Last news in Fakti

15 Август, 2022 06:50 900 2

Фумио Кишида направи дарение на храм

  • япония-
  • храм-
  • дарение-
  • фумио кишида

Японският премиер Фумио Кишида изпрати дарение на храм, възприеман като символ на японския милитаризъм

Фумио Кишида направи дарение на храм - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Япония Фумио Кишида изпрати дарение на спорния токийски храм Ясукуни, който е често възприеман като символ на някогашния японски милитаризъм, съобщи Ройтерс.

Самият Кишида не посети храма, но членове на правителството му бяха в него в понеделник на 77-ата годишнина от капитулацията на Япония във Втората световна война. Очаква се това да предизвика гнева на Китай и Южна Корея, които са особено силно засегнати от японската окупация през войната.

Отношенията на Япония с Китай вече са особено обтегнати през тази година, след като Пекин проведе безпрецедентни военни учения край Тайван след посещението там на председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси по-рано този месец. По време на ученията няколко ракети паднаха във водите на японската изключителна икономическа зона.

В Ясукуни, наред с останалите паднали в служба на Япония, са почитани и 14 японски военнопрестъпници, осъдени от специалния трибунал на съюзниците след войната.

Представител на миролюбивото крило на консервативната Либерално-демократическа партия, Кишида трябва да избягва да предизвиква раздразнение сред съседите и международните си партньори, като същевременно удовлетворява и десницата на партията си, особено след убийството на силния човек в нея Шиндзо Абе през миналия месец.

Самият Кишида изпрати дарение, без да посещава храма, съобщи агенция Киодо. Дарения той направи по време на фестивали през миналата година и тази пролет. Рано в понеделник обаче Японската радиотелевизионна корпорация показа в храма няколко министри, сред които министърката на икономическата сигурност Санае Такайчи. По-рано там беше и Коичи Хагиуда, ръководител на съвета за политически изследвания на Либерално-демократическата партия и ключов съюзник на убития бивш премиер Шиндзо Абе.

Главният секретар на правителството Хироказу Мацуно каза, че не знае дали премиерът ще посети храма, но вярва, че той ще вземе подходящо решение. "Естествено е за всяка страна да отдава почит на онези, които са дали живота си за родината", каза Мацуно и допълни, че Япония ще продължи да укрепва отношенията със съседите си, включително Китай и Южна Корея.

По-късно днес Кишида, както и император Нарухито, ще присъстват на отделна светска церемония по повод годишнината от капитулацията във Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 воденМАДАГАВУР

    0 0 Отговор
    То и ББ е направил дарение на една мома с титлата мис Бикини , ама вий като истински журналя , не пишете за това ! Страх ли ви е ? Нали сте търсещи истината писачи на новини ? Ха разровете се де , напънете се малко !
Новини по държави: