Last news in Fakti

10 Август, 2022 14:47 706 2

Осъждат бивш служител на Tуитър за шпионаж в полза на Саудитска Арабия

  • туитър-
  • служител-
  • бивш-
  • сащ-
  • саудитска арабия

Това е първият случай досега, в който саудитското кралството бе обвинено в шпионаж в Америка

Осъждат бивш служител на Tуитър за шпионаж в полза на Саудитска Арабия  - 1
Източник: Shutterstock

Бивш служител на Tуитър е осъден за това, че е получил достъп до лични данни на потребители, критикуващи правителството на Саудитска Арабия, предаде Асошиейтед прес.

Ахмад Абуамо, гражданин на САЩ и бивш мениджър, отговарящ за медийно партньорство на Туитър с Близкия изток, беше обвинен през 2019 г., че е действал като агент на Саудитска Арабия, без да се регистрира пред правителството на САЩ. Съдиите по делото го признаха за виновен по шест обвинения, включително заговор за извършване на измама, при което е използван интернет, а също и пране на пари. Съдебните заседатели го оправдаха по други пет обвинения, свързани с измами, предаде БТА.

Това е първият случай досега, в който саудитското кралството, отдавна свързано със САЩ чрез огромните си петролни запаси и регионални споразумения за сигурност, бе обвинено в шпионаж в Америка.

В констатация на ФБР от 2019 г. се твърди, че Абуамо и саудитският гражданин Али Алзабара, който е работил като инженер в Tуитър, са използвали позициите си, за да получат достъп до поверителни данни за потребителите на Tуитър, техните имейл адреси, телефонни номера и ай пи адреси, последните от които се използват за идентифициране на местоположението на потребителя.

За трети човек, посочен в констатацията - саудитския гражданин Ахмед Мутайри - се твърди, че е работил със саудитското кралско семейство като посредник.

В констатацията на САЩ се твърди, че е получен достъп до потребителските данни на над 6000 акаунта в Tуитър, включително до поне 33 потребителски имена, за които саудитските правоприлагащи органи са подали искания за спешно разкриване на информация до Tуитър. Абуамо беше арестуван през ноември 2019 г. и освободен под гаранция. Той не се е признал за виновен. ФБР продължава да издирва Мутайри и Алзабара.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Плевенски

    2 0 Отговор
    Щом един саудитски агент има достъп до 6000 потребители, представям си ЦРУ до колко има достъп...