Last news in Fakti

23 Август, 2022 18:10 1 910 18

Дипломатически пробив! САЩ са близо до сключване на ядрена сделка с Иран?

  • иран-
  • сащ-
  • израел-
  • ядрена сделка

Израел ще изрази силна съпротива срещу подписването, но няма да влезе в конфронтация с администрацията на Джо Байдън

Дипломатически пробив! САЩ са близо до сключване на ядрена сделка с Иран? - 1
Снимка: Shutterstock

Ядреното споразумение с Иран „сега е по-близо, отколкото беше преди две седмици“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс пред репортери в понеделник, „но резултатът от тези продължаващи дискусии все още остава несигурен, тъй като все има и пропуски“.

САЩ „ще подпишат само сделка, която отговаря на нашите основни интереси на националната сигурност“, подчерта той.

Европейският съюз представи окончателен текст за споразумение на Иран, който добави коментари и сега страните очакват отговора на САЩ.

Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз, каза в понеделник, че окончателното предложение на Иран за ядрена сделка е „разумно“.

Предложението беше „предадено на Съединените щати, които все още не са отговорили официално. Надявам се отговорът да сложи край на преговорите“, каза той.

Ядреният наблюдател на ООН обаче може да се окаже проблем.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси каза пред Си Ен Ен (CNN) в понеделник, че призовава Иран да обясни защо са открити следи от обогатен уран в недекларирани преди това обекти за ядрени изследвания.

„Дайте ни необходимите отговори, хора и места, за да можем да изясним многото неща, които се нуждаят за изясняване“, каза той.

На въпроса дали МААЕ ще прекрати разследването си, без да получи отговори, което според съобщенията е ключово искане, отправено от Иран, Гроси отговори отрицателно.

"Абсолютно не. Искаме да изясним тези неща. Досега Иран не ни е дал технически достоверни обяснения, от които се нуждаем, за да обясним произхода на много следи от уран, наличието на оборудване на някои места“, каза той.

„Тази идея, че [по] политически [причини] ще спрем да си вършим работата, е неприемлива за нас“, каза Гроси.

Израелският съветник по националната сигурност д-р Еял Хулата е във Вашингтон за среща по въпроса. Той трябваше да се срещне с държавния секретар Антъни Блинкън, но срещата беше отменена.

Премиерът Яир Лапид разговаря в понеделник с президента на Франция Еманюел Макрон за ядрената сделка и Лапид повтори, че Израел се противопоставя на връщането към споразумението, както изтъкна и „необходимостта от ясно и недвусмислено послание, че няма да има допълнителни отстъпки за иранци.”

Лапид предупреди, че в последното предложение има нови елементи, които надхвърлят границите на първоначалното ядрено споразумение от 2015 г., и че то „ще проправи пътя за значителни инвестиции, които да се влеят в терористичната мрежа на Иран и за укрепване на иранската армия“.

Израелски официални лица казаха, че ядреното споразумение, което се оформя, е лошо и Израел не се смята за ангажиран с него и ще продължи да работи за своята сигурност и ограничаване на ядрените усилия на Иран.

Министърът на отбраната Бени Ганц каза пред новинарския канал „Кан 11 нюз“ (Kan 11 news) в понеделник, че ядреното споразумение „е лошо споразумение, което позволява на Иран да засили военната си сила и да подкрепи страните от региона – ние сме против него и се готвим за действиe от своя страна“.

Израелският анализатор Йони Бен Менахем от Ерусалимския център за обществени въпроси, цитира източници в Израел, според които ядреното споразумение ще бъде подписано следващия месец. Израел ще изрази силна съпротива срещу подписването, но няма да влезе в конфронтация с администрацията на Байдън.

„Това е катастрофа за сигурността на Израел“, предупреди той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супер!

    7 8 Отговор
    Тъй като тръбата ще минава през България, това значи, че ще чакаме още 100, ако не и повече ръшки да им бият шута от родината ни!!!

    Коментиран от #16

  • 2 Осман

    7 4 Отговор
    Слава на Иран
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Копейка - Она утонула!

    4 16 Отговор
    Лоши новини за Путлер , мнооого лоши .

    Коментиран от #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Полуживия Бидон

    16 4 Отговор
    Те и индианците сключиха сделка с “големия бял баща”
    но после ги изклаха.

    Коментиран от #8

  • 8 те и

    4 14 Отговор

    До коментар #7 от "Полуживия Бидон":

    комунистите щяха да освобождават България, а изклаха де що има хора с образование, докато казаците тероризираха населението и грабеха труда на дедите ни
  • 9 Всъщност

    8 2 Отговор
    Сделка с американците - издути джобове за местните им марионетки , наркотици , мизерия и войни за народите !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тонката

    6 0 Отговор
    „Това е катастрофа за сигурността на Израел“

    Какво тук значи някакъв си Израел? От кога на САЩ им пука за когото и да било? Този що се прави на ударен? Израел не може да помогне на САЩ по никакъв начин....Няма петрол!
    Байдън ходи да сурвака Мадуро, но оня го отряза, ходи да сурвака МБС, който също му показа вратата, а за капак на всичко, Саудитска Арабия обяви, че не е ОК с манипулирането на цената на петрола и ще го върнат над $100 Това означава, че ще започнат да намаляват добива....И кой се интересува от мнението на Израел в такава ситуация?
    Да не говорим, че страните от ОПЕК+ планират да създадат своя собствена петролна борса и да диктуват цената на петрола....За какъв Израел говорим?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 бантустански президент

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Копейка - Она утонула!":

    Лъжат кравите, за да свалят цената на петрола и да напазаруват здраво. Ще протакат известно време после ще се отметнат и няма да подпишат нищо.
  • 18 един от многото

    4 0 Отговор
    САЩ станаха мазни като рядко л...о!