствените си банки

  • ливан-
  • банки-
  • икономика-
  • отчаяние-
  • спестявания-
  • пари-
  • доходи-
  • криза

Ливан е в разгара на криза, определена от Световната банка като една от най-лошите

Отчаяните ливанци ограбват собствените си банки - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Размахвайки истински оръжия или играчки, ядосаните ливанци проникнаха в най-малко седем банки тази седмица, за да получат достъп до спестяванията си, като осакатяващата финансова криза в страната кара хората да вземат закона в свои ръце, пише Bloomberg TV Bulgaria.

В Ливан е въведен неофициален капиталов контрол – блокирайки клиентите на банките да теглят изцяло чуждестранна валута и спестявания – тъй като икономическата имплозия, започнала преди три години, не показва признаци на отслабване. Неспособни да плащат за стоки от първа необходимост, притежателите на сметки предприемат отчаяни мерки, за да се сдобият с парите си.

Най-малко пет ливански банки бяха атакувани в петък в допълнение към две в сряда и още една миналия месец, като крадците незабавно се превърнаха в герои в страна, в която гражданите нямат пълен достъп до средствата си в продължение на почти три години по време на една от най-лошите финансови кризи в историята. При един от последните инциденти вложител нахлу в банка в Южен Ливан в петък и взе около 19 000 долара, преди да се предаде на полицията миг по-късно, според съобщения на медии, включително Националната информационна агенция на Ливан.

Други банки бяха задържани от клиенти, търсещи своите депозити. По време на един от обирите в петък сутринта в клон на Blom Bank в квартала Тарик ел-Дждида в Бейрут десетки хора се събраха край банката, скандиращи срещу правителството и в подкрепа на човека вътре, идентифициран като Абу Сабра. Няколко мъже се изкачиха до прозореца на офиса на банковия мениджър, където подадоха микрофон на крадеца от местните телевизионни станции и предаваха новини за напредъка му на тълпата отдолу. При трети инцидент мъж, въоръжен с пистолет за сачми, влезе в клон на LGB Bank в района на Рамлет ал-Байда в Бейрут, за да изтегли около 50 000 долара спестявания, каза банков служител.

Поредицата от инциденти започна преди два дни, когато жена, размахваща пистолет играчка и придружена от социални активисти, нахлу в банка в Бейрут. Тя за кратко държа служители като заложници, докато изтегли 13 000 долара от сметката си, за да плати лечението на сестра си от рак. Асоциацията на банките в Ливан обяви тридневна стачка, започваща на 19 септември, в знак на протест срещу „многократните атаки срещу банки“ и техните служители, според изявление от петък. Асоциацията призова властите бързо да приемат закони за справяне с кризата. Временният министър на вътрешните работи на Ливан, Басам Маулауи, призова за "извънредно заседание" на Централния съвет за вътрешна сигурност, за да обсъди банковите нападения, съобщи NNA.

Ливан е в разгара на криза, определена от Световната банка като една от най-лошите от средата на 19-и век. Икономическият срив тласна три четвърти от населението в бедност, докато ливанската лира загуби повече от 90% от пазарната си стойност. Делегация от Международния валутен фонд ще посети Бейрут на 19 септември, за да обсъди забавянето на договорените реформи, които ще отворят врати за заем от 3 милиарда долара, който да помогне на страната да започне да преодолява финансовата си криза. За да продължи споразумението, МВФ иска Ливан да предприеме няколко стъпки, вариращи от външно подпомогната оценка на всеки от най-големите кредитори до одит на централната банка и отмяна на законите за банковата тайна. Миналия месец мъж беше арестуван, след като задържа банка в Бейрут, за да изтегли средства за лечение на болния си баща. Той беше освободен без обвинение, след като банката се отказа от делото срещу него.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП за България и Радев

    12 4 Отговор
    За всичко това е виновен запада. Сега очаквам масово да се излее гнева върху ЕС и САЩ от цял свят
  • 2 Сталин

    13 3 Отговор
    Скоро очаквайте и Европа фалирали банки и бунтове

    Коментиран от #4

  • 3 провинциалист

    10 0 Отговор
    Я, и при нас беше нещо такова. И при тях ли внедряват демокрация?
  • 4 Kaпитализъм

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    ... в действие!!! През 70-те години на миналия век Ливан беше Швейцария на Близкия Изток!!! Но на Чичко Сам не му хареса това и им спретна гражданска война!!! За 10 години страна се превърна в руини!!! И последните 30 години не може да достигне нивото от преди 50 години!!! Така че, това че си Швейцария в условия на капитализъм не ти дава спокойствие!!!
  • 5 ристю

    8 0 Отговор
    "Миналия месец мъж беше арестуван, след като задържа банка в Бейрут," Блокирал е банката,а не я е задържал. Банката е неодушевен предмет.