Last news in Fakti

16 Август, 2022 17:25 1 809 12

Обискът, проведен от ФБР в Мар-а-Лаго, може да доведе до епизод 2 от битката Тръмп срещу Байдън

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • демократическа партия-
  • републиканска партия-
  • мар-а-лаго

При обиска на 8 август ФБР иззе от шикозното имение на милиардера в югоизточния щат Флорида строго секретни документи, които той задържал незаконно след края на президентския си мандат

Обискът, проведен от ФБР в Мар-а-Лаго, може да доведе до епизод 2 от битката Тръмп срещу Байдън - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ще наблюдаваме ли през 2024 г. епизод 2 от битката Тръмп срещу Байдън? Тепърва предстои да видим. Това обаче е една от възможните последици от обиска, проведен на 8 август от Федералното бюро за разследване (ФБР) почти на средата на изборния цикъл в САЩ - близо две години след победата на демократа Джо Байдън срещу републиканеца Доналд Тръмп и малко повече от две години преди следващата битка за Белия дом.

При обиска на 8 август ФБР иззе от шикозното имение на милиардера в Мар-а-Лаго, в югоизточния щат Флорида, строго секретни документи, които той задържал незаконно след края на президентския си мандат. Това стана в съответствие със заповед, одобрена от федерален съдия.

Парадоксално, тези разкрития обаче може да дадат тласък на потенциална кандидатура на Тръмп на президентските избори в САЩ през 2024 г., като му дадат възможност отново да влезе в образа на мъченик, отбелязва Франс прес. Бизнесменът републиканец вече загатваше, че има такива амбиции, но след обиска направи най-силния си намек в тази посока.

Тръмп незабавно осъди акцията на ФБР, а на следващия ден, 9 август, разпространи видеозапис, типичен за предизборна кампания.

"Няма планина, която да не можем да изкачим, няма връх, който да не можем да покорим, няма предизвикателство, с което да не можем да се справим. Няма да се огънем, няма да се пречупим, няма да отстъпим", каза милиардерът републиканец, преди да добави многозначително: "Най-доброто предстои" и да призове в края на записа за набиране на средства.

Съвсем доскоро недоволни привърженици на Голямата стара партия вече се оглеждаха за потенциални нови нейни кандидати за президентските избори през 2024 г. Няколко лидери на републиканците започнаха да обмислят дали да се изправят срещу 76-годишния Тръмп за партийната номинация.
Партията обаче бързо се сплоти след обиска зад бившия президент, който си остава най-влиятелният глас в нейните редици.

Според експерти, ако милиардерът влезе в битката за Белия дом, Байдън със сигурност ще се бори за нов мандат, отбелязва АФП. Най-възрастният действащ американски президент, който през ноември навършва 80 години, смята, че има отговорността да отърве страната от Тръмп.

Ако наистина се стигне до епизод 2, ролите ще бъдат разменени: този път републиканецът ще се опита да отнеме поста от демократа. Тръмп продължава да твърди, без никакви доказателства, че победата на изборите през 2020 г. му е била отнета с измами. Освен това е напълно възможно той да бъде съден междувременно за ролята си в смъртоносния щурм на Капитолия на 6 януари миналата година, когато подбуди свои привърженици да действат. Затова Франс прес очаква евентуалният "мач реванш да не е много красив за гледане".

"Ако смятате, че кандидат-президентските кампании на Тръмп през 2016-а и 2020 г. са били неприятни, още нищо не сте видели", прогнозира Алън Лихтман, преподавател по история в Американския университет във Вашингтон.

Според експерти обискът, проведен от ФБР, променя картината и може да се окаже от полза и за двата лагера, отбелязва АФП.

От гледна точка на Байдън нещата изглеждат ясни: президентът ще поддържа тезата, че неговият републикански опонент е затънал в многобройни съдебни разследвания за различни предполагаеми престъпления - от възможни опити да повлияе на избори до финансови измами. Така той ще се опита да постави републиканците в неудобно положение и да донесе изненадваща победа на своите демократи на междинните избори за Конгрес през ноември, които по традиция са трудни за партията на действащия президент.

Републиканците "трябва да превърнат междинните избори в (своеобразен) референдум за първите две години от (президентския) мандат на Байдън. Що се отнася до демократите, те биха предпочели да говорят за Тръмп до ноември, и дори до края на света", писа консервативният всекидневник "Уолстрийт джърнъл" в редакционна статия.

Най-новият скандал, в който бе замесен бившият президент на САЩ, обаче носи предимства и за него. Тръмп за пореден път попадна във водещите новини и получи възможност да лансира конспиративна теория пред своя електорат. Привърженици на десницата разпространяват в социалните мрежи хипотезата за заговор и дори призовават за въоръжена борба и гражданска война, посочва Франс прес.

"Тръмп току-що спечели първичните избори (на републиканците за президентските избори) през 2024 г.", заяви лаконично след обиска подкрепящият го телевизионен коментатор Джак Пъсоубик.

Ричард Лоури от консервативното списание "Нешънъл ривю" отчете, че милиардерът "разполага с над 100 милиона долара в предизборната си каса", след което подчерта, че Тръмп "обаче има нещо по-ценно: разследване на ФБР срещу него". "Това го връща в центъра на вниманието. И му позволява да се представи като обсадена жертва", аргументира се Лоури.

Въпреки съдебните си неволи Тръмп получи силна подкрепа от републиканците - поредното доказателство, че държи здраво партията в своята хватка. Асошиейтед прес обяснява този факт със способността му да се възползва от недоволството на мнозина републикански избиратели от правителството и други институции.

Тръмп бе подкрепен дори от редица свои потенциални съперници за номинацията на Голямата стара партия за президентските избори през 2024 г.

Ако бившият президент иска да е кандидатът на републиканците, "не виждам как не би могъл да не стане", коментира политическият анализатор Джон Томас пред изданието "Политико".

Очаква се при това положение Байдън да последва примера му, като сложи край на догадките дали няма да даде път на някой по-млад кандидат.

"Тръмп трябва да направи първата крачка", казва Лара Браун от университета "Джордж Вашингтон". Според нея Байдън "чака да види дали Тръмп ще обяви (кандидатурата си), и ако това се случи... той бързо" също ще се включи в надпреварата.

Президентът демократ остава много непопулярен след една трудна година. белязана от предизвиканата от пандемията от новия коронавирус икономическа криза, последвана сега от невиждана от десетилетия инфлация, която се отрази сериозно на бюджета на американските домакинства. Той обаче постигна в последно време известни изборни успехи и може да извлече полза от гнева, предизвикан от някои решения на доминирания от консерваторите след назначения на Тръмп Върховен съд, най-вече посягащи на конституционното право на аборт.

Това поддържа оптимизма на някои съветници на президента демократ, че той е в състояние да победи своя републикански опонент. "На следващите избори бих бил голям късметлия, ако имам срещу себе си същия противник", каза самият Байдън през март.

Възможно е обаче американските избиратели да не искат нито единия, нито другия, отбелязва Франс прес.

Шейсет процента от участниците в проучване на общественото мнение миналия месец смятат, че Байдън не бива да се кандидатира за президент през 2024 година. Петдесет и седем на сто от анкетираните смятат същото за Тръмп.

Впрочем президентските избори в САЩ още са далеч, но букмейкърите вече предлагат коефициенти за техния развой. Според една от големите букмейкърски къщи - британската "Бет365" (Bet365), Байдън и Тръмп са фаворити, съответно за номинацията на Демократическата и на Републиканската партия. Стопанинът на Белия дом има известна преднина пред вицепрезидентката Камала Харис и губернатора на щата Калифорния Гавин Нюсъм. Бившият президент на САЩ пък е следван плътно по петите от губернатора на Флорида Рон Десантис.

За самите президентски избори, най-нисък е коефициентът за републиканеца Десантис - 3.75. Следват Тръмп (4), Байдън (7), Нюсъм и Харис (по 15).

Що се отнася до шансовете на отделните партии, коефициентът за републиканците е 1.61, за демократите - 2.30, а за независим кандидат - цели 26. Това приблизително означава, че Голямата стара партия би спечелила в пет от осем случая.

До изборите обаче остават повече от две години. Много неща може да се променят дотогава. Редица демократи например са уверени, че Тръмп не би имал шансове да бъде избран, ако бъде осъден, тъй като шансовете му да привлече по-широк кръг избиратели биха намалели чувствително.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Копейка - Она утонула!

    4 10 Отговор
    А бе, тия толкова ли нямат двама малко по-млади да издигнат за Президент на САЩ . И едните и другите предлагат старци на преклонна възраст.

    Коментиран от #6, #11

  • 2 Лост

    4 2 Отговор
    Епизод 1,епизод 2,епизод 3-Господ сменил актьорите.
  • 3 Японеца

    8 2 Отговор
    Бта, подлога на байдън, плюе Тръмп!
  • 4 Статията

    8 0 Отговор
    Е препечатка от БТА
    И ТАМ ИЗГЛЕЖДА ПИШАТ И НЕ ЧЕТАТ
    Байдън в началото пишат че е на 76 години а малко по-нататък почти на 80
    Добре че все пак читателите в повечето случаи са добре информирани
  • 5 сасс

    8 1 Отговор
    ИСТИНАТА е: "При обиска на 8 август ФБР ПОДХВЪРЛИ от шикозното имение на милиардера в югоизточния щат Флорида строго секретни документи"
  • 6 да питам

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Копейка - Она утонула!":

    Абе путин няма ли да се пенсионира, нямат ли по-млади?!

    Коментиран от #12

  • 7 Запознат

    3 12 Отговор
    Чакаме само федералния съд да се произнесе, че оранжевия клоун няма да има право да се кандидатира. Рев ще има в САЩ и русия.
  • 8 златоград

    9 3 Отговор
    Както фалшифицираха изборите тук с този измислен "машинен" вот така ги фалшифицираха и там с това "гласуване по пощата" но истината е забранено да се казва особено при светлата демокрация. А старецът Байдън е ..... изпълняващ волята на онова око върху пирамидата ..... от банкнотата от един долар.

    Коментиран от #9

  • 9 Ако нещо

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "златоград":

    Зависеше от нашите гласове, дали по поща, електронно или както и да е, никога нямаше да ни бъдят давани права за гласуване
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Некъпан жълтопаветен дебил

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Копейка - Она утонула!":

    За младите има една народна поговорка,която гласи:
    “Толкова млад,а вече глупав”
  • 12 Копейка - Она утонула!

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "да питам":

    Скоро, само още малко да порасне.
    Човека си има мечта да бъде голям колкото Петър I и докато не порасне до 2 метра ще си се самоизбира.